Türkiye - Gündem 27.05.2022 13:28

Geçici orman işçileri kadro müjdesi bekliyor

Öz Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Settar Aslan, orman yangınları ile mücadele eden 13 bin 600 geçici işçinin kadro müjdesi beklediğini belirterek, kadro müjdesinin yangınla mücadelede işçilerin moral ve motivasyonunu yükselteceğini vurguladı.
Geçici orman işçileri kadro müjdesi bekliyor

Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ormanları "yeşil vatan" olarak nitelediklerini ifade ederek, yaklaşık üçte biri ormanlarla kaplı Türkiye'nin toplam orman varlığının 23 milyon hektar düzeyinde olduğunu bildirdi.

Akdeniz kuşağında ve orman varlığına sahip ülkelerde yangın riskinin yüksekliğine dikkati çeken Aslan, şöyle konuştu:

"Geçen yıl tarihimizin en büyük orman yangınlarını yaşadık. Muğla'dan Hatay'a kadar çıkan yangınlar canımızı acıttı. Bu yangınlar hem ormanlarımızı hem de ülke ekonomisini olumsuz etkiledi. Antalya'da yangının üç ayrı noktada çıktığı ve sonrasında suçluların yakalandığı göz önünde bulundurulduğunda kundaklamalara karşı dikkatli olmalıyız. Orman yangınlarının yüzde 86'dan fazlası insan kaynaklı çıkıyor. Kurallara uyarak ve dikkatli davranarak bu riski ortadan kaldırabiliriz."

"Şehitlik unvanı vermesini istiyoruz"

Orman yangınlarını önleyici tedbirlerden tasarruf yapılmaması gerektiğini belirten Aslan, "Önlem için para harcamaz ya da parayı kısarsanız, önlemler için harcanacak paranın katbekat fazlasını yangınla mücadele, yanan sahanın temizlenmesi ve ağaçlandırılmasına harcamak zorunda kalırız." dedi.

Orman Genel Müdürlüğünün 183 yıllık köklü bir kurum olduğunu anımsatan Aslan, kurumun bu yıl orman yangınlarıyla mücadeleye uçak, helikopter, arazöz ve fedakar personeliyle tam kadro hazırlandığını söyledi.

Helikopter ve uçakların tepe yapmış orman yangınını baskılayıp yere indirdiğini, yangını asıl söndürenlerin ise sahadaki orman işçileri olduğunu vurgulayan Aslan, şöyle devam etti:

"Orman işçilerimiz, adeta kırmızı görmüş boğa gibi ateşin ve alevlerin üzerine gidiyor. Canları pahasına fedakarca çalışıyor. Geçen yılki orman yangınlarında üç arkadaşımız alevlerle mücadele ederken hayatını kaybetti. Bu arkadaşlarımızı biz şehitlerimiz olarak görüyoruz. Orman teşkilatı bugüne kadar 130'un üzerinde şehit verdi. Devletimizden yasal düzenlemeyle bu arkadaşlarımıza şehitlik unvanlarını vermesini istiyoruz."

"Orman işçisinin motivasyonu yüksel olmalı"

Aslan, orman yangınlarıyla mücadele eden geçici statüdeki 13 bin 600 işçinin kadro müjdesi beklediğini bildirerek, "Ormanlarımız 12 ay yerinde duruyor ancak ormanları koruyan işçiler 10 ay çalışıyor. Bu iki ay içerisinde ormanlarımız korumasız hale geliyor. İş devamlı ama işçiler geçici. İşçilerimiz 12 ay iş, 12 ay aş istiyor." diye konuştu.

Orman yangınlarıyla daha etkin mücadele için orman teşkilatının güçlendirilmesi gerektiğini belirten Aslan, şunları kaydetti:

"Bu yıl 5 bin işçi alımı oldu ama 2 bin kişi de emekliliğe ayrıldı. Yani ilave personel sayısı sadece 3 bin arttı. Orman işçisinin yeni sezonda moral ve motivasyonunun yüksel olması lazım. Kadro müjdesi yangınla mücadele eden işçilerin moral ve motivasyonunu yükseltecektir. Sayın Cumhurbaşkanımızdan geçici orman işçileri için bir an önce kadro müjdesi bekliyoruz."