Seyahat - Turizm 17.06.2017 12:51

Denizin şarkılar söylediği Adriyatik şehri: Zadar

Hırvatistan'ın Adriyatik kıyısındaki tarihi Zadar şehri, denizin içine kurulmuş "Deniz Orgu" isimli müzik enstrümanı ve gün batımında adeta karada güneşin yeniden doğduğu "Güneş'e Selam" isimli ışık çemberiyle hayranlık uyandırıyor.
Denizin şarkılar söylediği Adriyatik şehri: Zadar

Hırvatistan'ın Adriyatik kıyısındaki tarihi Zadar şehri, son yıllarda dünyanın dört bir yanından turist çekiyor.

Her geçen gün yıldızı daha da parlayan bu tarihi şehir, içinde barındırdığı onlarca tarihi eser ve mekanın yanı sıra modern yapılarıyla da ziyaretçilerin yoğun ilgisini çekiyor.

Hırvat mimar Nikola Basic'in şehre kazandırdığı Deniz Orgu (Sea Organ) ve Güneş'e Selam (The Greeting to the Sun) isimli iki eser, şehrin tarihi dokusuna yaptığı modern dokunuşla Zadar'ı cazibe merkezi haline dönüştürdü.

Kıyıdaki mermerlerin altına döşenen 35 boru ve borular üzerindeki düdüklerden meydana gelen Deniz Orgu, denizdeki dalgaların ve esen rüzgarın hızına göre ses çıkararak, dalgalarla uyumlu bir ritim oluşturuyor. Kesintisiz müzik ziyafeti sunan bu ilginç enstrümanı, farklı ülkelerden gelen turistler beğeniyle dinliyor.

Güneş adeta karada doğuyor

Deniz Orgu'nun hemen yanı başında bulunan Güneş'e Selam isimli 22 metre çapındaki solar sistem de özellikleriyle dikkat çekiyor. Gün batımının en iyi izlendiği yarımadanın kıyısında bulunan bu modern yapıt da turist akınına uğrayan bir diğer önemli adres.

Gün batımında alanda toplanan insanlar, bir yandan güneşin batımını seyrederken diğer yandan da güneşin batmasıyla ışıklarını yakan ve adeta güneşin karada yeniden doğduğu bu eserin üzerinde buluşuyor.

Gece boyunca etrafa ışık saçan Güneş'e Selam, fotoğraf çektirmek isteyen turistlerin adeta "gece güneşi" oluyor.

Yarımadanın yüzlerce yıllık tarihi

Yakın geçmişte yapılan modern eserleri ile dikkat çeken Zadar, özellikle yarımadanın yüzlerce yıllık tarihi ve çok değerli mimari eserleriyle de göz dolduruyor.

Milattan önceye dayanan tarihi kalıntıların dahi hala görülebildiği şehirde, Roma İmparatorluğu ve Venediklilerden kalma önemli eserler de bulunuyor.