Kültür Sanat 29.02.2016 07:41

En iyi film Oscar'ı "gazeteciliğe"

En iyi film Oscar'ı "gazeteciliği" anlatan Spotlight filmine Oscar töreninin en iddialı ödüllerinden biri yani en iyi film ödülü bu yıl Spotlight filmine gitti. Tom McCarthy'nin hem senaryosunu Josh Singer ile birlikte yazdığı hem de yönettiği…
En iyi film Oscar'ı "gazeteciliğe"

En iyi film Oscar'ı "gazeteciliği" anlatan Spotlight filmine

Oscar töreninin en iddialı ödüllerinden biri yani en iyi film ödülü bu yıl Spotlight filmine gitti. Tom McCarthy'nin hem senaryosunu Josh Singer ile birlikte yazdığı hem de yönettiği film, ABD'deki en eski sürekli olarak kullanılan araştırmacı gazete birimi The Boston Globe'un "Spotlight" takımını konu ediniyor.

Film neyi anlatıyor

Gerçek bir hikayeden uyarlanan Spotlight, taciz olayıyla gündeme gelen bir kilisenin kendini aklamaya çalışmasını ve bu tacizi aydınlatmaya çalışan Boston Globe gazetesi yazarlarını konu alıyor. Gazetenin yazarlarından oluşan “Spotlight” takımı, Katolik Kilisesi’ndeki taciz iddilarıyla ilgili eski defterleri deşer. Bir senelik araştırmaları sonucunda, Boston’ın üst düzey dini, yasal ve idari birliğine ait on yıllarca gizlenen gerçeklere parmak basılır. Yeni atanan genel yayın yönetmeni Marty Baron 2001 yazında Globe’un başına geçmek üzere Miami’den geldiğinde, ayağının tozuyla Spotlight ekibini, 30 yıl boyunca düzinelerce çocuğa cinsel istismarda bulunmakla suçlanan yerel bir rahip hakkındaki bir makaleyi takip etmekle görevlendirir. Boston’da Katolik Kilisesi’ni hedef almanın çok büyük yankı uyandıracağını bilen Spotlight editörü Walter “Robby” Robinson, muhabirler Sacha Pfeiffer (Rachel McAdams) ve Michael Rezendes ve araştırmacı Matt Carroll davaya daha derinlemesine dalmaya karar verirler. Başrollerini Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, Liev Schreiber, John Slattery, Stanley Tucci, Brian d’Arcy James ve Billy Crudup’ın paylaştığı filmi Tom McCarthy ve Josh Singer kaleme aldı.