Bülten 03.05.2020 21:58 Güncelleme: 03.05.2020 22:03

Diş Taşı Temizliği Nedir? Ne Kadar Sürede Bir Temizlik Gerekir?

Diş taşı temizliği, bakteri plağının dişlerde sertleşmesiyle meydana gelen sarı ya da kahverengimsi rengiyle dişte fark edilebilen tartarların temizlenmesi işlemidir. Bu işlemi ise diş hekiminiz ilk olarak ağız içi muayenesi yapmak suretiyle uygulamaya başlar.
Diş Taşı Temizliği Nedir? Ne Kadar Sürede Bir Temizlik Gerekir?

Diş hekiminiz diş taşı temizliğinde, artıkları, plakları diş eti çizgisinden ve dişlerinizin arasından temizler. Hemen sonra da her dişinizi parlatmak amacıyla polisaj yapar. Gerek görülürse de diş ipiyle diş aralarınızı temizler.

Evde Diş Taşı Temizleme Nasıl Yapılır?

Evde diş taşı temizliği yapmak isteyenler için çok fazla yol vardır. En önemli yöntemlerden biri de ceviz kabuğu yöntemidir.

Evde yapılan diş taşı temizliğinde ceviz yöntemini tercih edenler ilk önce bir bardak su ve 1 kase dolusu ceviz kabuğunu bir kaba doldurmalıdırlar. Tencere içerisinde malzemeleri 15 dakika kadar kaynatıp ardından da ılımaya bırakmalıdırlar. Bu işlemden sonra 20 gün boyunca da günde bir kez fırça yardımıyla dişlerinize karışımı sürmeniz gerekecektir.

Diş Taşı Temizletilmezse Ne Olur?

Diş taşı temizletilmediğinde bazı sorunlara yol açar.

Bu sorunlar ise şunlardır:

Mevcut olan hastalık hızlı bir şekilde ilerler.
Ağız kokusu görülür.
Dişlerde şekil bozukluklarına yol açar ve bu durum da hastalığın hızla ilerlemesine sebebiyet verir.
Tüm bu sonuçların meydana gelmemesi için de diş taşı temizliğine gereken önem verilmelidir.

Diş Taşı Temizliği Hangi Zaman Aralıklarında Yapılmalıdır?

Diş taşı, bir süre sonra dişlerde diş eti çekilmesine neden olarak kısır döngü halinde yeniden diş taşı oluşumu ve tekrar diş eti çekilmesi şeklinde devam eder. Oluşan bu durumun önlemenin tek yolu ise diş taşı temizliğidir. Bu nedenle, altı ayda bir veya senede bir kere olmak üzere mutlaka diş taşlarının temizletilmesi gerekir.

Diş taşlarınızı temizletmediğiniz durumlarda ise bu kısır döngü içine girerseniz zaman içerisinde de diş destek dokularınız ve diş etlerinizde kayıplar oluşarak sallanmalar meydana gelebilir. Bu durum hatta diş kaybına bile yol açabilir. Dolayısıyla diş taşlarınızın birikerek kötü ağız kokusu meydana gelmemesi için altı ay ya da sene de bir defa diş temizliği yaptırmanız önerilir.

Diş Taşı Temizliği Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Diş taşı temizliği sonrasında diş etleri hassas bir hale gelebilir. Özellikle de diş eti çekilmesi meydana gelip kök yüzeyine yapışan diş taşı hastalarında birkaç gün dişler çok hassas olur. Bu süre boyunca da çok soğuk ya da çok sıcak olan yiyecekler hastaları fazlasıyla rahatsız edebilir. Hastalar bu tip şeylerden kaçınmalıdır. Lekelenmeye karşı daha hassas olunması sebebiyle de ilk günlerde renkli gıdaları ve sigarayı tüketmekten kaçınmaları gerekir. Diş taşlarının yoğun bir şekilde biriktiği bölgeleri diş hekiminin hastasına bildirmesi gerekir. Bu bölgelerde günlük hijyen alışkınlıkları tamamen değiştirilerek birikimler oldukça azaltılmalıdır.

Diş Taşı Temizleme Fiyatları Ne Kadardır?

Diş taşlarınızı temizletmeye karar verdiyseniz bu temizliğin fiyatını da merak ediyorsunuzdur. Sosyal güvenceniz mevcutsa devlet hastanelerinde ücretsiz bir şekilde diş taşı temizliğini yaptırabilirsiniz. Ancak özel bir diş hekimine gitmeyi düşünüyorsanız diş taşı temizliği ücreti 50 ile 125 TL arasındadır. Ankara diş hekimi önerisi almak ve sitesini incelemek için bağlantıya tıklayabilirsiniz.