Magazin 25.07.2016 11:31

Filmin tek amacı var 'Barış'

Star Trek’in 50. yılı ve yeni filmi “Star Trek Beyond”, San Diego’da ihtişamlı bir gala ile kutlandı. Özel lazer gösterileri, havai fişek şovu ve filmin özel gösterimi sırasında film müziklerini canlı çalan San Diego Senfoni Orkestrası…
Filmin tek amacı var 'Barış'

Star Trek’in 50. yılı ve yeni filmi “Star Trek Beyond”, San Diego’da ihtişamlı bir gala ile kutlandı. Özel lazer gösterileri, havai fişek şovu ve filmin özel gösterimi sırasında film müziklerini canlı çalan San Diego Senfoni Orkestrası geceye damga vurdu. Star Trek’in galası ayrıca bir ilke de imza atarak filmin gösterimini dışarıda kurulan dev IMAX ekranda yaptı. Gecenin sunuculuğunu Conan O’Brien üstlenirken tüm oyuncu kadrosu ve yapımcı J.J. Abrams gecede hazır bulundu. Galaya davet edilen Barbaros Tapan da Kelebek için gösterim öncesi filmin başrol oyuncuları ve yönetmeniyle bir araya geldi.

YENİBİRLİK - Filmdeki Mr. Spock karakteriyle yıldızınız parladı. Bu akıl sahibi, mantıklı karakter neler kattı size?

 Güzel soru, Spock’ın bilge karakteri olaylara farklı bakış açılarından bakabilmemi sağladı. Sadece bir tek görüşün savunucusu olamazsınız. Farklı fikirler her zaman kabul edilmeli, tabii güzel ve bilge bir filtreden geçirildikten sonra...

50 yıl önce Star Trek başladığında gerçekten hit oldu. Jenerasyonlar boyu devam etti. Artık büyük ekranda filmleri yapılıyor. Siz de önceden izler miydiniz?
 
Tabii ki, tüm seriyi izledim. O zamanın teknolojisi ile şimdiki imkanlar arasında çok fark var. Film çok farklı boyutlarda. Ama teknoloji ne kadar gelişse de, imkanlar ne kadar artsa da filmde esas önemli olan tema, birlikte mücadele ve insanlık. Sonuçta bütün o bilim ve teknoloji tek bir amaç için kullanılıyor o da barış.

ÇOCUKKEN STAR TREK FANIYDIM

 J. J. Abrams gibi çok yetenekli ve popüler bir yönetmenden görevi devralmak zor olsa gerek...

Çok zor bir görev devraldım. Fakat J.J. çok yardımsever ve zarif bir insan. Beni aradı, “Eğer sen de istersen Star Trek’i senin yönetmeni istiyorum. Cesur ol ve kendi tarzını yarat. Benim etkim altında kalma” dedi. Güzel bir kariyerim var. Bağımsız filmlerle başladım bu işe ama J.J.’in beyni çok farklı çalışıyor, milyonlarca fikri var ve bu fikirleri tartışmayı çok seviyor. Yorulmak bilmiyor. Benim de durmak bilmeyen bir karakterim var. Bence güzel bir takım oluşturduk. 

Çocukken Star Trek fanıydınız değil mi?

 Çok büyük bir Star Trek fanıydım. Tayvan’dan Amerika’ya göç ettiğimizde 8 yaşındaydım. Küçük bir balık lokantası açtık, her akşam 9’da lokantayı kapatıyorduk. 11’de de Star Trek’in tekrarları vardı. Her gece 11’de ailece Star Trek’i izlerdik. 18 yaşıma kadar bu geleneği bozmadık.

En çok konuşulan Sulu’yu gay karakter yapmanız oldu. Bu konuda neler söylemek istersiniz? 

Yazarlarımızdan Simon ile bu konu üzerinde çok düşündük. Birçok kişinin fikrini aldık. Sonunda Sulu’yu gay yapmaya karar verdik. Sulu’nun gay olması benim için ya da fikrini aldığımız kişiler için sorun olmadı. Umarım Star Trek dünyasında da mesele olmaz ve filmin önüne geçmez.

“Fast and Furious: Tokyo Drift” ve bu serinin 6’ncı filmini yönettiniz. Bu filmin İstanbul ayağını ne zaman çekeceksiniz? 

Türkiye’de çok hayranı varmış filmin diye duydum. Benim de hayalim Asya’dan Avrupa’ya, Boğaz köprüsünde yarışırlarken bir sahne çekmek. Ama İstanbul trafiği dünyanın en kötü tarfiklerinden biriymiş diye de duydum. Aklımın bir köşesinde tutuyorum İstanbul Drift’i (gülüyor).

STAR TREK İLE UZAYA GİTTİM

Bu sene Star Trek’in 50. yıldönümü, neler söylemek istersiniz?

Böylesine köklü ve büyük bir serinin yeniden parçası olmak tabii ki çok güzel. Yönetmenimiz bize birer teleskop hediye etti. Evimin balkonuna kurdum, her gece Ay’ı izlemeye ve düşünmeye başladım. Böylesine büyük bir evrende belki de biz noktadan bile küçük varlıklarız. Belki o uzak galaksilerde hayatlar var, belki o galaksilerden bizi izleyip “filmimizi yapıyorlar” diye tebessüm ediyorlar. Star Trek aklıma bir sürü garip soru getiriyor. (Gülüyor) 

Evet Star Trek çok köklü bir seri. Uzay filmi olmasının yanında aslında çok da güzel mesajı var değil mi?

 Evet, Star Trek’te güzel şeyler başarmak için gücünüzü birleştirin, birlik ve beraberli her zaman güzel sonuçlar getirir. Şu anda dünyada olup bitenlere bakıyorum, neredeyse her gün kötü haberlere uyanıyoruz. Aslında tek ihtiyacımız birlik ve beraberlik. Sonuçta hepimizin bu dünyanın vatandaşıyız. Aramızdaki duvarları aşalım, birleşelim. Hepimizin ortak kaygısı kendi evrenimizi korumak olsun