Sağlık 27.10.2017 16:20

​'Daha genç bir cilt mümkün'

Yaşın ilerlemesiyle beraber ortaya çıkan cilt sarkmaları, kırışıklar ve çeşitli cilt sorunlarıyla karşı karşıya gelen ve estetik operasyonlardan kaçınanlar için Uzm. Dr. Hande Ulusal, yapılabilecek tedavi yöntemlerini YeniBirlik'e anlattı.
​'Daha genç bir cilt mümkün'

Estetik ve kozmetik dermatoloji, dermatolojide lazer uygulamaları, sedef hastalığı (psoriasis), akne (ergenlik sivilcesi), rozase, saç hastalıkları ve ürtiker konusunda profesyonel çalışmalar yapan Uzm. Dr. Hande Ulusal, özellikle estetik operasyonlardan kaçınan hastalar için alternatif tedavi yöntemleri önerdi. Ulusal sorularımıza şu yanıtları verdi:

-Cilt gençleştirmek için ameliyatsız estetik yöntemlerinin kalıcılığı ne kadar?

İşlemlerin kalıcılığı uygulanan yönteme göre değişiklik göstermektedir. Örneğin hyaluronik asit dolgu uygulamaları yaklaşık 9-18 ay, botulinum toksin 4-6 ay, mezoterapi 6 ay, radyofrekans 12 ay gibi kalıcılık süresine sahiptir. Zamanla kronolojik olarak cildimizdeki hyaluronik asit, kollajen ve elastinin azalması ve yerçekiminin de etkisiyle cilt yaşlanması süreci devam ettiği için işlemlerin de kendilerine özel sürelerde tekrarlanması gerekmektedir.

-Bu konuda güvendiğiniz uygulama hangileri?

Uygulamaları yaparken ne kadar süredir uygulandığı, yan etkileri, yapılmış olan bilimsel çalışmalar ve ce veya fda onayı gibi belgelerin olması seçimlerimizi etkilemektedir. Uzun süredir güvenle botulinum toksin, dolgu, mezoterapi, PRP, enerji bazlı cihazları (lazer, plazma, radyofrekans vs.) kullanmaktayım.  Uygulanacak olan yönteme kişinin gereksinimleri, beklentileri, mevcut hastalıkları, kullandığı ilaçlar gibi birçok faktör gözönüne alınarak karar verilmektedir.

-Nasolabial olukları genelde doktorlar dolgu ile kapatıyor ve bu çizgilere eğer kişinin vücudundan edinilen yağ enjeksiyonu yapılmamışsa kalıcılığı en fazla 8-9 ay sürüyor. Bu çizgileri tedavi eden bir cihaz veya bir yöntem yok mu?

Nazolabial oluklar için halen daha en çok uygulanan tedavi yöntemi dolgu uygulamasıdır. Hyaluronik asit içeren dolgular 9-18 ay arasında kalıcılık göstermekte hatta uygulama tekrarlandıkça bu süre daha da artmaktadır. Hyaluronik asit dışında polikaprolakton, kalsiyum hidroksiapatit gibi etken maddeleri içeren farklı dolgu malzemeleri de kullanılmaktadır. Bu dolgular kişinin kendi kollajeninin zaman içerisinde artmasını sağladıkları için kalıcılıkları daha da uzun (2-4 sene) sürmektedir. Otolog yağ enjeksiyonu kalıcılığı uzun sürebilmekte fakat operasyonel bir işlem olduğu için bazı hastalar tarafından tercih edilmemektedir. Tabi kişinin yağ enjeksiyonu için yeterli miktarda yağının olması da şarttır. Son dönemlerde eriyebilen ip uygulamaları ile de nazolabial bölge tedavisi yapılmaktadır.

-Cilt sarkıklarını kaldıran ne tür ameliyatsız yöntemler uygulanıyor?

Dermokozmetik anlamda sarkmaları toparlayan en etkili işlem ip uygulamalarıdır. Teknoloji geliştikçe kaldırma gücü daha fazla olan ipler üretilmekte ve kullanılmaktadır. Çoğunlukla eriyebilen ipler tercih edilmektedir. Silikon içerikli erimeyen ipler komplikasyon oranlarının daha fazla olabileceğinden dolayı özellikle dermatologlar tarafından daha az tercih edilmektedir. İpler dışında fraksiyonel lazer, altın iğne radyofrekans, odaklı ultrason gibi cihazlarla yapılan yöntemler de bulunmaktadır. Bu işlemlerin kaldırma gücü iplere göre daha az olmakla birlikte minimal invaziv bir işlem tercih etmeyen ve daha doğal bir sonuç beklentisi içinde olan hastalarda kullanılabilmektedir.

-Gözaltı çizgileri lazerle giderilebilir mi?

Göz altı çizgilerinin giderilmesinde ablatif veya nonablatif lazerler kullanılmaktadır. Ablatif dediğimiz lazer deride soyulma ile yenilenme yapan lazerlerdir (karbondioksit ve erbium:yag lazer gibi). Nonablatif lazerler deride soyulma yapmadan ısı etkisi ile kollajeni tetiklerler (nd:yag, erbium glass gibi). Ablatif lazerlerin etkileri nonablatif lazerlere göre daha yüksektir.  Genellikle bir ay arayla en az üç seans tekrarı önerilmektedir.

-Kilo problemleri nedeniyle oluşan ve bir türlü gitmeyen gıdıyı yok etmek için neler yapılabilir? 

Cerrahi tedavi düşünmeyen hastalarda gıdı bölgesindeki yağ doku fazlalığı lipoliz dediğimiz yağları yıkan bir enjeksiyon tedavisi ile azaltılabilmektedir. Tedavi 10 gün aralarla 5-6 seans uygulanabilmektedir. Yağ doku azalınca ciltteki elastikiyet azalmasını toparlamak için mezoterapi bazen de ileri sarkması olan hastalarda iple gıdı toparlama işlemi yapılabilmektedir.

- Cilt sorunlarında kozmetik ürünlerin etkisi sizce ne kadar? 

Dermatoloji uzmanları olarak dermokozmetik ürünlerin kullanımını tavsiye etmekteyiz. Özellikle güneş koruyucuların kullanılması fotoyaşlanmanın engellenmesi açısından oldukça anlamlıdır. Cildin ihtiyacına göre etken maddeleri belirlemek gerekir. Örneğin yaşlanma karşıtı etki için retinol, resveratrol, c ve e vitamini, hyaluronik asit gibi etken maddelerin olduğu ürünler ön planda tercih edilmelidir. Tabi ki tek başına kremlerden mucizevi bir etki beklememeliyiz fakat dermokozmetik işlemlerimizin önemli bir tamamlayıcısı olduklarını da unutmamalıyız.

- Ciltte oluşan çatlaklar için ne yapılabilir?

Çatlaklar kilo alıp verme, büyüme, gebelikteki hormonal değişimler gibi sebeplerden dolayı derideki kollajen ve elastin dokunun kaybı ile karakterize oluşumlardır. Bu yüzden tedavide kollajen kaybını yerine koyucu tedaviler uygulamaktayız. Altın iğne radyofrekans, fraksiyonel lazer, prp, mezoterapi bu işlemlerin başlıcalarıdır. Tedavilerin sonucunda görüntü iyileştirilmekte olup çatlakların yaşına göre alınan sonuç değişkenlik gösterebilmektedir.