Röportaj 20.10.2017 13:57 Güncelleme: 20.10.2017 15:37

​Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İlker Manavbaşı: Güzellik bütünde saklıdır

Dr. Manavbaşı: Günümüzün güzellik kavramları nedir, öncelikle bunları belirlememiz lazım. Dolayısıyla estetik yaparken çok aşırıya gitmeden çok uçlara kaçmadan yaparsak ileriki yıllarda insanlar daha mutlu olur. Daha doğal bütünleyici, tamamlayıcı estetik uygulamalıyız. Böyle yaparsak insanların daha mutlu olacağını düşünüyorum. Herkes güzel kadın yada güzel erkek olmak zorunda değildir. Güzellik bütünde saklıdır.
​Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı  Op. Dr. İlker Manavbaşı:  Güzellik bütünde saklıdır

Neşe BERBER

Doğal ve güzel bir sonuç alınamayacağı endişesi ile zor karar verilen burun estetiği ameliyatı, planlama ve uygulama aşamasında son yıllarda önemli gelişmeler gösteriyor. Bu kaygıları ortadan kaldıran buluşu Klipsleme Tekniği ile başarılı burun ameliyatları yapan Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İlker  Manavbaşı günümüzde güzellik eğilimleri değiştikçe genel beğenilerin de buna paralel olarak değiştiğini vurguladı. 

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden 1999 yılında mezun olan Op. Dr.İlker Manavbaşı, aynı yıl TUS sınavında dereceye girerek Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı’nda uzmanlık yaptı. Uzmanlığını tamamladıktan sonra, İstanbul Özel İren Hastanesi’nde El Cerrahisi Bölümü Şef’i olarak 2004 yılına kadar çalıştı. Daha sonra ülkemizin sayılı cerrahlarından Prof. Dr. Onur Erol’un Plastik ve Estetik Cerrahi Kliniğinde “fellow” olarak, ardından da partner olarak görev yaptı. Burun ameliyatlarına (rhinoplasty) ağırlık veren Op. Dr.İlker Manavbaşı, bu  konuda dünyanın sayılı plastik cerrahlarından Prof. Doktor Bahman Guyuron ile Cleveland Ohio’da, Zeeba kliniğinde çalıştı.

İşlevsel estetik burun ameliyatları, meme protezi, derin tabaka yüz germe, göz çevresi gençleştirme ameliyatları ve mega-liposuction (5 litre üzeri yağ alma) özel uzmanlık alanları olan Op. Dr.İlker Manavbaşı’nın ideali tek ameliyat ile ideal burun şeklini elde etmek ve burun ameliyatlarında karşılaşılan temel sorunları gidermektir. Bu amaçla geliştirdiği tekniklerinden ikisini 2008 yılında İtalya’da International Symposium on Plastic Surgery isimli sempozyumda sundu. Burun çökmelerini engelleyen ve eğri burunların bir seansta kalıcı düzelmesini sağlayan bu teknikler, 2010 ve 2011 de dünyanın sayılı estetik cerrahi dergilerinde yayınlandı.  

Amerikalı burun estetiği cerrahları tarafından kurulan ve dünyada sayılı cerrahın üye olabildiği The Rhinoplasty Society ‘nin en genç üyesi olan 1971 Ankara doğumlu Op. Dr.İlker Manavbaşı, estetik cerrahiden arta kalan zamanında tarih, felsefe konularında okuyor, klasik müzik dinliyor, sağlıklı bir hayatın vazgeçilmezi olan spor aktivitelerinden eskrim ve kayak yapıyor, yüzüyor.  İstanbul Tabip Odası, Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği ve Estetik Plastik Cerrahi Derneği’ne üyesi. Dr. İlker Manavbaşı ile güzellik üzerine herşeyi YeniBirlik için konuştuk.

IMG_3838.jpg2

Ciltteki Kırışıklar, Çökmeler ve Sarkmalar İçin Ameliyatsız Çözüm dediğiniz nedir?

Yıllar geçtikçe cilde destek olan kolojen ve ciltteki nemi koruyan hyaloronic asit miktarında azalmalar yaşanıyor. Bu maddelerin eksikliği estetik dolgu yöntemiyle oldukça kısa bir sürede telafi edilebiliyor. Çok ince uçlu iğnelerle botoks enjeksiyonu temeline dayanan işlem, burun kenarlarındaki kırışıklıkları, dudak kenarlarındaki sarkmaları ve elmacık kemiği bölgesindeki çökmeleri gideriyor. Estetik dolgu ile cildin nemi ve su tutma kabiliyeti de arttığı için cilt daha kaliteli bir hale geliyor. Bu yöntem vücudun diğer bölgelerine de uygulanabiliyor.

Estetik dolgu uygulamasında dikkat edilmesi gereken konular neler?

Öncelikle dolgu işlemi uygulanacak bölge tespit edilir ve kullanılacak ilacın özellikleri ile miktarı belirlenir. Dolgu işlemi 10 ile 30 dakika arasında tamamlanır. Öncesinde anestezik kremler ve soğuk kompres gibi ağrı önleyiciler uygulansa da enjeksiyon sırasında hafif bir ağrı hissedilebilir. Bu ağrı, kısa sürelidir ve işlem sonrasında hemen sosyal hayata dönülebilir. Cilt ortalama 6-12 aydan önce uygulama öncesindeki durumuna dönmez. Dolgunun etken maddesine alerjik reaksiyon gösterenlerin, uygulamadan kaçınması; devamlı ilaç kullanmaları gereken sistematik bir hastalığı olanların bu durumunu uygulama öncesinde hekimleriyle paylaşması önemlidir. İşlem görmüş bölgeye, ilk 3 gün boyunca çok sıcak veya çok soğuk kompres yapılmamalıdır. Yine ilk 3 gün, güneşten ve havuzdan kaçınılmalı, ilk 1 haftalık sürede yüksek basınçlı masajdan uzak durulmalıdır.

Kollardaki Sarkmalara Ameliyatla Kesin Çözüm oluyormu?

Yağ birikimleri ve deri gevşemeleri ile kolun arka kısmında zamanla sarkmalar ortaya çıkıyor. Çevresel faktörler, yaşlanma, hızlı kilo alıp verme, ailevi yatkınlık ve yer çekimi gibi etkenlerle gevşeyen deride oluşan bu sarkmaların özellikle kadınlar için estetik bir sorun haline geliyor. Sarkmalar sonunda deri kalitesinde bozulma, aşırı yağlanma ve çatlaklar gibi sorunlar kol germe ameliyatını zorunlu hale getiriyor. Koldaki sarkmalar için estetik cerrahide farklı çözümler üretilse de kesin çözüm olarak kol germe ameliyatları yapılıyor. Kolun üst kısımdan aşağıya doğru oluşan, yarasa kanadı şeklindeki sarkmalara çözüm olarak geliştirilen kol germe ameliyatları iki - üç saat sürüyor.  Koldaki sarkmalar enine ve  boyuna olduğu için sarkan deri hem enine hem boyuna alınıyor. 

 Kol germe ameliyatlarında nelere dikkat etmeli?

Ameliyattan 7 gün önce aspirin gibi ilaç alımları kesilmelidir.  Ameliyat sonrasında enine kesimlerde koltuk altında olduğu için izler gizlenebilir, boyuna kesimlerde izlerin görünmesi söz konusu olabilir. Ancak ilk zamanlarda kabarık ve kırmızı olan izler zamanla solarak incelmeye ve belirsizleşmeye başlar. Ameliyat sonrasında ise birkaç gün kollar yukarıda tutulmalıdır. Yine ameliyat sonrasında hafif ağrılar oluşabileceği gibi ilk haftalarda ağır işlerden uzak durulması gerekir”

Güzellik eğilimlerindeki değişiklikler, beğenilere de yansıyor. Burun estetiği ameliyatlarında doğalı ve doğanın verdiğini koruma anlayışı öne çıkıyor

Burun Estetiği Ameliyatlarında Yeni Gelişmeler neler?

 “Yakın geçmişe kadar uygulanan ameliyat teknikleri ve herkes için aynı tekniklerin kullanılması, tüm hastaların burunlarının birbirine benzemesine sebep oluyordu. Burun ameliyatı olan her erkek ve kadının burnu sanki aynıymışçasına görünüyordu. Artık, hastanın yüzüne, cinsiyetine ve vücut yapısına uygun planlanan burun ameliyatları sayesinde -estetik görünüm- kavramı da belirgin olandan daha doğal ve uygun görünene doğru değişiyor” dedi. 

 “Burun ameliyatı öncesinde tüm hastalar için ayrıntılı resim çalışmaları yapılıyor. Resim ve modelleme, burun ameliyatı öncesi yapılan muayenenin ilk basamağını oluşturuyor. Bu aşamada yapılan çizimlerin ve modellemelerin, ameliyat sırasında uygulanacak tekniklerin geliştirilmesi önemli detaylar arasında yer alıyor.  Çünkü burun estetiği ameliyatlarında son zamanlarda doğal olanı ve doğanın verdiğini koruma anlayışı öne çıkıyor. Geliştirilen yeni ameliyat teknikleri ile kişi, hiçbir morarma yaşamadan kısa sürede istediği buruna sahip oluyor. Burun ameliyatından 10 gün sonra hastalara denize girmeleri de öneriliyor. Hipertonik tuzlu solüsyonlar ile iyileşmeye katkı sağlanıyor.

IMG_3803.jpg2

Yasemin Manavbaşı

Biz hastalarımızı seçiyoruz. Gelen kişiler için bir mottomuz var. ‘Doğal, güzel, güvenilir’. Bu motto kafasına yatanlar geliyor bize. Güzellik  yapma bir şey değil, güzellik bir oran ona göre İlker bey ameliyatlarını yapıyor. Sağlıklı görüntü insanı güzel gösterir. Diri, canlı ve doğal olmak gerekiyor. Sabah uyandığında makyaj yapmadan kalkıp dışarı çıkabilmeli insan. Eğer insanlar psikolojik olarak kendinde bir kusur buluyorsa o durum hayatına yansıyor. Bize gelen insanlar ile biz birkaç kez görüşüyoruz. Onların tam olarak ne istediğini anlıyoruz. Buna birlikte karar veriyoruz. Ameliyat öncesi hastalarımız ile uzun zaman biraraya geliyoruz. Birkaç kez görüşüyoruz. Herşeyi anlatıyoruz.