Vakıf Katılım web
Dünya 06.12.2019 16:02

Fransa'daki emeklilik reformuna tepki grevleri 2. gününde

Fransa'daki protestolar ve grevler nedeniyle tren seferleri büyük ölçüde durma noktasına gelirken, büyük şehirlerde trafik felç oldu.
Fransa'daki emeklilik reformuna tepki grevleri 2. gününde

Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yönetiminin emeklilik reformuna yönelik protestolar ve grevler nedeniyle ülkede kaos yaşanıyor.

Dün, 800 bin kişinin katıldığı protestolar ve çok sayıda sektör çalışanının iş bırakması nedeniyle hayatı olumsuz etkileyen sorunlar bugün de sürüyor.

Ülkedeki tren seferleri büyük ölçüde durma noktasına gelirken, büyük şehirlerde trafik felç oldu.

Versay Sarayı, ülke genelindeki grev nedeniyle ikinci gün de kapalı kalırken, Louvre Müzesi ve Eyfel Kulesi gibi turistik yerler ziyaretçi kabul etmekte zorlanıyor.

Öte yandan, başta eğitim ve sağlık olmak üzere kamu hizmetlerinde de ciddi aksamalar yaşanıyor.

Emeklilik reformuna süresiz grev tepkisi
Sarı yeleklilerin gösterilerinin ardından çok sayıda sektör çalışanı, Macron yönetiminin hazırladığı emeklilik reformuna tepki göstermek amacıyla ülke genelinde süresiz grev başlattı.

Söz konusu reform, emeklilikte memur ve işçi ayrımını, ayrıcalıkları kaldırmayı, emeklilik yaşını kademeli olarak 62'den 64'e çıkarmayı öngörüyor ve çoğu sektörü olumsuz etkilemesi bekleniyor.

Greve gidenler arasında Paris ve çevresinde toplu taşımayı düzenleyen RATP, Fransız Ulusal Demir Yolları Şirketi (SNCF) ve Fransız hava yolu şirketi Air France çalışanları, polisler, doktorlar, hemşireler, acil servis görevlileri de dahil sağlık çalışanları, öğrenciler, öğretmenler, memurlar, avukatlar, tarım işçileri, postane çalışanları, taksi ve nakliye şoförleri, elektrik üretim ve dağıtım şirketi EDF, otomotiv üreticisi Renault ve rafineri çalışanları bulunuyor.

Paris'te olağanüstü güvenlik önlemleri
Paris'te dün polis, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın etrafında barikat kurarak yoğun güvenlik önlemleri almıştı. Başkentte güvenlik için 180'i motorlu 6 bin polis görevlendirildi.

Sarı yeleklilerin de katıldığı gösteriler nedeniyle ülkenin sembolü Eyfel Kulesi kapatıldı, hızlı tren seferlerinin büyük kısmı iptal edildi.

Yerel medyaya göre, Paris'teki ilk ve orta dereceli okullarda görev yapan öğretmenlerin yaklaşık yüzde 80'i iş bırakmıştı.