Röportaj 14.11.2017 12:00 Güncelleme: 14.11.2017 12:44

​Erzurum Belediye Başkanı Mehmet Sekmen: 100 çiftlikli proje

​Erzurum Belediye Başkanı Mehmet Sekmen:  100 çiftlikli proje

Neşe BERBER

Sekmen: Ekonomide, eğitimde, sağlıkta, tarımda, hayvancılıkta, sanayide, üretimde, kentsel dönüşümde, ulaşımda, çevrede, kültür ve sanatta, sporda Erzurum’u layık olduğu yere taşımak için var gücümüzle çalışıyoruz. En büyük projelerimizden biri de modern 100 çiftlikten oluşan özel bir yer kuruyoruz. Hayvancılık  yapmak isteyen herkese arsayı ücretsiz vereceğiz.

Dadaşlar diyarı, Erzurum ekonomide, eğitimde, turizme, sağlıkta, tarımda, hayvancılıkta, sanayide, üretimde, kentsel dönüşümde, ulaşımda, çevrede, kültür ve sanatta, sporda altın dönemini yaşayan Erzurum, yaşadığı değişimle Türkiye’nin en önemli şehirleri arasında adını duyurmaya başladı. Şehre yapılan yatırımlarla Erzurum’un bir yatırım ve cazibe merkezine dönüştüğünü ifade eden Başkan Sekmen, hayata geçirilen dev ve mega projelerle kentin şaha kalktığını söyledi. Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, kentte gerçekleştirdiği değişim ve dönüşümü YeniBirlik’e anlattı.

JB4C20392

Çocukken Erzurum için hayalleriniz var mıydı?

Çocukluğumuzda burada çok kar yağardı. 2 mt'ye yakın kar olurdu. Dedemle konuşurdum ona sorular sorardım. Dedem bana ‘Oğlum burası kış şehri burada bir şey olmaz derdi. O zaman buraya yağan karı bir musibet olarak görürdü büyüklerimiz. Ama şimdi öyle değil. O yıllarda hatta daha önceki yıllarda böyle kış şehirlerini nimete çeviren ülkeler vardı. 

Benimde çocukken hayallerim vardı. İsterdim ki yollar yapılsın, köprüler olsun.  Şehrimizde telefon olsun isterdim. Fabrikalar kurup, yatırımlar yapmak isterdim. Lisede doktor yada kaymakam olmayı hayal etmiştim. Numan Kurtulmuş ile aynı lise ve aynı üniversitede birlikte okuduk. Okul arkadaşım Numan beyde çok başarılı bir öğrenciydi. Benimde derslerim çok iyiydi. Talebe başkanı seçilmiştim. 

'Numan Kurtulmuş okul arkadaşım'

Sizinle bir anımı paylaşayım. Milli Güvenlik dersimize gelen bir öğretmenimiz vardı. Birgün baktım okula gelen başka bir öğretmene koridorda okulu tanıtıyordu. Hoca hanım biliyor musunuz bu okul dünyaya devlet adamı yetiştiren bir okul diyordu. 1976 yılı, bu sözleri kulaklarımla duydum. Sadece Türkiye değil dünyaya yön verecek devlet adamları yetiştirecek demişti. Bunu hiç unutmam hala kulaklarımdadır sesi. 

O günlerden neler hatırlıyorsunuz? 

Ben ilçe başkanı, Tayyip bey il başkanı. Ben sabah saat 08.00 de açardım. Çayı demlerdik. Sabah ilçeyi dolaşmaya başlardık. Ben o zaman Recep Tayyip Erdoğan’ın başkan olacağını söylüyordum. Bana o zaman insanlar hayal kurma diyordu. Ama ben buna inanıyordum. Tayyip bey ta o zamanlar bile  yönetimlerin yüzde 70’ni üniversite mezunu istiyordu. 

Erzurum için çok büyük bir projeniz var mı?

Erzurum’u soğuk kış şartlarına esir etmemek için çok önemli bir çalışma yürütüyoruz. Dünyanın aynı şartlara sahip ülkeleri, şehirleri nasıl ısıtılıyor bunu araştırıyoruz. Erzurum’u tek bir merkezden ısıtabilir miyiz, bunun çalışmalarını yapıyoruz. Bunun araştırmalarını yapıyoruz. Özellikle Rusya’da  bunun örnekleri olduğunu biliyoruz. Eğer bu projemizi gerçekleştirebilirsek bu Türkiye’de bir ilk olacak. Bu kış şartlarında Erzurum’da hayatı çok kolaylaştıracak bir projedir. Rusya’daki örneklerinde bu sıcak su sistemleri yolların altından geçiyor. Böylece yolların buz tutması da önleniyor. Bu şehirdeki trafiğin kış şartlarında kolay ilerlemesini ve yol güvenliğini de sağlayacaktır.

Erzurum’da tarım ve hayvancılık için neler söylersiniz?

ERZURUM ORGANİK BÖLGE

Burası organik tarıma en uygun bölge, çünkü soğuk iklim. Hayvanlarımız burada dağlarda doğal otlar. Dolayısıyla organik etin en güzeli yine burada. Türkiye Cumhuriyeti dışarıdan hayvan ithal ediyor. Yazık. Türkiye bir tarım ve hayvancılık ülkesi. Et ve et ürünleri tesisi kuruyoruz, canlı hayvan borsası ve canlı hayvan pazarları kuruyoruz.

Erzurum için hayvancılık ile ilgili bir projeniz var mı?

Biz şimdi önemli bir projeye başlıyoruz. Aynı sanayide olduğu gibi hayvanları belli bir bölgede toplayıp ahırlar oluşturmayı planlıyoruz. Sadece hayvancılık  yapmak isteyen herkese arsayı ücretsiz vereceğiz. Zaten Tarım Bakanlığı yüzde 70-80 destek veriyor. Bu bölgenin etrafını çevireceğiz. Güvenliğini sağlayacağız. Modern 100 çiftlikli  bir proje yapıyoruz. Hayvanların her türlü ihtiyaçlarını karşılayacağız. Veterinerlerini yerleştireceğiz. Bölgemize uygun yeni melezler oluşturacağız. Erzurum’da ayrıca büyük bir hayvan hastanemiz var. 

Erzurum turizm açısından da tercih ediliyor mu?

Erzuruma gelen herkes memnun kalır. Özellikle kış turizmi deyince artık akla Erzurum gelmeye başladı. Palandöken ve Konaklı’daki hizmetlerimiz ve güvenlik konusunda alınan önlemlerle Avrupa’da kayağın başkenti olacağız. Siyasi ve bürokratik girişimlerin ardından bu gözde merkezlerin işletmesini devraldık. Kar kalitesi ve pist uzunluğuyla Avrupa’nın gözde kayak merkezi Palandöken’de altyapı eksiklikleri de kısa sürede giderildi. Erzurum Türkiye’nin Davos’udur. Hatta oradan daha güzel. Havaalanından inip hemen dağa ulaşabileceğiniz dünyada başka bir yer yok. Yaz kış burada artık turizm vardır. 

Belediye başkanının olmazsa olmazı nedir?

Kuruma çok zaman ayırmalı. Çok zamanı olmalı, üretken olmalı, takip eden olmalı. Herşeyi çalışma ekibinden beklememeli, kendi üretmeli projeleri, halka ve ekibe sunmalı. Ekipten beklerseniz 5 yıl beklersiniz hiç bir şey üretmezler. Böyle olursa başarılı olursun.

Dünyanın gözü Palandöken'de

Özelleştirme İdaresi’nden devraldıktan sonra 2 ay gibi kısa bir sürede alt ve üst yapı da önemli çalışmaları yapıyoruz. Ejder3200 markasıyla Palandöken Kayak Merkezi’nin çehresini değiştirdi. Dünyanın en önemli kayak merkezlerinden biri olan Palandöken, Büyükşehir’in geliştirdiği projelerle muhteşem bir merkeze dönüştü. 500 araçlık açık otopark, halka açık kafeteryalar ve küre restoran, pistlerde ve meydanlarda WC, tarihi mimaride mescitlerin inşa edildiği Palandöken’de sıcak ve soğuk içecek istasyonları kuruldu. Son 3 yıldır kapalı olan bazı pistlerin bile açıldığı kayak merkezinde 19 kilometre fiber altyapı kurulumu da tamamlandı. Kısa bir sürede öncelik alt yapıdaki eksikliklerin giderilmesine verildi. İlk olarak eriyen kar ve yağmur sularının bozduğu pistler elden geçirildi ve aynı sorunun bir daha yaşanmaması için tahliye kanalları oluşturuldu ve çimleme yapıldı. Pistlere yakın noktalara WC’ler kurulurken, ihtiyaç duyulan mescit, kafe ve çay istasyonları kuruldu. Tüm bunlarla birlikte başta gondol lift olmak üzere tüm tesislerin bakım ve oranımı yapıldı. 

Erzurum aynı zamanda turizm şehri diyebilir miyiz?

Bin yıllık bir tarihe sahip olan Erzurum, Türkiye'nin önsözüdür. Anadolu’nun mihenk taşı olan şehrimiz; Olimpiyat meşalesini gururla taşımış, 25. Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları vasıtasıyla adını tüm dünyaya duyurmuştur. Yaz, kış, doğa ve inanç turizminin yaygın olduğu kent, aynı zamanda bir cazibe merkezidir. Birçok tarihi ve kültür varlıklarına sahip olan şehrimizde görülmeye değer nice doğa harikası mekânlar bulunmaktadır.  Dünyanın sayılı kayak merkezleri arasında yer alan Ejder3200 Dünya Kayak Merkezi ve Konaklı Kayak Merkezi olimpiyat ruhuna sahip kentin en önemli turizm değerleridir. İktisadi ve ticari hayatı, ekonomik ve sosyal hinterlandıyla geniş bir yatırım olanağına sahip olan Erzurum’un, Tarihi İpek yolu güzergâhında yer alan büyük ticaret şehirlerinden biridir. Her alanda pazar potansiyeline sahip olan şehir ekonomisi, yerli ve yabancı sermayeye önemli kolaylıklar sağlamaktadır. Erzurum bir yatırım merkezidir.

Ortadoğu’nun en büyük fuar merkezi Erzurum’da

Recep Tayyip Erdoğan’ın adını taşıyan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açılışı yapılan fuar merkezi ilk organizasyonda ziyaretçi rekoru kırdı. Orta Doğu’nun en büyük fuar merkezi olan Recep Tayyip Erdoğan Fuar Merkezi, kapılarını 8. Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı ile açtı. 8 günde 350 bin kişiyi ağırlayan fuar merkezi öyle görünüyor ki Türkiye’nin ve Avrupa’nın en önemli organizasyonlarına ev sahipliği yapacak. Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin en önemli yatırımlarından biri olan Recep Tayyip Erdoğan Fuar Merkezi, Erzurum Havalimanı yolunda inşa edilmiştir. Fuar merkezi 25 bin metrekare kapalı alan, otopark ve diğer sosyal birimlerle birlikte toplam da ise 40 bin metrekare açık alanı kapsamaktadır.

Mehmet Sekmen... 

İstanbul Fatih İmamhatip lisesinden mezun oldu. İstanbul Üniversite İşletme Fakültesini bitirdikten sonra Ankara'da Bankacılık ihtisasını tamamladı. Aktif siyasi hayatına Milli Gençlik Vakfı Kartal İlçe Başkanı olarak başladı. Ardından 1989 yılında Refah Partisi Kartal İlçe Başkanlığı görevine getirildi. 1992 yerel seçimlerinde Samandıra Belediye Başkanlığına seçildi. 27 Mart 1994 Yerel Seçimlerinde Kartal Belediye Başkanı oldu. 1999 seçimlerinde tekrar kazanarak Kartald'a 2. Dönem Belediye Başkanı olarak hizmet etti. Sekmen, 2002 yılında yapılan Genel Seçimlerde 22.Dönem İstanbul Milletvekilliğine seçildi. TBMM’de sırasıyla Plan Bütçe Komisyonu, Çevre Komisyonu ve Bayındırlık Komisyonunda görevler yaptı.  2014 yılından bu yana Erzurum Belediye Başkanı olarak görev yapmaktadır.

Hayata geçirilen projeler

Et ve Et Ürünleri Entegre Tesisi, Atıksu Arıtma Tesisi, Bilgi Evleri, Ejder3200 Dünya Kayak Merkezi, Canlı Hayvan Borsası, Canlı Hayvan Pazarları, Fuar Merkezi, Kültür Yolu, Gölet ve Sulama Tesisleri, alt ve üstyapı çalışmaları, yol yapım çalışmaları, kent merkezi ve ilçelerimizin nazım imar planları, prestij caddelerin yapımı, ışıklandırma, peyzaj, tarihi evlerin restorasyonu, kent ekonomisine ara eleman yetiştiren ESMEK’ler, Yüksek İrtifa Kamp Merkezi, spor tesislerinin yapımı, yaz ve kış spor okulları, Doğu’nun en büyük iyilik hareketi Hayır Çarşısı, 1527 okulun bakım ve onarımı, mobil ve modüler mezbahalar, modern cenaze hizmetleri ve daha birçok yatırım...