Halkbank web
Ekonomi 30.04.2018 13:53

EPGİS: "ÖTV İndirimi Piyasayı Canlandırmanın En Hızlı, En Garantili Yolu"

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş, akaryakıtta vergi kaçağının sürdüğünü, çeşitli yöntemlerle devletin yılda yaklaşık 5 milyar dolar gelir kaybına uğratıldığını belirterek 3 somut öneride bulundu: "Acilen e-irsaliyeye geçilmeli, KDV kaçakçılığının cazibesini azaltmak için bu verginin yüzde 17'lik bölümü ÖTV'ye eklenmeli ve ÖTV'de en az 5 ila 7 puan arasında indirime gidilmeli." Aktaş, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem'in sözleriyle gündeme gelen akaryakıtta ÖTV indirimi için, "Şu anda piyasayı canlandırmanın ve enflasyonu düşürmenin en hızlı ve en garantili yolu budur" diye konuştu.
EPGİS:

 

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem’in fiyat esnekliği az olan akaryakıt gibi ürünlerde ÖTV indirimine gidilebileceğini söylemesi sektörde destek buldu. Adana’da düzenlenen toplantıda sendika üyesi bayilerle bir araya gelen EPGİS Başkanı Fesih Aktaş, ÖTV’nin indirilmesinin ekonomiyi canlandırır, enflasyonu düşürürken vergisel kaçakçılığı engelleyeceğini belirtti.

Aktaş, akaryakıt piyasasında vergisel kaynaklı kaçakçılığın önlenmesi adına alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

1) ACİLEN E-İRSALİYEYE GEÇİLMELİ!

Fiziki irsaliyeler ile faturasız ürünlerin birden fazla yere sevki yapılmaktadır. Faturasız ürünlerin engellenmesi için aciliyetle e-irsaliyeye geçilmesi gerekmektedir. Üzerinde soğuk mühürlerin seri numaralarının da yer aldığı e-irsaliyeler manipüle edilemeyeceğinden kaçakçılığın engellenmesinde ciddi oranda engellemeye neden olacaktır.

2) KDV'NİN % 17'LİK KISMI ÖTV'YE EKLENMELİ

Devletimizin en büyük vergi kaybına neden olan satışların önüne geçilmesinin yegane yolu akaryakıt ürünlerinde % 18 KDV’nin % 17’lik kısmının ÖTV’ye eklenmesi, KDV’nin % 1’e indirilmesidir. Bu işlem ile birçok netice elde edilecektir:

a) Ticareti yapılacak bir KDV miktarı kalmayacağından fatura satışlarının önüne geçilir ve devletimizin vergi kaybı önlenmiş olur.

b) ÖTV ile aradaki fark yerinde ve anında kesileceği için verginin ödenmemesi gibi bir durum ortadan kalkmış olur.

c) Vergi anında tahsil edilmiş olacağından devletimiz ortalama 45 günlük erken tahsil valörü elde eder.

d) İstasyonlarda ÖKC (ödeme kayıt cihazı) silme diye tabir edilen yazarkasa hafızasının silinmesinin önüne geçilir. Böylece tüketicinin eline gerçek değeri olan fiş – fatura geçer.

e) Fatura satışının kaynağı yok edileceğinden istasyonlarda fazladan fiş yada fatura talep eden sektörler (maden-hafriyat-nakliyeci- inşaat v.b) firmaların kanunsuz talepleri engellenir. Artık gerçek giderlerini göstermek zorunda kalacak olan firmaların ülkeye artı vergisel katkıları oluşur.

3) AKARYAKITTAKİ ÖTV'DEN MİNİMUM % 5 İLE 7,5 PUAN ARASINDA İNDİRİME GİDİLMESİNİ ÖNERİYORUZ

a) Öncelikle ÖTV’nin düşürülmesi demek, tüketicinin bir miktar daha ucuz akaryakıt alması demektir.

b) Fiyatların düşmesi demek, ülkenin GSYH’sının daha fazla büyümesine yol açacak. Düşük akaryakıt fiyatları harcama ve yatırım yapanların ellerinin rahatlamasını sağlayacağından ekonominin bir miktar daha büyümesine neden olacak.

d) ÖTV’nin düşürülmesi enflasyonu da düşürür.

e) KDV ile ÖTV’nin oransal değişimleri ile birlikte ÖTV’nin de düşürülmesi, kaçakçılığı cazip olmaktan çıkaracaktır.

EPGİS Başkanı, Fesih Aktaş, ÖTV'de % 15 indirim olması durumunda benzinin 0,36 TL, motorinin 0,27 TL ucuzlayacağını söyledi. EPGİS'in yaptığı hesaba göre bu durumda devletin vergi kaybı 7.326.122.239 TL oluyor. ÖTV'de % 12 indirim olması durumunda benzin 0,29 TL, motorin 0,22 TL ucuzluyor. Devletin vergi kaybı 5.860.897.791 TL oluyor. Yüzde 10 indirim olması durumunda benzin 0,24 TL, motorin 0,18 TL ucuzluyor. Devletin vergi kaybı 4.884.081.493 TL oluyor.

Devletin benzin ÖTV geliri şu anda 5.475.703.156 TL; motorin ötv geliri 43.315.111.776 TL olarak hesaplanıyor.

LPG İÇİN TALEPLER

EPGİS'in LPG için diğer talepleri ve önerileri şöyle:

·        Ayrı LPG adası yerine entegre dispenser sistemi

·        LPG’de otomasyon sisteminin uygulanması

·        LPG satmayan akaryakıt istasyonlarında AMTT muafiyeti istenmesi

·        Temiz enerjinin tercihi için kamu tarafından tanıtım çalışması yapılması

·        Dağıtıcılar arası toptan ticaretin denetiminin arttırılması

·        Standardize LPG satışlarının denetiminin arttırılması