Spor 18.05.2018 10:22 Güncelleme: 18.05.2018 23:51

En Değerli Genç

Bu sezon ilk kez düzenlenen Basketbol Gençler Ligi'nin şampiyonu Anadolu Efes'te en değerli oyuncu seçilen Yiğitcan Saybir, basketbolcu bir babanın oğlu. Hedefini NBA olarak koyan Yiğitcan öncesinde Efes ile başarılı sezonlar yaşamak istiyor.
En Değerli Genç

Röportaj :Bertan ERMAN

Fotoğraf :Şafak GÜVEN

Yiğitcan Saybir henüz 19 yaşında olmasına karşın yaptığı işlerle büyük mesafeler kat etti. Yıllardır Anadolu Efes’in altyapısında basketbol oynayan Yiğitcan, Lacivert -Beyazlıların yıldız ve genç takımlarında şampiyonluklar yaşadı. 2016 yılında İspanya’da düzenlenen Dünya Şampiyonası’nda U17 Milli Takım ile gümüş madalya kazanan ve 2017’de Slovakya’da düzenlenen Avrupa Şampiyonası’nda ise dördüncülük elde eden başarılı oyuncu basketbola 6 yaşında Minik Efesliler’de başlamış. Bir yıl sonra Anadolu Efes’in seçmelerine davet edilen ve kazanan Yiğitcan yaklaşık 11 senedir Anadolu Efes’in formasını giyiyor.

 

İDOLÜ BABASI

Aslında basketbolculuk Yiğitcan Saybir’in genlerinde var. Babası Ömer Saybir, 80 ve 90’lı yıllarda basketbol oynamış, 1984-1988 yılları arasında Efes forması giymiş bir isim. Yiğitcan, babasının idolü olduğunu söylerken, “Tabii tek idolüm ilk önce babam gibi olmaktı. Babamın hırsına, gücüne, her şeyine…” diyor. Ayrıca genç oyuncu babasının haricinde Kobe Bryant gibi olmak istediğini söylüyor.

 

‘GELİŞİMİMİZE KATKISI OLDU!’

Bu sezon ilk kez düzenlenen Basketbol Gençler Ligi’nde Anadolu Efes, finalde Darüşşafaka’yı 81-71 mağlup ederek şampiyon oldu. Turnuva boyunca takımının sayı ve ribaund kralı olan Yiğitcan Saybir, bu karşılaşmada 19 sayı ve 17 ribaundla oynadı ve en değerli oyuncu ödülüne layık görüldü. Yiğitcan Saybir, organizasyondan duyduğu memnuniyeti, “Gençler Ligi organizasyonu çok iyi oldu. İlk şampiyonun da biz olmamız çok mutlu etti herkesi. Ben de en değerli oyuncu seçildim ve bundan çok mutluyum. Tabii bunu takım olarak yaptık. Staff olsun, bütün takım arkadaşlarım olsun; hepsinin desteğiyle bir şekilde buralara geldik. Bizim gelişimimize çok etki etti. Çünkü deplasmana gidiyorsun, oradan geliyorsun. Burada, kendi evinde oynuyorsun. Saha avantajı. Bunlar çok etkiledi. Bu turnuvayı düzenledikleri için de herkese çok teşekkür ediyorum.” sözleriyle ifade ediyor.

 

‘HEDEFİM NBA’

Yiğitcan Saybir, altyapıdaki başarılarının ardından, bu sezon A takımına yükseldi ve zaman zaman bazı maçlarda süre aldı. Başarılı oyuncu, Gençler Ligi’ndeki edinimlerinin A takıma yansımasını anlatırken, “Topu aldığında heyecan yapmaman, daha rahat oynaman… Oradan avantajı oldu. Oynadığım süreleri de iyi değerlendirdiğimi düşünüyorum.” diye konuşuyor. Yiğitcan’ın, takımının Tahincioğlu Basketbol Süper Ligi’nde mutlu sona ulaşacağına inancı tam. Genç oyuncu, play-off’taki rakipleri Darüşşafaka’nın, Avrupa’da şampiyon olduğuna değinerek, “Onun motivasyonuyla sahaya çıkıyorlar. Bizim için zor bir rakip. Zaten, play-off’a kalan bütün takımlar zor rakip. İnşallah başarılı olacağımıza inanıyorum. Takım olarak da çok iyi çalışmaya başlayacağız şu an. Devam da ettireceğimize inanıyorum ve güzel bir galibiyetle sezonumuzu şampiyonlukla kapatacağız.” derken, geleceği ile ilgili, “İlk önce burada, Euroleague’de süre alıp, sonra artık bir sene mi olur, iki sene sonra mı olur; NBA’e gitmek istiyorum.” şeklinde konuş