Güncel - Yaşam 05.12.2016 16:27

Erdoğan: Ambargolar bizi hacet sahibi yapacak

Erdoğan: Ambargolar bizi hacet sahibi yapacak

Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve türk ortakların katılımıyla üretilen GÖKTÜRK-1 uydusu Fransız Guyanası'ndan fırlatıldı.GÖKTÜRK-1 uydusu,Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) hedef istihbaratına yönelik ihtiyacını, coğrafi kısıtlama olmaksızın dünyanın her yerinden yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü ile karşılayacak. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı ev sahipliğinde Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ (TUSAŞ) Akıncı tesislerinde düzenlenen törende, fırlatma anı canlı izlendi. 

Göktürk-1 uydusunun uzaya fırlatılmasının ardından konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Göktürk 1 uydumuzu uzaya göndererek uzayçalışmalarında yeni bir adım atmış oluyoruz. Göktürk 1, Göktürk 2’den daha gelişmiş bir uydudur. TSK’ya hizmet verecek bu uydumuz diğer alanlarda da büyük fayda sağlayacak" dedi. Erdoğan, "Bugün uzaya fırlattığımız uydudaki yerli katlı oranı yüzde 20. Bundan sonraki uydumuzu en azından tam tersi bir oranla uzaya göndermeliyiz. İyi bir planlama ve doğru tercihlerle kendi kendimize yeterli hale geleceğimiz bir savunma sanayinin en kısa sürede sağlanması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, "Göktürk keşif gözetleme uydumuzun ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum. Uydumuz az önce Fransız Guyanası’ndan fırlatıldı.Fırlatma aracından başarıyla ayrılan uydumuzun ilk sinyallerini de 1 saat içinde Norveç’teki merkezden alacağız. Rasat uydumuzu 2011 yılında Rusya’dan, Göktürk 2 uydumuzu ise Çin’den fırlatmıştık.Şimdi Göktürk 1 uydumuzu uzaya göndererek uzay çalışmalarında yeni bir adım atmış oluyoruz. Göktürk 1, Göktürk 2’den daha gelişmiş bir uydudur. TSK’ya hizmet verecek bu uydumuz diğer alanlarda da büyük fayda sağlayacak.Yarım metreye kadar hassas görüntüleme özelliğiyle orman alanlarından rekolte tahminlerine kadar pek çok alanda istifade edilecektir. Bu uydunun faaliyetleri Türkiye’nin bu alanda ulaşmak istediği hedeflerin bir göstergesidir. Savunma sanayimizin ileri teknoloji gerektiren diğer tüm ihtiyaçları gibi uydularımızı da artık kendimizin yapması gerekmektedir." dedi.

DIŞA BAĞIMLILIĞI YARI YARIYA  AZALTTIK

Türkiye’nin son 200 yıllık tarihi, bilhassa son 32 yıldaki terörle mücadele dönemimiz çok önemli derslerle doludur diyen Erdoğan,"Askeri ambargolar terörle mücadelemizde gizli veya açık sürekli karşımıza çıktı. Hamdolsun bugün Türkiye 14 yıl öncesine göre savunma sanayi ürünlerinde dışa bağımlılığını yarı yarıya azaltmış durumdadır.Her zaman söylediğim bir söz var, kötü komşu insanı hacet sahibi yapar. Bu tür ambargolar bizi bitirmeyecek, bizi hacet sahibi yapacak." şeklinde konuştu.

BUGÜN COŞKULU VE DUYGULUYUM

Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "Bugün uzaya fırlattığımız uydudaki yerli katlı oranı yüzde 20. Bundan sonraki uydumuzu en azından tam tersi bir oranla uzaya göndermeliyiz. İyi bir planlama ve doğru tercihlerle kendi kendimize yeterli hale geleceğimiz bir savunma sanayinin en kısa sürede sağlanması gerekmektedir.Bırakın silahlıyı, silahsız İHA’lardan almak istiyoruz, kendilerine iletiyoruz. Bugün git yarın gel. En son söyledikleri kongreden çıkmadı. Ya biz aynı cephede değil miyiz, NATO’da değil miyiz? Silahlarla ilgili de konuşuyoruz, gülüşüyoruz sonra… ‘Kongreden karar çıkmadı.Şimdi artık kendimiz çok daha ucuzuna üretiyoruz. Kayseri aslında uçak mezarıdır bu topraklar. Biz siyasi irade olarak bu konuda kararlı bir tutum sergiliyoruz. İnşallah çok daha büyük projeler bizi bekliyor. Bugün gerçekten coşkuluyum, duyguluyum. Az önce yaşadığımız an, heyecan bizler için farklılık arz ediyor. Bir kez daha Göktürk 1 uydumuzun hayırlı olmasını diliyorum."

TÜRKİYE'NİN UZAYDAKİ GÜCÜNÜ ARTIRACAK

GÖKTÜRK-1 Projesi, Hava Kuvvetleri Komutanlığının projesi olarak, TAI, ASELSAN, TÜBİTAK, Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü, ROKETSAN, TR TECNOLOGY gibi Türk ortaklarının katılımı ve Thales Alenia Space sorumluluğunda yürütüldü. Yakıtsız yaklaşık bin 70 kilogram kütleye sahip GÖKTÜRK-1, yüksek çözünürlüklü optik kamerayla, güneş eş zamanlı yörüngede görev yapacak.    2012'de fırlatılan GÖKTÜRK-2'den sonra ikinci askeri uydu olma özelliğini taşıyan ve geliştirme, üretim ve test faaliyetlerine 19 Temmuz 2010'da başlanan GÖKTÜRK-1 uydusu, TSK'nın hedef istihbaratına yönelik ihtiyacını, coğrafi kısıtlama olmaksızın dünyanın her yerinden yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü ile karşılayacak. Görüntü çözünürlüğü ve kapasitesi, veri indirme hızı, manevra kabiliyeti ve gelişmiş yer sistem özellikleri ile GÖKTÜRK-1 uydusu, GÖKTÜRK-2 uydusuyla beraber Türkiye'nin uzaydaki gücünü artıracak. Yörünge testleri ve kabul aşamalarının tamamlanması sonucunda envantere alınacak olan GÖKTÜRK-1 uydusu, Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde teşkil edilmiş olan Keşif Uydu Tabur Komutanlığı tarafından komuta ve kontrol edilecek.      

57. DAKİKADA ROKETTEN AYRILACAK

Alçak irtifa dünya yörüngesine oturacak olan uydu, fırlatmanın ardından 57. dakikada roketten ayrılacak, 59. dakikada güneş panellerini açacak. Uydudan ilk sinyal, fırlatmanın ardından 68. dakikada alınacak. Yaklaşık 90 dakikada dünya çevresinde bir tur atacak uydunun, yılda 60 binden fazla görüntü çekmesi öngörülüyor.