Röportaj 27.03.2022 07:01 Güncelleme: 26.03.2022 22:15

"FASHIONWEEK İSTANBUL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİN KANITIDIR"

"Amacımız, ülkemizin tasarım ülkesini olduğunun dünyada bilinmesi, Türkiye artık fason üretimden çıkıp, tasarımı ve tasarımcısı olan, tasarımını satan ihracat birim rakamlarını 20 dolardan 60 dolara çıkarmak."
"FASHIONWEEK İSTANBUL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİN KANITIDIR"

Berk MÜHÜRDAROĞLU

15-18 Mart tarihleri arasında Soho House İstanbul’da ve dijital platformlarda gerçekleşen moda haftasında, 20'den fazla tasarımcı ve tasarımcı markası, hazırladıkları sinema ve moda disiplinlerinin bir nevi görsel kutlaması niteliğindeki moda filmi gösterimleri ve birbirinden farklı, yaratıcı etkinliklerle koleksiyonlarını moda endüstrisinin beğenisine sundular. 2009 yılından bu yana Fashionweek İstanbul’n sıkı takipçisi olarak Fashionweek İstanbul Çalışma Grubu Başkanı, Uluslararası Hazır Giyim Federasyonu Başkanı Cem Altan ile Soho House İstanbul’da çok özel bir sohbet gerçekleştirdik.

Fashionweek İstanbul’un Türkiye’ye, İstanbul’a ve moda ve tasarım dünyasına ne gibi katkıları oldu?

İlk defa 2009 yılında Türkiye’deki hazır giyim ihracatının katma değerinin ve ihracatın artması açısından ve tasarımcılarımızı desteklemek amaçlı İstanbul Hazır Giyim İhracatçılar Birliği olarak İstanbul Fashionweek İstanbul'u düzenliyoruz. Amacımız, ülkemizin tasarım ülkesini olduğunun dünyada bilinmesi, Türkiye artık fason üretimden çıkıp, tasarımı ve tasarımcısı olan, tasarımını satan ihracat birim rakamlarını 20 dolardan 60 dolara çıkarmak. Son 12 senedir. Moda haftasını dijital olarak sunduk ve bu sezon ise pandemi dönemi sonrası hem dijital hem de hibrit bir şekilde moda haftası gerçekleştirdik.

Dünya moda haftaları arasında Fashionweek Istanbul’un yeri ve önemi nasıl konumlandırıyorsunuz?

Biz bu işe başladığımız zaman ilk 4 ya da 5’in arasına girmeyi hedefliyorduk. Sizin de bildiğiniz gibi Londra, Paris, Newyork, Milano ve arkasından İstanbul olmayı hedefleyerek bu yolda hiç yılmadan devam ettik ve ediyoruz. Kendi coğrafyamızı baz alırsak alanın lider 1.ülkesiyiz, bunlar hangi bölgeler diyecek olursak Avrupa’nın doğusu, Rusya bölgesi Arap bölgesinde lider konumdayız.

“YERLİ VE YABANCI BASININ İLGİSİ BÜYÜK”

Her sezon farklı mekânlarda gerçekleşen belli bir dönem Zorlu Center’da gerçekleşen Kovid dönemiyle birlikte dijitale evrilen Fashionweek Istanbul, bu sezon Soho House İstanbul’u ana mekan olarak kullanılıyor. Soho House merkez alarak bu sezon mekansal olarak nereler kullanılıyor?

Bu yıl geçmiş yıllarda gerçekleştirdiğimiz tek merkezli moda haftalarını demode bulmaya başladık. Daha önce ne yapıyorduk. Zorlu Center, büyük çadırlar kurarak 600 – 700 kişiye gösteriyorduk. Baktık gördük ki bu durum trend dışı olmaya başlayınca diğer dünya moda haftalarında olduğu gibi şehrin farklı alanlarına yayılarak dünyaya İstanbul’u tanıtmakta ayrı bir amacımız olmakla birlikte dijitale de geçince de moda haftasını daha geniş yelpazeli bir alana yayma doğrultusunda karar verdik. İlk sene Fişekhane, Galataport’ta gerçekleştirdik. Bu sezonda İstanbul’un tarihi dokusu en kuvvetli bölgelerinden biri olan Beyoğlu’nu seçerek ve bu bölgede moda haftasına uygun olan Soho House’u seçtik. Soho House ile güzel bir iş birliği ile bu sezon tasarımcılarımızın hem fiziki, hem de dijital olarak gerçekleştirdikleri sunumları iki farklı alanda sunma imkanı sağladık.

“NEW GEN VE KARMA GELECEĞİN TASARIMCILARI”

Fashionweek İstanbul’da bu sezon kaç tasarımcı yer alıyor?

Bu sezon 20 tasarımcıyla girdik. Pandemi dönemiyle birlikte bazı tasarımcılarımız kumaş tedariki bulamadığı için 20 tasarımcıyla gerçekleştirdik. Ayrıca desteklediğimiz İma Öğrencilerinin hazırladığı New Gen ve Karma olarak iki ayrı sunum gerçekleşti. 5 kişi New Gen, 5 kişi Karma olarak, bizim en büyük amaçlarımızdan biri de genç tasarımcıları desteklemek. New Gen tasarımcıları dediğimiz Koza yarışmasında derece alan genç tasarımcılar. New Gen ile başlayıp daha sonra Karma’ya geçiyorlar. Biz desteklemeye devam edeceğiz.

Bu sezon her sezon olduğu gibi çeşitli workshop tarzında tasarımcılar ile söyleşiler gerçekleşti. Bu tasarımcı buluşmalarından bahsedebilir misiniz?

Bizim moda haftalarının en önemli noktalarından biri de workshoplar ve seminerler. Tasarımcılar ile söyleyişiler yaparken gelecek sezonlarının trendlerini konuşuyoruz. Bir marka nasıl oluşur? Bir moda markası nasıl oluşur? Bunlar konuşulması ve değerlendirilmesi gereken konular olmakla birlikte bu yıl ki mekanımız Soho House’da bu çok güzel bir şekilde gerçekleşti.

Moda haftasına yabancı basının ilgisi ne durumda?

Yerli ve yabancı basının ilgisi çok büyük. Dünden bugüne baktığımızda her sezon gittikçe büyüyen bir ilgi alaka mevcut daha iyiye gideceğine de inanarak çalışıyoruz.

“ULAŞMAK İSTEDİĞİMİZ KİTLELERE ULAŞIYORUZ”

Geleneksel basın, medya, dijital medya, blogger, youtuber, influser’ın takipçisi olduğu moda haftasında medyanın farklı iletişim noktalarıyla ilişkilerinizi dinamik bir şekilde tutma biçimini nasıl sağlıyorsunuz?

Bir Pr şirkemiz var. Senelerdir çalışıyoruz. Moda anlamında en önemli Pr şirketlerinden biri olmakla birlikte tüm buluşmaları L’appart ile çalışıyoruz ve gerçekleştiriyoruz. Yurt dışına da ulaşmamızı sağlama noktasında en üst seviyede çalışarak dünyaya ulaşmaya çalışıyoruz. Ayrıca bu bir finans meselesi Türk Ticaret Bakanlığı devamlı destek veriyor. İHKİB de güzel bir bütçe ile destek veriyor. Çok çalışıyoruz. Niş bir ekiple çalışmakla birlikte Moda Tasarımcılar Derneği ve İma ile çalışıyoruz. Ana amacımız dünya çapında moda tasarımcıları çıkartmak.

İstanbul Moda Akademisi ile Fashionweek arasındaki motive edici, sektöre yeni isimler katmasını sağlayan başarı odaklı iş birliğinden bahsedebilir misiniz?

İstanbul Moda Akademisi sertifika veren bir akademi olmakla birlikte her yaştan kişinin katılabileceği İma’ya başvurarak tasarım eğitimi alabilir. Moda Tasarımcılar Derneği ile iş birliği içindeyiz. Koza yarışmalarında çıkan genç tasarımcılara 2 yıl mentörlük veriyoruz.

“FASHIONWEEK İSTANBUL DÜNYA MODA HAFTALARININ İÇİNDE YER ALACAK “

Gelecek sezonlarda Fashionweek İstanbul’u neler bekliyor?

Bu sezon biter bitmez gelecek sezonun hazırlıklarını hemen başlıyoruz. Gelecek sezon isim yapmış, ihracatı kuvvetli olan tasarımcılarımızı bir showroom tutarak Paris Moda haftasına götürmeyi planlıyoruz. Belki ileride moda haftalarından bir tanesini Paris, Milona, Londra, Newyork gerçekleştirmek. İstanbul Moda haftası In Paris, in Londra gibi gerçekleştirmek istiyoruz. Türk tasarımcılarını tanıtarak komşu ülkelerden tasarımcıları davet ederek biz de diğer ülkelerin moda haftalarına katılmak istiyoruz. İş birliği içerisine girmek gibi bir projemiz var. Tiflis moda haftası ön plana çıkmaya başladı. Arap ülkeleri Dubai ve Qatar modaya önem vermeye başlayarak belli tasarımcılarını ülkelerine çekmeye çalışıyor. Gelecek sezonda daha güzel bir Fashionweek İstanbul için çalışmalarımıza başladık.