Ekonomi 02.01.2017 13:01

'Fed'in durumu dolardaki oynaklığı azaltabilir'

Destek Yatırım Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Mergen, Fed'in mart ayına ve daha sonrasına sarkabilecek faiz artışı tartışmalarının kısa vadede dolardaki oynaklığı azaltabileceğini söyledi.
'Fed'in durumu dolardaki oynaklığı azaltabilir'

Destek Yatırım Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Mergen, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) mart ayına ve daha sonrasına sarkabilecek faiz artışı tartışmalarının kısa vadede dolardaki oynaklığı azaltabileceğini belirtti.

Haftanın önemli gelişmelerini ve 2017 ekonomisine ilişkin beklentileri değerlendiren Mergen, 2016 yılının piyasalar açısından çok dalgalı ve sürprizlerle dolu geçerken, bu yılın 2016'ya göre daha rahat geçeceğini söylemenin fazla iddialı olacağını ifade etti.

'Fed faiz artışıyla bitirdiğimiz seneyi bu sene piyasaların fiyatladığı ve Fed Başkanı Janet Yellen'ın bahsettiği şekilde 3 veya daha fazla faiz artışlarıyla geçirecek miyiz?' sorusunun yine tüm sene boyunca basın açıklamalarının olduğu her Fed toplantısında gündemi meşgul edeceğini ve piyasaları sallayıp duracağını dile getiren Mergen, şunları kaydetti:

"Dolarda dünya piyasalarında 2016 senesinin son iki ayında gerek Fed açıklamaları ve faiz artışı gerekse Donald Trump'ın başkan seçilmesi ve sonrasındaki açıklamalarıyla çok hızlı değerlenme yaşandı. Fed'in, son yaptığı faiz artışının etkilerinin neler olabileceğini görmek amacıyla geri plana çekilebileceği ve mart ayına kadarki süreçte faize dokunmayacağını farz edebiliriz. Diğer yandan Trump politikalarının ekonomi ve dolar üstünde ne gibi etkileri olabileceğinin değerlendirilmesinin de mart ayından önce sonuca varacağını sanmıyorum.

Bu yüzden mart ayına kadar ve hatta ABD'den gelebilecek ekonomik verilerde duraklama veya iyi giden verilerde hız kesme gibi sinyaller alındığında temmuza sarkabilecek faiz artışı tartışmaları kısa vadede dolarda oynaklığın azalmasına ve dolardaki yükselişten olumsuz etkilenen diğer piyasalarda yukarı yönde, tepki çıkışı türü gelişmelere sebep olabilir."

"Dolarda kısa vadede satış baskısı oluşabilir"

Mergen, Türkiye'de dolar/TL kurunun bu hafta içinde 3,50-3,55 bandı içindeki yerini koruyabileceğini bildirdi. Bu bandın dışına taşacak şekilde olası bir kırılma için yukarı yönde 3,5650, aşağı yönde ise 3,4850 seviyelerinin gündeme gelebileceğini belirten Mergen, "Bu hafta sonunda tarım dışı istihdam verisinin de iyi gelmesi halinde eğer fiyat 3,5500'i hala geçemiyorsa veya geçse de kalıcı olamadan geri dönüyorsa kısa vadede satış baskısı oluşabilir." değerlendirmesinde bulundu.

"Gram altında dolar/TL kuru daha baskın"

160 doların üstüne çıkmasına yol açtığını anımsatan Mergen, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ABD'nin Rus diplomatları sınır dışı edişine karşılık verilmeyeceğini açıklamasıyla fiyatta gevşeme görüldüğünü belirtti.

Ahmet Mergen, "Gram altına gelince hem dolar/TL hem de ons altının dünya piyasalarındaki fiyatını takip etme zorunluluğu getirdiğinden fiyat tahmininde bulunmak daha zor olmaktadır. Görüldüğü kadarıyla kısa vadede 127,00'ye yaklaşıldığında alıcı, 134,50'ye yaklaşıldığında da satıcılar artmaktadır. Fiyatın gidişatında dolar/TL kuru daha baskın çıkmaktadır ve trend tıpkı dolar/TL kuru gibi uzun süredir yukarı yönde devam etmektedir. Avro/TL'de ise 3,64'de alıcıların geldiği ve 3,75'e yaklaşıldığında da satıcıların çoğaldığı bir piyasa görülmektedir."