Sağlık 05.05.2017 12:48

'Estetik beklentiler gerçekçi boyuta çekilmeli'

Her ameliyatsız estetik yöntemi bir sihirli değnekmiş gibi yansıtılmaya başlandı ve beklentiler arttı. Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ümit Borataç, cerrahların mucizevi beklentilerle gelen kişilerin aydınlatılarak onların beklentilerini daha gerçekçi boyuta çekilmesinin en doğru yaklaşım olduğunu belirtti.
'Estetik beklentiler gerçekçi boyuta çekilmeli'

İngiltere'de Konsültan hekim olarak on yılı aşkındır hizmet veren ve yabancı hastaları ülkemizde de tedavi eden, estetik konusunda en çok güvenilen Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanlarından biri olan Op. Dr. Ümit Borataç, YeniBirlik okurları için estetik konusunda merak edilen soruları yanıtladı. 

-Kozmetik ürünler kullanılarak cilt sarkmaları ve kırışıklıklar durdurulabilir mi?

Kendi şahsi gözlemlerimle diyebilirim ki belki maximum yüzde 10 bir katkı sağlayabilir. Fakat kullanıp, kullanmamak kişinin cildi ile ilgili; hiç krem kullanmayan bir cilt çok iyi olurken çok krem pahalı marka vs kullanan başka bir kişide çok daha kötü bir cilt görebiliriz.

-Ameliyatsız estetik yöntemleri çok kullanılır oldu. En iyi sonuç veren yöntem sizce hangisi? 

Ameliyatsız estetikte en iyi sonuç veren yöntem diye bir şey yok. Kişinin yaşı, yüz yapısı ve şikayetleri değerlendirilir. Kişiyi mutsuz eden faktörler ortaya çıkarılır. Kişinin cilt yapısı analiz edilir ve sonuçta bir planlama yapılır. Yüzde ve boyunda her bölgeye farklı bir tedavi planlanabilir veya daha etkin bir sonuç için tek bir ameliyatsız işlem yerine kombine tedavi tercih edilir. Tek bir botox uygulaması ile 60 yaşında bir insanda 10-20 yaş gençleşme veya düzelme bekleyemezsiniz.

Fakat elinizdeki tedavi seçeneklerinin bir çoğunu ki bunlar; botox, dolgu, mesoterapi, somon dna uygulamaları, prp veya gençlik aşısı denilen kişinin kendi kanı ile gelen gençlik uygulamaları, iple yüz germe yüz askılama işlemleri, cilt soyucu işlemler hepsi birlikte kullanıldığında ameliyatsız işlemlerde maximum iyi sonuçlar elde edilir.

-En çok sorunlardan biri ciltte oluşan lekeler... Bu sorun nasıl çözülebilir?

Leke sorunu ülkemizde, Kıbrıs'ta özellikle Güney'de Akdeniz'de oldukça yoğun karşılaştığımız ve tedavisi de dirençli ve komplike olan bir sorun.

Yaz aylarında tedavi seçeneklerimiz ile kış aylarındaki tercihler farklı. Öncelikle nedene yönelmemiz lazım.

Dış etkenlere bağlı bir durum ise nedene yönelik koruyucu önlemler; hormonal sebepler ise ona göre yöntem uygulanmalı.

Tek çeşit bir ilaç veya tedavi ile leke sorununu çözmek kolay değil, hatta mümkün değil.

Çeşitli kremler başta olmak üzere, peeling yapıcı soyucu ilaçlar asitler, sermayen veya dermaroller uygulamaları, yaygın şekilde uygulanan prp; kök hücre uygulamaları,

Somon dna ve özellikle c vitaminli mesoterapi uygulamaları ve son olarak ip "thread" uygulamaları (örümcek ağı denilen işlemleri) ile cilt lekelerinde iyileşmede yapıcı etkin gözlemlenir.

-Ciltte oluşan skar izleri yok edilebilir mi?

Skar izlerini tamamen yok etmek mümkün değil. Zaten plastik cerrahların estetik cerrahların amacı da bu değil. Bu beklentilerle gelen kişileri de aydınlatarak onların beklentilerini daha gerçekçi boyuta çekmek en doğru yaklaşım. Çeşitli uygulamalar ve tedavilerle, Prp, somon DNA, mesoterapi, plasma enerjisi, laser uygulamaları, dermaroller kortizon uygulamaları, hemen hepsi skarı yok etmeye değil, azaltmaya düzeltmeye yönelik işlemler.

-Geniş gözenekleri küçültmek için ne yapılabilir?

Gözenekler çoğu zaman problem olabiliyor. Gözenekler aktif ve eski akne şekilleri ile birlikte olabilir. Ciltteki sorunlar karmaşık da olabilir ama cilt soyucu işlemler, radyofrekans işlemleri bir de mesoterapi uygulamaları bu sorunlar için kullanabileceğiniz enstrümanlar.

-Cilt sarkmalarında kullanılan ameliyatsız yöntemler sakıncalı mı? 

Ameliyatsız yüz ve boyun gençleştirme, toparlama, kırışıklık giderme askılar vb işlemlerde tabii ki her tıbbi uygulama her tedavide olduğu gibi yan etki veya erken ya da geç komplikasyon olabilir. Önemli olan bütün uygulamalarda öncelikle konunun uzmanı bir plastik cerrah veya dermatoloğun bu konuyla ilgili müdahalede bulunması. Girişimi yapacak kişi veya doktorun öncelikle doktor olduğundan sonra uzmanlığından emin olmanız şart. Sağlığınızı ve yüzünüzü kime emanet edeceksiniz? Bu konudaki tıbbi yeterliliğin ve konuyu komplikasyon bazında dahi olsa yönetebilecek yetiye sahip yeterli tecrübe sahibi, işinin ehli doktor olması şart.

-35 yaş sonrasında, hatta öncesinde nazolabial oluklar oluşuyor ve yüzde yorgun bir ifade oluyor. Bu oluklar tedaviyle düzelebilir mi?

İlerleyen yaşla birikte yanak, burun, dudak kenarı çizgisi ya da nazolabial oluklar derinleşir ve daha belirgin bir hal alır. Cilt altındaki bağ dokusu, elastik lifler ve kollajen doku azalması ile ortaya çıkan bu durum sıklıkla dolgu "HA" uygulamaları ile giderilir. Esas olarak orta yüz ve yanağın aşağı sarkması ile belirginleşen bu durum yine ameliyatsız mesoterapi, radyofrekans uygulamaları ve esas olarak da iple yüz askılama, yanak askılama yöntemleri ile daha sıklıkla giderilir.