Kültür Sanat 15.12.2017 03:00

Galeri Kalem Güzeli Koleksiyonundan Seçkiler Sergisi: TASVİR-İ MİMARİ

Küratörlüğünü Mehmet Lütfi Şen'in yaptığı Galeri Kalem Güzeli Koleksiyonundan Seçkiler Sergisi "Tasvir-i Mimari", Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde 15 Aralık'ta (bugün) açılıyor. Sergi 5 Ocak 2018 tarihine kadar görülebilir.
Galeri Kalem Güzeli Koleksiyonundan Seçkiler Sergisi:  TASVİR-İ MİMARİ

Küratörlüğünü Mehmet Lütfi Şen'in yaptığı Galeri Kalem Güzeli Koleksiyonundan Seçkiler Sergisi "Tasvir-i Mimari", Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde 15 Aralık'ta (bugün) açılıyor. Sergi 5 Ocak 2018 tarihine kadar görülebilir.

Deneyimli küratör Mehmet Lütfi Şen, sergiyi anlatırken şu ifadeleri kullandı: 

"Bir ülkenin resim sanatını gündem edindiğimizde izlenecek yol bizi ressama, koleksiyonere, müzeye, sanat galerisine, sanat eleştirmenine ve küratöre götürür. Kısaca bu ve benzeri bileşenlerden hareket etmeden bir ülke resmi anlaşılamaz. Türkiye’de resim sanatı deyince devlet refleksi, kendisi de önemli bir ressam olduğunu bildiğimiz Abdülaziz Han’ın padişahlık dönemindeki ilklerle başlamıştır. Resimde ve heykelde ilk koleksiyon, yurtdışına resim tahsili için gönderilen ilk öğrenciler, ilk resim atölyesi ve ilk sergi bu dönemde gerçekleşmiştir. Ama Türk resmi, özel galeri ve özel koleksiyonerlerini 100 yıl daha bekleyecektir. Ancak 1950’li yıllarda resmimizde özel koleksiyonun başladığını söyleyebiliriz. On yıl önce özel koleksiyonların tercihi üzerinden 1950-1970 yıllarına ışık tutan bir sergi düzenlenmişti: “Modern Türk 2”. Bu çok anlamlı projenin devamı geldiği söylenemez. Her alanda olduğu gibi konu sanat olunca da marifet iltifata tabidir. Bu iltifatın kamu alanının dışına taşınması sanatçı özerkliği açısından önemi ortadadır. 

Sizlerin ilgisine sunduğumuz “Tasvir-i Mimari” özel bir koleksiyon içinden özel bir temaya odaklandığımız özgün bir sergidir. Galeri Kalem Güzeli fotoğraf, hat, tezhip, minyatür, resim, çini gibi birçok plastik sanat alanını bir arada barındıran genç bir koleksiyon. İki mimar, İbrahim Hakki Yiğit ve Ahmet Yılmaz’ın 12 yıllık çabaları, içinden bir temayı ön görüp çıkarabileceğimiz bir yetkinliğe ulaştı. Umuyorum bu sergi koleksiyon üzerinden resme bakma geleneğine katkı sağlar ve resmin özel koleksiyon sacayağına değer katar. Resmin mimariye yansımalarına yönelen seçkimizde iki sanat disiplinini bir koleksiyon aracıyla değerlendirme fırsatı da sunacağını umuyorum. Sergiye Ahmet Yakupoğlu’ndan Muhsin Kut’a, Kadir Ablak’tan Nusret Çolpan’a, Faik Kırımlı’dan Hakkı Anlı’ya, on sekiz sanatçıdan seçtiğimiz kırk beş eser hayat veriyor. 

Ben sizlere “Tasvir-i Mimari” projesini takdim ederken bütün yoğunlukları içinde birlikte uzun çalışmalar yaptığımız koleksiyon sahipleri Sayın İbrahim Hakkı Yiğit ve Ahmet Yılmaz’a, kritik yazısını kaleme alan Nurullah Özdem’e, serginin ev sahipliğini yapan ve imkânları oluşturan Zeytinburnu Belediyesine ve emeği geçen arkadaşlarıma teşekkür ediyorum."