Vakıf Katılım web
Sağlık 13.04.2017 14:34

Geleneksel tedaviler merdiven altından kurtarılıyor

Sağlık Bakanlığınca geleneksel yöntemlerin sağlıksız koşullarda yapılmasının engellenmesi amacıyla başlatılan "Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları" projesi kapsamında Konya'da kurulan hacamat ünitesi, klinik ortamında halka hizmet veriyor.
Geleneksel tedaviler merdiven altından kurtarılıyor

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Merkezi bünyesinde oluşturulan hacamat ünitesinde, halk arasında "hacamat" olarak bilinen kupa terapisi, "merdiven altı" olarak tabir edilen sağlıksız ortamlardan alınarak uzman hekimler eşliğinde vatandaşların hizmetine sunuluyor.

Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Merkezinin Müdürü Prof. Dr. Ruhuşen Kutlu, yaptığı açıklamada, 2014 yılında tüm üniversite hastanelerinde Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama Merkezleri açılması yönünde bir yönetmenlik yayınlandığı anımsattı.

Bu merkezlerin "merdiven altı"ndan alınarak, hastane bünyesinde açılmasının önemli olduğunu belirten Kutlu, "Biz üniversite hastanesi olarak, bu işin eğitimini almış hekimlerle hastalarımızı tedavi ediyoruz. Sertifikasyon programını tamamlayan iki arkadaşımız burada göreve başladı. Hem hacamatın hem de akupunkturun steril ortamlarda yapılması gerekir. Biz hastalarımızı temiz ortamda, eğitim almış hekimlere emanet ediyoruz." diye konuştu.

Uygulama merkezi doktorlarından Yrd. Doç. Dr. Muharrem Metin Şener de merkezde hacamat ve akupunktur yapıldığını dile getirdi.

"Hastalarımızı merdiven altında hizmet veren kişilere değil hastanemize bekliyoruz"

Uygulama merkezi doktorlarından Yrd. Doç. Dr. Muharrem Metin Şener de akupunktur tedavisini genellikle ağrılı hastalığı olanlar, bel ve boyun fıtığı bulunanlar, migren hastalığı ile kilo vermek isteyenlerin tercih ettiğini belirterek, "Akupunkturu her gün yapıyoruz. Hacamatın ise belirli günleri var. Bu uygulamaların steril ortamlarda yapılması gerekiyor. Biz de tüm şartlara uyuyoruz. Hastalarımızı merdiven altında hizmet veren kişilere değil hastanemize bekliyoruz." dedi.

Şener, bu tedavileri belirli bir ücret karşılığında yaptıklarına dikkati çekerek SGK'nin tedavi ücretini karşılaması konusunda girişim ve çalışmaların devam ettiğini kaydetti.