Magazin 05.12.2022 17:44

BURÇE KARACA'DAN YOLCULUK ALBUMU  "JOURNEY ON RAILS" ÇIKTI!

Piyanist Besteci Burçe Karaca'nın yolculuk temalı yeni albümü "Journey on Rails" tüm dijital platformların yanı sıra CD edisyonu ile de yerini aldı.
BURÇE KARACA'DAN YOLCULUK ALBUMU   

Piyanist, besteci Burçe Karaca, yeni albümü “Journey on Rails”  çalışmasıyla klasik müzikseverleri müzik yolculuğuna çıkarıyor. Ada müzik etiketiyle çıkan albüm sekiz parçadan oluşuyor. Burçe Karaca; “Bir trenin seyir halindeyken ilk parçadan son parçaya kadar dinlenebilecek bir yolculuk albümü olarak düşündüm. Bu tren yolculuğunu da bir metafor olarak kullanıp istasyonlarda yolcuları bekleyen kişileri hayattaki beklentilerimiz ile eşleştirdim.” dedi.

Kendi bestelerinden oluşan albüm Galata Canavar stüdyolarında, Zuhal Müzik desteğiyle dört günlük kapanmanın sonucunda ortaya çıktı. Karaca;” Başlangıçta, aklımda yaylı enstrümanları ekleyerek bir albüm yapma fikri yoktu. Solo piyano için yazdığım parçalardan oluşan ilk albümümden sonra, ilk kez Journey on Rails'da bulunan ve bu albümün açılış parçası olan "Old Man's Dream" parçasında esere viyolonsel ekledim. Zenginleşen tınılarla birlikte eserlere eklenen enstrüman ailesi de kalabalıklaşmaya başladı ve ortaya keman, viyolonsel ve kontrbasın piyanoya dahil olduğu bir albüm çıktı.” dedi.

Her parça bir hikaye

Albümün açılış parçası Old Man's Dream. Yaşlı bir adamın, bir gence aktardığı hayat tecrübelerini konu alıyor.  Petite Melodie: Solo piyano için yazılmış bir vals, küçük bir melodi. Magoa: ilk kez dört enstrümana çıktığı bir eser, quartet için yazılmış bir ağıt. Portekizce bir kelime olan "Magoa" derin üzüntü duyduğunuz bir olay veya durum karşısında yüzünüzde iz bırakan çizgiler anlamına geliyor. Alageyik: Anadolu motiflerinin yer aldığı bu uyarlama, Alageyik Destanı'ndan ilham alarak, viyolonsel, kontrbas ve piyano için yazdığım bir eser. Nocturne:  Chopin'in Nocturneler'inden ilham alarak yazdığım, tamamen 19. yüzyıl ve Chopin romantizmi taşıyan solo piyano için gece müziği. Homesick: Kontrbas ve piyano için düet.  Anadolu motifleri taşıyan bu eser kontrbasın parça boyunca arşesiz çalış tekniğiyle etnik caz öğeleri barındırıyor. Simbiyosis: Piyano ve viyolonsel için bir düet. Parçanın ismi, hem duo olmasından hem de ikili formda yazılmış olmasından geliyor. Piyano ve viyolonsel iki ayrı enstrümandan tekil bir yaşam formuna geçip simbiyotik bir ilişki üstünde ilerliyor.

Journey on Rails: Albüme adını veren, keman, viyolonsel ve piyano için yazılmış bir trio. Bu parçada istasyonlarda yolcuları bekleyen kişileri metafor olarak kullanılarak  hayattaki beklentilerimizi anlatıyor.

 Burçe Karaca

Burçe Karaca 1989 yılında Ankara'da dogdu. Müzik hayatına, ailesinin yönlendirmeleri sonucu beş yaşında piyano dersleri ile başlayan Karaca, lisede Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi flüt bölümünden mezun oldu. Daha sonra Başkent Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzik Teorisi ve Kompozisyon bölümünü birincilikle ve tam bursla kazandı. Takip eden sene, ikinci dal okumak üzere girdigi piyano bölumü sınavında da başarı göstererek bu bölümde de okumaya hak kazandı. Üniversite eğitimini iki bölümden de birincilikle mezun olarak tamamladı. Klasik piyano repertuvarını çok severek çalışmakla beraber, 3 Aralık 2020 tarihinde 6 parçadan oluşan "Moving Along the Blanks" adlı ilk albümünü yayinladi. Sinematik / neoklasik ve minimalist tarzda yazılmış bu eserlerin nota kitabı, Notacini Yayınları aracılığı ile Temmuz ayında dinleyiciler ile bulustu. Sanatçı, ikinci albüm çalışmasında solo piyanonun dışına çıkarak yaylı enstrümanları da dahil etti.