Sağlıklı yaşam bilincinin artması ve takviye gıdaların günlük hayatın parçası haline gelmesiyle beraber, çiğnenebilir jel formdaki ürünlerin önemi ve pazar payı büyümeye devam ediyor. Çiğnenebilir jel formlar, bu pazarın dinamik ve hızla büyüyen segmentini oluşturuyor. Orzaks İlaç Pazarlama Direktörü Müge Turan’ın açıkladığı verilere göre; 2023’te 20.9 milyar dolarlık kapasiteye sahip olan küresel çiğnenebilir takviye pazarının 2030’a kadar 51.2 milyar dolara ulaşması, yıllık bileşik büyüme oranının (CAGR) yüzde 10.4 olması bekleniyor.
Farklı ve yenilikçi ürün yelpazesini genişletme çalışmaları sürüyor
Çiğnenebilir jel formdaki takviye gıdaların, Türkiye pazarında da popülerliğini artırarak büyüme potansiyeli bulunuyor. Farklı ve yenilikçi ürün yelpazesini genişleterek pazar payını artırmayı hedefleyen Orzaks İlaç; bu ürünleri tüketiciye ulaştırmak için online satış kanalları ile “doğrudan tüketici” (DTC) stratejilerini genişletme çalışmalarını sürdürüyor. “Sağlığa Hediye” sloganıyla toplum sağlığını güçlendirecek yenilikçi, güvenli, etkili ve sürdürülebilir çözümler üreten Orzaks İlaç, çiğnenebilir takviye (gummy supplement) pazarında, AR-GE’ye dayalı sağlık çözümleriyle dikkat çekiyor. Orzaks İlaç’ta kurulan “Gummy Worlds”, vitamin ve mineral içeren, lezzeti ve kullanım kolaylığıyla öne çıkan çiğnenebilir formdaki takviyeleri bir araya getiriyor.
“Günlük ihtiyaçları karşılamak için eğlenceli ve kolay bir yol”
Orzaks İlaç Medikal Müdürü Dr. Feyza Özdemir, sağlığa faydalı olduğu düşüncesiyle besin takviyelerine ilginin arttığını, bu ilginin devam etmesini öngördüklerini belirtti. Tablet, kapsül veya saşe gibi farklı formlardaki gıda takviyelerinde, değişen modern yaşam alışkanlıklarının etkisiyle kullanım farklılıklarının ve teknolojilerin gündeme geldiğini kaydeden Özdemir, bunun en iyi örneğinin çiğnenebilir jeller olduğunu söyledi. “Kullanıcı dostu” çiğnenebilir takviyelerin geleneksel formlardan farklılık gösterdiğine dikkati çeken Özdemir, şöyle devam etti:
“Çiğnenebilir formlar, çocuklar ve yaşlılar gibi yutma konusunda zorlanan bireylerin besin takviyesi kullanımı için pratik çözüm sağlar, kullanıcının günlük ihtiyaçlarını karşılamak için eğlenceli ve kolay bir yol sunar. Bu da düzenli kullanım oranlarını arttırarak günlük takviye rutinine sadık kalmayı teşvik eder. Tercih edilmelerindeki en önemli faktör ise lezzetli bir seçenek sunmalarıdır. Tadı beğenilmediği için içilmeyen ve tedavi protokollerinde uyumsuzluğa neden olan demir şurubu gibi içeriklere lezzetli bir alternatif oluşturan sakız formundaki takviyeler sadece çocukların değil, erişkinlerin de rutininde yer alabiliyor. Ayrıca çiğnenebilir takviyeler genel inanışın aksine geleneksel formlar ile karşılaştırıldığında içerik ve biyoyararlanım açısından da etkin dozları sağlayabiliyor. Bütün bu özellikleri nedeniyle çiğnenebilir jel takviyelerin modern yaşamın hızlı temposuna mükemmel uyum sağladığını söyleyebiliriz.”