Röportaj 01.04.2017 03:00 Güncelleme: 01.04.2017 02:20

Bismil Belediye Başkanı TURGAY GÜLENÇ: HALKIMIZA GÜVENİYORUZ

Diyarbakır'da, sokağa çıkma yasağının uygulandığı Bismil İlçesi'nde 7 Haziran ile 1 Kasım seçimleri arasında hendek olayları ile mücadele ettik. Operasyonlar yaptık, arkadaşlarımız çok ciddi çatışmalar yaşadı. Böyle bir dönemden geçtik. Bismil halkının da desteği ile biz bu operasyonlardan başarılı çıktık. 2 Şubat'tan beri Kaymakamlık görevim ile birlikte, sayın valimizin ataması ile Bismil Belediye Başkanlığına kayyum olarak atandım. Şimdi daha yoğun çalışıyoruz.' diyen Bismil Belediye Başkanı Turgay Gülenç 'Kaymakam olarak görev yaparken yapmak isteyip, yapamadığım çok hizmet oluyordu, Belediye Başkanlığı görevi ile bu imkanları birleştirip Bismil halkı için hızla hizmet etmeye başladık.' dedi.
Bismil Belediye Başkanı TURGAY GÜLENÇ: HALKIMIZA GÜVENİYORUZ

bis3Neşe BERBER

Bismil'de "Kadın Girişimciliğinin Desteklenmesi Projesi’ ile ilçedeki işsizlik sorununu çözmek için kolları sıvayan Bismil Belediye Başkanı Turgay Gülenç, son yıllarda sayısında artış olan tekstil atölyelerindeki elaman sıkıntısını gidermek ve kadın istihdamını artırmak için Kadın Girişimciliğinin Desteklenmesi Projesi'ni uygulamaya geçirdi. İş garantili hazır giyim kursuna katılan kadınlar, kısa süre sonra işe girecek olmanın sevincini yaşıyor. Konuştuğum kadınlar Bismil Aile Destek Merkezi'ne gelip hem kurslara katılarak hem de burada sosyalleştiklerini belirterek çok mutlu olduklarını söylediler. Kreşten spora, yemek kurslarından dans kurslarına kadar her türlü eğitimin verildiği merkezde kadınlar ve çocuklar ücretsiz yararlanabiliyor. Birçok alanda halka hizmet için çalışmaya başlamışlar bile. Hatta proje aşamalarını bitirip uygulamaya başlamışlar, bir kısmında ise çalışmalarına hızla devam ediyorlar. Bismil sokaklarında gezerken caddelerdeki çalışmaları bizzat görme fırsatı buldum. Başkan Gülenç’in halka bir de mesajı var... ‘Bilsinler ki burada ne yapıyorsak onlara hizmet için yapıyoruz. 

Her değişim halka hizmet içindir. Bu yüzden desteklerini her alanda bekliyoruz’ diyen Bismil Belediye Başkanı Turgay GÜLENÇ Diyarbakır’da yaşadıkları süreci, projelerini ve tüm merak edilenleri YeniBirlik’e anlattı.

bis5

Göreve geldiğiniz süre içerisinde neler yaşadınız?

Diyarbakır'ın, sokağa çıkma yasağının uygulandığı Bismil İlçesi'nde 7 Haziran ile 1 Kasım seçimleri arasında hendek olayları ile mücadele ettik. Operasyonlar yaptık, arkadaşlarımız çatışmalar yaşadı. Böyle bir dönemden geçtik. Bismil halkınında desteği ile biz bu operasyonlardan başarılı çıktık. Ben 2 Şubat’tan beri kaymakamlık görevim ile birlikte, sayın valimizin ataması ile Bismil Belediye Başkanlığına kayyum olarak atandım. Şimdi iki görevimide birleştirip daha çok çalışıyoruz. İlçemize huzur geldi. Halkla el ele verdik. Her zaman içlerindeyim. Onlara hizmet etmek için elimizden gelen herşeyi yapıyoruz.

bis4

Kaymakamlık göreviniz ile birlikte Belediye Başkanı görevine getirilmeniz size nasıl bir katkı sundu?

Şimdi daha yoğun çalışıyoruz. Kaymakam olarak görev yaparken yapmak isteyip, yapamadığım çok hizmet oluyordu, şimdi Belediye Başkanlığı görevi ile bu imkanları birleştirip Bismil halkı için hızla herşeyi yapmaya başladık. Müthiş bir katkı oldu bizim için, şimdi çok daha rahat çalışabiliyoruz. İdare bir bütün, ama yerel ve merkezi idare ayrılmış olduğu yerde bu ikisinin uyuşması oldukça zor oluyor. Yerel idare ile merkezi idarenin öncelikleri çok farklı olabiliyor. Şimdi arada bir koordinasyon kurmuş oldum. Ben merkezi idarenin ilçe temsilcisi olarak yapılmasını önemli gördüğüm konuları çok daha koordineli şekilde gerçekleştirebiliyorum. Halka hizmeti, hem hızlı hem de onların faydasına yönelik yapabiliyoruz.

'DESTEK OLMALARINI BEKLİYORUZ'

Siz göreve geldiğinizde neleri eksik gördünüz? Hangi projeleri yapmaya başladınız?

Bismil’in birikmiş problemleri var. Ben görevi devir alalı iki ay oldu. Yapılması gereken öncelikleri, bir buçuk yıllık görevim süresince kaymakam olarak görev yaptığım için buradaki sorunları biliyordum. Şimdi o sorunları çözmek için plan proje aşamasına geçtik, ilk çalışmaları başlattık. Bismil için hiç birşey yapılmamış, çocukların bir oyun parkı bile yok. Caddelerde kaldırımlar yok, insanlar ana yolda yürüyorlar. İlk olarak buraları yapmaya başladık. Birçok alanda sürdürdüğümüz çalışmalarımızın bir kısmını tamamladık, bir kısmında ise çalışmalarımız devam ediyor. Meclis üyelerimiz ile birlikte biten ve yapımı devam eden çalışmaları yerinde inceliyoruz, muhtarlarımız ve vatandaşlarımızla sohbet etme imkanı buluyoruz.

Halktan beklentileriniz neler?

Gezilerimiz esnasında vatandaşlarımızın yapılan çalışmalardan duyduğu memnuniyeti ve bizlere olan güvenlerini de görmüş oluyoruz. Halkımıza ne kadar hizmet götürürsek, halkımız bunun karşılığını en iyi şekilde veriyor, bunları da sözleriyle ifade ediyorlar. Vatandaşlarımızın bize olan güvenini şimdiye kadar boşa çıkartmadık, bundan sonra da çıkartmayacağız. Kırsal mahallelerimize yaptığımız hizmetlerimiz devam ediyor. Halktan istediğimiz; biz ne yapıyorsak onların daha iyi şartlarda yaşaması için yapıyoruz, bütün bunları bilmelerini ve bize destek olmalarını istiyorum. Halkımıza güveniyorum.

KARDEŞ BELEDİYEMİZDEN DESTEK ALDIK

Sosyal belediyeciliği geliştirmek amacıyla Gaziantep Şehitkamil Belediyesi ile kardeş belediye olduk. Şehitkamil Belediyesi’nin projelerini yerinde inceledik. Onlar da buraya geldiler, buradaki sorunları gördüler. Şehitkamil Belediyesi bu süreçte her konuda destek olma sözü verdiler.

"ÇALIŞ KAZAN" PROJESİ

Dar gelirli 16 aileye, açık alanda sebze üretimi yapmak için tarla tahsis ettik. Tarla tahsis edilen ailelere, yer temininin yanı sıra, tarımda kullanılacak araç gereç yardımında da bulunduk. Daha önce bu işi yapıp ancak parası olmayan ve tarlada çalışabilecek işgücü olan ailelere tüm hizmet kısmı onlara ait, kalan masraflar Belediyemiz tarafından karşılanıyor. Aynı zamanda İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından da ailelere danışmanlık desteğini de veriyoruz. Bizde fakir insanımız çok. Her zaman vermekle olmuyor. Bu yoksul insanlarımıza ‘çalış kazan’ imkanı tanımak istedik. Amacımız, hakikaten çalışmaya niyeti olan, 16 aileye her şeyi bizden olmak kaydıyla, iş imkanı sağlamak ve bu sene bu projemiz verimli geçerse gelecek yıllarda projemizi daha geniş kapsama yayarak devam edeceğiz.

'Kadınlara 'iş garantili' kurs projemizi başlattık'

Son yıllarda sayısında artış olan tekstil atölyelerindeki kalifiye elaman sıkıntısı gidermek ve kadın istihdamını artırmak için Kadın Girişimciliğinin Desteklenmesi Projesi'ni uygulamaya geçirdik. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) tarafından finanse edilen proje kapsamında 120 kadının hazır giyimde istihdam edilebilir duruma getirilmesine yönelik açılan "iş garantili" kursa katılan kadınları, eğitimin ardından Bismil'de faaliyet gösteren atölyelerde işe yerleştiriyoruz. Bazı tekstil firmaları Bismil'de yatırım yapmak için yer talebi ve kalifiye elaman ihtiyacının da karşılanması yönünde talepte bulundular. İnsanımız ve işsizimiz çok ama bu konuda vasıflı elamanımız az. Buradaki açığı gördük. Bu açığı kapatmak üzere kursumuzu açtık. Kadınlar, iş garantili bir şekilde bu kursa başladılar. Kursun sonunda ilçedeki firmalara yerleştirilecekler. Kurstan sonra sigortalı bir tekstil çalışanı olarak hayatlarına devam edecekler. Ayrıca çocuklarımıza kreş, gençlere spor, bilgisayar, ev kadınlarına yemek, el sanatları kurslarını ücretsiz olarak sağlıyoruz.

'Ücretsiz ulaşım hizmeti vermeye başladık'

Daha önce hastaneye ücretsiz servis imkanı veren belediyemiz, bu sefer de merkeze uzak bölgede bulanan okullar bölgesinde okuyan öğrenciler için ücretsiz ulaşım hizmeti vermeye başladı. Okullar bölgesinde 8 tane okulumuz var. Köylerden, kırsallardan gelen öğrencilerimizi taşımalı eğitim kapsamında buraya getiriyoruz. Merkezde oturan ancak buraya uzak öğrencilerimizi ise taşımalı eğitim kapsamına alamıyorduk. Öğrencilerimiz kendi imkânlarıyla merkezden buraya geliyorlardı. Okullar bölgesi uzak ve bu bölgeye giderken tehlike arz edebilecek bir köprü ve bir kavşak var. İmkanı olmayan öğrencilerimizin talepleriyle, öğrencilerimiz de ücretsiz, okullarına taşınacak. Onlara birer paso kartı verdik, o paso kartı ile öğrenciler buraya gelecekler. 

'Belediye Başkanı olarak ilk nikahı kıydım'

Başkan olduktan sonra benim için de heyecanlı bir ilk olan, nikah kıyma işlemini yerine getirdim. Hatta ilk olarak, Rus asıllı gelin Olgo Vladimirovna ile damat Celal Murat Açanal çiftçinin nikahını kıyarak başladım. Damat ve geline ömür boyu mutluluklar diliyorum.

'Köy yollarını yapıyoruz

Gerek Bismil merkezde yaşayan, gerek kırsal mahallelerde yaşayan vatandaşlarımızın yollarını yapmaya başladık ve halka hizmet etmeye devam ediyoruz.

Bismil’e modern bir otogar projesi

Bismil Belediyesi’nin çok önemli projelerinden birisi de, şehirlerarası modern bir otogara kavuşmaktı. Bir ilçeye veya herhangi bir yerleşim yerine girdiğiniz zaman o yerleşim yerinin görüntüsü oradaki oto terminalinin görüntüsüyle bellidir. Yani iyi mi, kötü mü? ilçemiz ne kadar temiz olursa olsun otogara gelen yabancı bir vatandaşın, otogarın kötü halini gördüğü zaman kendisinde tüm şehrin böyle olduğu algısı oluşur. Bizde o algıyı kırmak için Bismil-Batman yolu üzerindeki 40 dönüm arazi üzerinde inşa edilecek otogar proje çalışması tamamlanmış olup önümüzdeki günlerde ihaleye çıkacaktır. Mayıs 2018 yılında da otogarı faaliyete geçireceğiz.