Röportaj 15.12.2018 03:00

Bugüne Kadar Duyduklarınız Ayak Seslerimdi!...

İlk bakışta mütevazi, heyecanlı, samimi biraz tedirgin. Okuluna ilk adımını atan çocuklar gibi. Ama onun ile sohbet ettikçe, hayallerini duydukça içinde yaşayan kocaman ve özgüven dolu bir başka Melda Gürbey'in varlığını keşfettim.
Bugüne Kadar Duyduklarınız Ayak Seslerimdi!...

Aslı SERTDEMİR

Fotoğraf: Şafak Güven

İçindeki duygusallığı, kırılganlığı, isyanı şarkıları omuzlamış.  Sesinin güzelliğini; söz ve bestelerinin güzelliğinden sonra keşfedilmesini isteyen gencecik güçlü bir kadın.  Şimdilik perdenin arkasında. Bir Aysel Gürel, Şehrazat gibi unutulmaz şarkıların söz yazarı ve bestecisi olarak hafızalarımızda kalacak. Ama aynı zamanda kendi söz ve bestelerini seslendiren bir Yıldız Tilbe, Kayahan kadar sevilen bir isimde olacak Melda!

Müzik yolculuğuna nasıl başladın?

- Klişe ama gerçek. İlkokuldayken ailem ve müzik öğretmenim yeteneğimi fark etmişti. Ama bunun bir hobi mi yoksa mesleğim mi olması gerektiği kararı İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı bölümünü kazanmam netleştirdi. İşte her şey böyle başladı.

Kariyer hayatın, küçükken kurduğun hayallerle örtüştü mü? 

- Evet bu konuda çok şanslıyım. Konservatuvarı bitirdikten sonra Yeditepe Üniversitesi'nde formasyon aldım ve öğretmenlik yapmaya karar verdim. Ama müzik, sahne ve stüdyo olarak her zaman hayatımda yer aldı. Şimdi ise bestecilik ve söz yazarlığı alanında tanınmaya başladım. Yolun henüz başında olmama rağmen, şarkılarımın en çok dinlenenler listesinde ön sıralarda olması hayallerimi daha da büyüttü. Devamı gelecek…

Sesin çok güzel. Bu konuda da iddialı mısın? Bunu gerek yaptığın düetle gerekse çalıştığın isimlere sahnede ettiğin eşlikle duyduk. Neden sesinle de ön planda olmayı istemedin ve sadece söz ve bestelerinle öne çıkmayı tercih ettin?

 - Teşekkür ederim. Açıkçası bu konuda mütevazı olamayacağım! Bugüne kadar duyduklarınız ayak seslerimdi. Biz henüz tam anlamıyla sevenlerim tanışmadık. Çok yakın bir zamanda daha yakından tanıyacaklar beni. İnsanların aklındaki Melda söz yazarı ve besteciydi, artık yorumculuğumu da kariyerime ekleyip sağlam adımlarla geliyorum. Daha dinleyicilerle tam tanışmadık, yakında tanışacağız. Bu uzun bir yol benim için; zamana yayıyorum, en ince ayrıntısına kadar içime sinmeli. Aysel Gürel, Çiğdem Talu, Nazan Öncel gibi duayenleri örnek alıyorum. Tek hedefim ise şarkılarımın dinlendikçe klasikleşmesi, nesiller boyunca iz bırakması. Öğrencilik yıllarımdan beri birbirinden değerli sanatçılarla çalıştım, hepsinden çok şey öğrendim. Şu anda yazdığım söz ve bestelerin seslendirenler tarafından beğenilmesi ve tabii en önemlisi dinleyenlerin sevmesi de benim için büyük bir gurur ve tatmin.

Ünlü isimlerin okuduğu birçok şarkın var. Bize bunlardan bahseder misin, içlerinde en sevdiğin, gönlünün biraz daha ondan yana olduğu bir şarkın var mı?

- Evet, Tuğba Yurt'un okuduğu Yine Sev Yine, Hande Ünsal'la beraber yaptığımız Oyna Oyna, yine Bengü'nün son albümünde yer alan Geçmiş Olsun ve Neden, Seçkin Süngüç'ün okuduğu Yokuş, Belma Şahin'in Serdar Ortaç ile söylediği Adı Üstünde gibi şarkılarım gerçekten çok sevildi, büyük kitlelere ulaştı. Bu noktada birini diğerinden ayırmam inanın çok zor. Sanırım bu en zor soru oldu.

Yeni şarkıların var mı? Önümüzdeki günlerde kimlerin sesinden senin şarkılarını dinleyeceğiz?

- Elbette, üretmek beni hayata bağlıyor. Çıkacak şarkıların içinde r&b olan da var, tamamen elektronik de pop da var. Henüz hazırlık aşamasında olduğum bazı projeler ve sektöre yeni girecek kişilerin yanı sıra Ebru Yaşar, Bengü, Tuğba Yurt gibi sevilen isimlerin albümlerinde şarkılarımı dinleyebileceksiniz. 

Bestelerin duyulmaya başladıkça "kim bu kız" diyerek sana ulaşan, seni şaşırtan bir telefon ya da mesaj aldın mı?

- Evet o günü hiç unutmuyorum; bir akşam yemeğindeyken telefonum çaldı ve telefonun diğer ucunda bir kadın sesi bana Seçkin'in okuduğu Yokuş'u söylemeye başladı. Hemen sesinden Demet Akalın olduğunu anladım. Bu benim için çok büyük bir sürprizdi. Daha sonra kendi sosyal medyasında da o şarkıyı canlı söylediğim versiyonunu paylaşarak, bana büyük destek verdi. İnşallah onun albümü için de kendisine bir şarkı yazarım. Bir gün de sevgili Bengü, Altın Çağ isimli albümü çıktıktan sonra katıldığı Şeffaf Oda programında hakkımda gurur verici söylemlerde bulundu. Onlardan bu sözleri duymak onore edici. 

Duygusal bir kadın mısın? Özel hayatın şarkı yazmanı etkiliyor mu?

- Tabii ki duygusal bir kadınım. Duygularımın yoğun olduğu dönemlerde kelimeler bir anda dökülüveriyor ve yazmaya başlıyorum. Benim için en iyi ifade şekli şarkı yazmak. Sevgim de ayrılığım da özlemim de şarkılarımın can suyu. Özel hayatım şarkı yazmamı besliyor. Aşk güzel şey. Onun verdiği sevinç ya da hüzün bestelerimin anlamını daha da derinleştiriyor. 

Senin de fanların var mı? Ya da nasıl bir takipçi kitlen var?

 - Her yaştan, her kesimden şarkılarımı dinleyenler var. Bugüne kadar hep çok güzel yorumlar aldım. Gün geçtikçe bu kitlenin daha da büyüyeceğine eminim. 

Sahnede en çok kiminle çalışmayı sevdin? 

- Selami Şahin, Bengü, Cenk Eren, Serkan Kaya... O kadar çok isimle çalıştım ki. Birer okul gibiler; sahne hakimiyeti, repertuvar vs. anlamında çok şey öğrendim. İyi ki çalışmışım, kıymetliler benim için. 

Sinan Akçıl'la yaptığın "Demesinler" isimli şarkı çok popüler oldu, siz nasıl bir araya geldiniz? 

Bir gün Sinan Akçıl'ın demosunu okudum, sesimi şarkıya çok yakıştırdı ve düet teklif etti. Sonra ortaya "Demesinler" gibi şahane bir şarkı çıktı. Çok güzel geri dönüşler aldık. Sinan gerçekten büyük bir besteci. Kendisiyle çalışmak benim için çok keyifliydi, ilk kez sesimi radyoda duyunca çok tuhaf hissettim. Onunla aynı sahneyi paylaşmak tarif edilemeyecek güzellikte bir deneyimdi. Hatta şunu söyleyebilirim, yorumcu olarak ilk adımımı onun sayesinde atmış oldum. 

Sözü ve müziği aynı anda mı yoksa farklı zamanlarda mı yazıyorsun? Kişiye özel mi yazarsın genellikle ya da bir defter dolusu şarkın var da aralarından mı seçersin?

  - Şarkı yazmak çok ciddi bir iş. Sözü ve müziği aynı anda yazıyorum ama bazen müzisyen arkadaşlarımın müziklerine söz yazdığım veya bestelediğim de oluyor. Okuma yazmayı öğrendiğimden beri şiirler yazıyorum. Konservatuvarla birlikte bunlar şarkıya dönüştü. Yaşamadığım hiçbir şeyi yazmadım. En çok kendi hayatım ve yakın çevremin yaşadıklarından etkilenip yazdım. Henüz duyulmayanlarla birlikte kırktan fazla şarkım var. En büyük mutluluğu "Bu şarkı sanki bana yazılmış!" dediklerinde duyuyorum. Hiç tanımadığım insanların duygularının dili olabilmek tarifsiz bir sevinç. 

Aynı zamanda okulun idarî kadrosundasın, zor olmuyor mu senin için? Öğretmenliğe devam edecek misin ilerde?

- Evet bu büyük bir sorumluluk. İdareciliği hakkıyla yerine getirdiğimi düşünüyorum. Bildiğini öğretmenin verdiği keyif bambaşka ama zaman ne gösterir bilinmez. 

Takip ettiğin bir dizi var mı? Veya bir film projesi? Teklif gelse böyle bir projede şarkılarınla yer almayı düşünür müsün?

- Televizyonda çok başarılı bulduğum yapımlar var. Jet Sosyeteyi ayrı bir seviyorum. Çukur, Kadın ve Annem dizileri de beğenerek takip ettiğim diziler arasında. En çok istediğim şeylerden biri bir filmde şarkılarımın olmasıydı, yakında bu da olacak. Sürpriz bir proje için şu an hazırlık aşamasındayım. 

Şarkılarını söylemesini çok istediğin ya da beraber çalışmak istediğin biri var mı? "Biz çok güzel oluruz." dediğin?

- Yerli yabancı bayağı kalabalık bir liste olurdu herhalde. Ama Tarkan, Kenan Doğulu düşünüyorum da çok iyi olurduk. Hatta Pharrell Williams için bile neden olmasın bir gün diyorum. Hayat sürprizlerle dolu. Bize ne getireceği hiç belli olmaz. (Kocaman bir kahkaha attı.)

Seni tanıyan, yakın çevrende kimsenin henüz bilmediği şarkılarını duyan herkes sana "Yeni Nesil Aysel Gürel" diyor. Ona benzetilmek nasıl bir his? 

- Aysel Gürel birçok kişi için bu ülkede pop müziğin en özel şarkılarının sözlerini yazmış mihenk taşıdır, duruştur, Firuze'dir. Kendisine hayranlığım sonsuz. Onun en çok hayatı ti'ye alan hallerini sevmiştim. Aşağı yukarı iki sene oldu şarkılarım duyulalı ama örnek aldığım birisine benzetilmek gurur verici. 

Yıllar sonra seni hangi title ile anacağız?

- Açıkçası müziğin içinde olduğu her durumda olmayı seviyorum. Sektördeki tanınmam söz yazarlığı ve besteciliğim sayesinde olsa da yorumculuğumla da karşınıza çıkacağım. Benim gibi şarkı yazarak yola çıkan ve şu anda kendi şarkılarını seslendiren çok başarılı örnekler var. Ben de bir gün bu örneklerin arasında yerimi almak istiyorum. 

Son olarak bizlere söylemek istediğin bir şey var mı?

- İlk röportajımı vermemi sağladığınız için değerli kalemine ve Yeni Birlik gazetesine çok teşekkür ederim, çok kıymetlisin. Nicelerine diyorum.