Sağlık 09.07.2017 13:21

'Bizim reflümüz kolay kolay kanser olmuyor'

Türk Gastroenteroloji Derneği Başkanı Bor, Türkiye'de her 4 erişkinden birinin reflü olduğunu belirterek "Bu, yurt dışına eşit. Yani gelişmiş ülkelerde de bu şekilde ama bizim farklarımız var. Bizim reflümüz kolay kolay kanser olmuyor." dedi.
'Bizim reflümüz kolay kolay kanser olmuyor'

Türk Gastroenteroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Serhat Bor,"Sindirim Sistemi Hastalıklarında Beslenme ve Diyet" programına katılmak için geldiği Sivas'ta açıklamada, ağza acı ve ekşi su gelme gibi belirtileri olan reflü konusunda bazı çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Reflüyü en çok sigara ve alkolün tetiklediğini belirten Bor, çikolata, yağlı gıdalar ve gazlı içecekler tüketilmesinin de etkili olabildiğine işaret etti.

Türkiye'de reflünün sıklıkla görüldüğünü aktaran Bor, şunları kaydetti:

"Çok yakın zamanda Türkiye'nin reflü sonuçlarını yayınladık, yüzde 23. Yani Türkiye'de her 4 erişkinden biri reflü. Bu yurt dışına eşit. Yani gelişmiş ülkelerde de bu şekilde ama bizim farklarımız var. Bizim reflümüz kolay kolay kanser olmuyor. Bu, Türkiye'ye özel bir durum. Yine bizim reflümüzde yanmadan çok, ağza acı ve ekşi su gelmesi ön planda. Bunlar da Türkiye'nin reflüsünün farklılıkları. Türkiye taramasına göre, reflü en çok Marmara Bölgesi'nde görülüyor. O bölgede belki de stresin çokluğuyla alakalı veya hangi bölge daha şişmansa orada daha fazla görülüyor."