Dünya Kaynak: (İHA) 07.04.2017 16:14 Güncelleme: 07.04.2017 16:34

Dünyaya"Esad'a karşı birlikte hareket edelim" çağrısı,

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Suriye'de yaşanan gelişmelere değinerek, diğer ülkelere Esad'a karşı birlikte hareket edilmesi konusunda çağrıda bulundu. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Sincan'da vatandaşlar ve avukatlarla bir araya geldi...
Dünyaya"Esad'a karşı birlikte hareket edelim" çağrısı,

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Suriye’de yaşanan gelişmelere değinerek, diğer ülkelere Esad’a karşı birlikte hareket edilmesi konusunda çağrıda bulundu.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Sincan’da vatandaşlar ve avukatlarla bir araya geldi. Suriye’de yaşanan gelişmelere değinen Bozdağ, Suriye rejiminin İdlib kentine düzenlediği kimyasal saldırıya ilişkin değerlendirmede bulundu. Esad rejiminin daha önce de kimyasal silah kullandığına işaret eden Bozdağ, "O zaman da kırmızı çizgi denmişti, çizgi aşıldı, bir şey yapılmadı. Şimdi de bir iki saldırı yapıldı ama arkası geldi mi? Henüz gelmedi. Umarız ki bunun arkası gelsin, oradaki kan ve gözyaşı dursun. Bugün bu ölümlerden Esad ve yönetimi sorumludur. Birinci derece failidir ama bu insanlık dramını durdurma güç ve kuvveti elinde olup da durdurmayanlar da Esad kadar bu işten mesuldür. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), uluslararası örgütler ve ülkeler bu yangını söndürebilecek güç ve kuvvete sahiptir. Ama hiç kimse bu yangını söndürmek için üzerine düşeni yapmıyor. İnsanlar ölürken, siyasi çözüm diye masalarda oturup bol bol konuşmalar yapılıyor. Önce şu ölümleri bir durdurun, yangını bir söndürün, çatışmayı bir bitirin de sonra oturun ne kadar siyasi görüşme yapıyorsanız o kadar yapın. Yangın devam ederken, insanlar cayır cayır yanarken, kimyasal silahlarla çoluk çocuk, kadın herkes öldürülürken masa başında oturup konuşma vakti değildir. İnsanları ölümden kurtarma vaktidir. Öldüren Esad’a ’dur’ deme vaktidir. Maalesef ne kurtarmak için harekete geçen var ne de durdurmak için harekete geçen var. Türkiye her zaman olduğu gibi bu konuda da hakkın, hukukun, vicdanın ve insanlığın sesi olmuştur" ifadelerini kullandı.

"ESAD’A KARŞI BİRLİKTE HAREKET ETMEK LAZIM"

Bakan Bozdağ, konuşmasında şunları kaydetti:

"Bu insanlık dramını durdurmadığımız sürece Ortadoğu’da da, dünyanın başka yerlerinde de huzur ve güven olmaz. ’Gelin beraber bu zulme son verelim ve bu insanlık dramını hep beraber durduralım’ diyoruz. Hala ülke çıkarları üzerinden hesap yapılıyor. Herkes ülkesinin çıkarını düşünür ama insanlar ölürken hala hesap yapanlar, bölme, çarpma yapanlar büyük bir sorumluluk altındadır. Rusya, Amerika, Avrupa, İran, başka ülkelerin de yaşanan bu ölümlerden dolayı sorumluluğu vardır. Diyorum ki ’insanlık ölmedi’ demek için, insanlığı öldürmek isteyen Esad’a karşı birlikte hareket etmek lazım ve onu durdurmak lazım."

"AVRUPA’NIN, AMERİKA’NIN TUZU KURU, VİCDANLARI DA KURUMUŞ"

Suriye’de yaşanan bu olayların Türkiye’yi etkilememesinin mümkün olmadığını belirten Bozdağ, "Avrupa’nın, Amerika’nın tuzu kuru, vicdanları da kurumuş ama biz öyle değiliz. Bizim 910 kilometre sınırımız var, sınırın ötesindekilerle bu tarafındakiler akraba, amca, hala, dayı çocukları. Tarihte ortak miras sahibi, ortak kültür sahibi. Bütün bunlar var ve oradaki duman bize geliyor" dedi.

BAKAN BOZDAĞ, BULDAN’I KABUL ETTİ

Bu arada Adalet Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre Bakan Bozdağ, HDP Milletvekili Pervin Buldan’ı kabul etti. Buldan’ın talebi üzerine gerçekleşen ve HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in de yer aldığı görüşmede cezaevleri konusu gündeme geldi. Bakan Bozdağ’ın konuya ilişkin Buldan ve Önder’e, "Türkiye’deki cezaevlerinde işkence ve kötü muamele söz konusu değildir. İşkence ve kötü muameleye göz yummamız da mümkün değildir. Cezaevlerinde yasalar ve mevzuatlar çerçevesinde faaliyetler yürütülmektedir" dediği öğrenildi.

Bakanlıktaki görüşme yaklaşık 1,5 saat sürdü.