Kültür Sanat 05.03.2016 17:08

CNR Kitap Fuarı

YENİBİRLİK - Anadolu Ajansının "Global İletişim Ortağı" olduğu 3. CNR Kitap Fuarı'nın "Onur Yazarı" olan sanat tarihçisi ve yazar Prof. Dr. Semavi Eyice, "Öğrencilerinin Gözüyle Semavi Eyice" konulu panele katıldı. CNR EXPO Yeşilköy'deki…
CNR Kitap Fuarı


YENİBİRLİK - Anadolu Ajansının "Global İletişim Ortağı" olduğu 3. CNR Kitap Fuarı'nın "Onur Yazarı" olan sanat tarihçisi ve yazar Prof. Dr. Semavi Eyice, "Öğrencilerinin Gözüyle Semavi Eyice" konulu panele katıldı.
CNR EXPO Yeşilköy'deki fuarda düzenlenen panelde konuşan 94 yaşındaki Eyice, bugüne kadar yaptığı çalışmaları ve anılarını anlatarak, "Ömrüm eski eserleri araştırmakla geçti. Daha çocuklukta bu işe başladım ve hala devam etmekteyim" dedi. Eyice, çok erken emekli olduğuna dair bir sitemde bulunarak, şunları aktardı:
"YÖK denilen sistem, bizleri, hocaları 67 yaşından sonra 'bir işe yaramaz adamlar' deyip, nasıl saf dışı ettiyse, emekli yaptı. Üniversite hocaları, emekli olmaz. Ders verebildiği, faydalı olabildiği müddetçe üniversite hocaları faaliyetlerine, çalışmalarına devam edebilirlerdi. Fakat sonra YÖK bunu kaldırdı. Hatta 65 yaşına da indirmek istediler. Yani ben de aşağı yukarı 25-30 senedir emekliyim. Yani işe yaramaz adamlar tasviri içindeyim."
Bizans sanatı üzerine uzun yıllar çalıştığını ve bu konuda doktora tezi hazırladığını dile getiren Semavi Eyice, "Ben 40 yıl boyunca Anıtlar Yüksek Kurulu'nun çeşitli şehirlerinde üyelik, hatta başkanlık yaptım. Fakat bu işin ne kadar zor olduğunu ve perde arkasında ne oyunlar oynandığını gördüm. Buradaki görevim sırasında, bazı eserlerin kurtarılmasına çalıştım. Yani tamamen yok olmak üzere olan bazı tarihi eserlerin yok edilmelerini önlemeye çalıştım" diye konuştu.

"Sistematik bir insandı"

Etkinlikte konuşan Eyice'nin öğrencilerinden Fatih Güldal, hocasının unutulmayacak derecede kıymetli biri olduğuna vurgu yaparak, "Bu verimli yazarın etkilediği, onun derslerinden nasiplenmiş, bugün Türkiye'de gerek Bizans gerek Osmanlı sanatı alanında çalışan birçok akademisyen var. Mesela İslam Ansiklopedisi'nde Selanik'teki küçük camilerden büyük Osmanlı yapılarına kadar bütün Balkanların karış karış tarandığını, Osmanlı yapılarının da büyük bir titizlikle incelenerek makale  şeklinde yayınlandığını gördüm ve bu beni çok etkilemişti" değerlendirmesinde bulundu. Semavi Eyice'nin öğrencilerinden Nazan Atasoy, bugün geldiği noktada en önemli etkenin Eyice olduğuna işaret ederek, "(Eyice) Sistematik bir insandı. Bizans, Osmanlı ve Roma sanatı ile günümüz sanatına hakim bir hocadır.  Hoca ile iletişimim mezun olduktan sonra da uzun süre devam etti. Hala da kendisinden bilmediğim yeni şeyler öğrenirim" ifadelerini kullandı. Etkinlikte Nil Aykan ve Sinan Genim de Semavi Eyice'yle ilgili anılarını paylaştı.