Kültür Sanat 21.04.2017 13:08 Güncelleme: 21.04.2017 13:49

​Flamenko'nun prensi Rafael Amargo: 'Filmde Türk bir sultanı canlandırmıştım'

Flamenko'nun dünyada en çok sevilen isimlerinden ve bu alanda altın madalya dahil birçok ödül almış olan Rafael Amargo, YeniBirlik'e sanat yaşamını anlattı. Amargo Türkiye'ye yabancı olmadığını ve bir filmde Türk sultanını canlandırdığını söyledi.
​Flamenko'nun prensi Rafael Amargo:  'Filmde Türk bir sultanı canlandırmıştım'

SEMA SEZEN

Flamenko koreografilerinde yeni ufuklar açan ve kariyerini hep daha yukarı taşıyan Rafael Amargo "Intimo" adlı gösterisiyle 34. Uluslararası Ankara Müzik Festivali kapsamında 22 Nisan’da Ankara MEB Şura salonunda Türk hayranlarıyla buluşacak. 

Hem İspanya’da hem de dünyada büyük başarılara imza atan ve sayısız ödül sahibi olan Amargo’nun ödülleri arasında prestijli Max ödülü ve İtalya’nın en imtiyazlı dans ödülü Positano Leonide Massine de bulunuyor. Rafael Amargo Intimo’da Flamenko’yu en yalın ve sade hali ile sunarken dikkatlerin özellikle dansa odaklanmasını sağlıyor. 

Ankara’daki gösteri öncesi Rafael Amargo ile görüştük.

22 Nisan’da İntimo ile hayranlarınızla buluşacaksınız. İntimo nasıl bir gösteri?

Kadın ve Erkeğin Flamenko’da buluşmasını aşkla anlatan bir gösteri.  Flamenko’nun özünden uzaklaşmayan ama modern figürlerle de harmanladığım bir performans olacak. Flamenko’yu çağdaş bir yaklaşımla en yalın ve sade hali ile izleyeceksiniz. Dansı koreografisi, dansçıları ve müziği ile İntimo insanlarla daha direkt ve daha güçlü bir ilişki kuruyor. 

-Türk izleyicisinin Flamenko’ya bakışını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Flamenko Akdeniz ülkelerinin çoğunda benzer duygularla karşılanıyor. Vücut dilimiz, tutkumuz dans ile olan iletişimimiz birbirine çok benziyor. Türk izleyicisinin bu nedenle Flamenko’ya ilgisi çok sıcak.  

-Koreografileriniz Flamenko ile çağdaş dansı nasıl harmanlıyor? 

Koreografilerim çağdaş dansa daha yakın.  Hem dansçı hem de bir koreograf olarak Flamenko’nun en iyi hocaları ile çalıştım. Flamenko’yu New York’ta Martha Graham Okulu’nda öğrendiklerimle harmanladım. Dansım geleneksel ve modern'i bir arada sunuyor. Ama Flamenko’nun özünden uzaklaşmıyor. 

-Rafael Amargo Aktör, Dansçı ve aynı zamanda Koreograf… Siz kendinizi en fazla hangisiyle tanımlıyorsunuz?

Benim için Dans ve Flamenko bir tutku. Eğitimimi de bunun üzerine aldım. Flamenko’ya farklı bir yaklaşım geliştirdim kariyerimde dans alanında birçok ulusal ve uluslararası ödüle layık görüldüm. O nedenle dans ve koreograf olarak tanımlıyorum. 

-Türkiye sizin için ne ifade ediyor? 

22 Nisan’da 34. Uluslararası Ankara Müzik Festivali kapsamında izleyenlerimle buluşacağım daha önce Türkiye’de bulundum ama Ankara’ya ilk kez geliyorum. Türkiye hem insanlarıyla hem de kültürüyle hakkında çok fazla bilgi sahibi olduğum bir ülke daha önce oynadığım bir filmde Türk bir sultanı canlandırmıştım. Tekrar Türkiye’ye geldiğim için çok mutluyum.

-Türk hayranlarınıza mesajınız var mı?

İntimo’da kendilerinden birçok şey bulacaklar.  Gelsinler ve bu şovun Flamenko’nun keyfini çıkarsınlar. 

AMARGO'DAN 'INTIMO'

Hem dansçı hem de bir koreograf olarak Flamenko’ya kattığı yepyeni konseptleri olağanüstü bir estetikle sunan Rafael Amargo, Sevda - Cenap And Müzik Vakfı tarafından organize edilen 34.Uluslararası Ankara Müzik Festivali kapsamında 22 Nisan’da Ankara MEB Şura Salonuna tutku dolu gösterisi “Intimo” ile imzasını atıyor. 

Poet in New York, Amargo, El Amor Brujo ve Enramblao gösterileri ile hem İspanya’da hem de dünyada büyük başarılara imza atan Rafael Amargo, prestijli Max ödülü ve İtalya’nın en önemli dans ödülü Positano Leonide Massine’in de sahibi. Rafael Amargo her ne kadar Flamenko ve İspanyol danslarının teatral konseptiyle ön plana çıksa da Flamenko sanatçılarının bu sanatın orijininden uzaklaşmaması gerektiği inancıyla Tablaos’lardan da ( Tipik Flamenko evleri ) yolunu asla ayırmıyor. 

Flamenko’nun geleneksel öğelerini çağdaş koreografilerle harmanlayan ve 2016'da İspanyol Hükümetinden İspanya'nın en önemli ödülü olan Güzel Sanatlar Altın Madalyasını alan usta dansçı Intimo’da Flamenko’yu en yalın ve sade hali ile sunarken dikkatlerin özellikle dansa odaklanmasını sağlıyor. 

Sevda - Cenap And Müzik Vakfı tarafından organize edilen 34.Uluslararası Ankara Müzik Festivali kapsamında Aydıner İnşaat A.Ş ve Samsun Makina Sanayi A.Ş sponsorluğunda düzenlenen Rafael Amargo, 22 Nisan’da “İntimo” gösterisiyle Ankara MEB Şura Salonunda izleyicileri ile buluşacak.