Türkiye - Gündem 01.11.2020 03:00

Duayen havacı Çizmeci: Geldiğimiz bu nokta hayali güç bir mucize

Türkiye'nin önemli havayolu taşımacılarından Air ACT Cargo şirketi 15. Kuruluş yıldönümü nedeniyle Marco Iansiti ve Karim R. Lakhani'nın yazdığı "YAPAY ZEKA ÇAĞINDA REKABET" adlı kitabı yayınlayarak bana da gönderdi.
Duayen havacı Çizmeci: Geldiğimiz bu nokta hayali güç bir mucize

Musa ALİOĞLU
Teşekkür ediyorum. ACT’nin kurucularından duayen havacı Yavuz Çizmeci, bu kitaba yazdığı önsözde şöyle diyor:
“Değişim bütün hızıyla sürüyor. Bu hıza ayak uydurabilmek kişilerin, şirketlerin ve ülkelerin geleceklerini belirleyecek. Bu dönemin en can alıcı konusu, dijital dünyanın önümüze koyduğu yeni kavrayış imkanlarını sezebilmek, öğrenebilmek ve hayata geçirebilmek olacak. Türkiye 2020’de bir karar verdi.
Bir milyon yazılım mühendisi yetiştirilecek. Dijital dünyaya gönül vermiş, bu dünyanın dinamiklerine kafayı takmış milyonlarca insan var. Bu insanların yaratacakları yeni dünya, ülkemizin dünya üzerindeki yerini belirleyecek. Dünyanın ağırlık ve çekim merkezleri yer değiştiriyor. Türkiye’nin dünyadaki en önemli merkezlerden biri olabilme şansı çok yüksek. Yeter ki, hedeflerimizi doğru saptayalım. Yeter ki bu yolda gereken disiplin, çalışkanlık ve yaratıcılığı gösterelim. Bu olasılığın gerçekten farkına varmak başlangıç olacak.
Umutlu olmak lazım, olumlu olmak lazım.
Anadolu insanının binlerce yıldır medeniyetlerle damıtılmış gen kodları umutlu olmayı mümkün kılıyor. Havacılık hava kargo taşımacılığı, turizm alanlarında son otuz yılda Türkiye’nin geldiği nokta insanlarımızın değişime ayak uydurma, değişimi yakalama yeteneklerinin ne kadar yüksek olduğunu gösteriyor.
Otuz yıl önce Türkiye’de 50 uçak vardı, 2000’de iki katına çıktı. Bugün ise TC tescilli 500 uçağımız var. THY en çok noktaya uçan havayolu oldu. Türkiye 40 milyon turisti misafir edebiliyor.
1990’da Türkiye’de sadece bir kargo uçağı vardı. 2000’de bu sayı 5’e çıktı. Bugün 34 uçak ve 2500 ton kapasitemiz var. Dünya sıralamasında ilk beşi zorluyor.
Otuz yıl önce nereden başladığımıza bakılırsa geldiğimiz nokta hayali güç bir mucize.
Bu mucizenin esas mimarı Anadolu insanları. Bu insanların enerjisi, yaratıcılığı olağanüstü.
O insanların zekası, çalışkanlığı ve alın terleriyle bu günlere geldik.
Umudumuz odur ki, ülkemiz insanları aynı mucizeyi YAPAY ZEKA ÇAPINDA REKABET gücüne erişerek YARATACAKTIR.” Katılmamak mümkün mü?