‘’Türkiye’nin ikinci Yüzyılı: Biyoteknoloji Yüzyılı’’ mottosuyla İlaç, Eczacılık, Sağlık Bilim ve Teknolojileri Vakfı (İVEK) tarafından 28-30 Eylül tarihleri arasında İstanbul Osmanlı Arşivleri’nde gerçekleştirilen, içerisinde; Uluslararası Biyoteknoloji Kongresi, StartHUB ve BIOSphere etkinliklerini bulunduran BIO Türkiye Organizasyonu (2023); bilim insanlarını, kamu personelini, özel sektör çalışanlarını ve öğrencileri bir araya getirdi.

Özellikle Farmasötik Biyoteknoloji, Hücre ve Gen Tedavileri, Gıda Biyoteknolojisi, Biyomühendislik ve Biyomedikal Mühendislik konularının tamamını ayrıca bu yıl eklenen Tarımsal Biyoteknoloji içerikleriyle, “Medikal Biyoteknoloji” alanındaki ulusal ve uluslararası gelişmelerin 200’den fazla yerli ve yabancı konuşmacıyla 70’ten fazla oturumda tartışıldığı BIO Türkiye-Uluslararası Biyoteknoloji Kongresi, sektör tarafından heyecanla takip edildi.

Kamu-endüstri buluşmaları gerçekleştirildi

BIO Türkiye içerisindeki bilimsel (akademik) bildiri ve sunumlar dışında kalan alanlarda sunumlar, bildiriler, öneriler, çalıştaylar ve etkinliklerin tamamı BIOSphere etkinliği içinde değerlendirildi. BIO Türkiye Organizasyonu içerisinde tüm paydaşlar arasında hem networking hem de partnering çalışmaları yapılarak ekosistemin geliştirilmesi ve bu açıdan kamu destekleri ve organizasyonları gibi tüm destek kuruluş ve organizasyonlarının tanıtımları ve hedef kitlesiyle buluşturulmaları sağladı.

BIOSphere kapsamında kamu ve endüstri temsilcileri güncel sorun ve çözüm önerilerine yönelik toplantılar düzenledi, böylelikle kamu-endüstri buluşmaları fiziki olarak gerçekleştirilmiş oldu. StartHUB’ta ise, Biyoteknoloji alanında çalışan start-upların ya da henüz girişime dönüşmemiş ürüne dönük araştırmaların bir araya getirildiği bir platform, bu çalışmaların ihtiyacı olan destek ya da yatırımlarla buluştuğu bir HUB (bağlantı) ortamı oldu. Start-uplar arasında ya da start-upların ihtiyaç duyduğu ulusal ve uluslararası networking ve partnering etkinlikleri için alan oluşturuldu.

16 kurumun işbirliğiyle düzenlenen organizasyon önemli isimlerin konuşmalarına da yer verdi

Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD), Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM), Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Deneysel Tıp Araştırma ve Uygulama Merkezi (DETAUM), Devlet Malzeme Ofisi (DMO), Farmasötik Biyoteknoloji Derneği, İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB), İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS), İstanbul Ticaret Odası (İTO), İVEK İlaç Endüstrisi ve Teknolojileri Komisyonu (İETK), Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Milli Teknoloji Genel Müdürlüğü, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürlüğü, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü, Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD), Sağlık Ürünleri Derneği (SURDER), Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye İlaç Sanayi Derneği (TİSD), Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA), Türk KIZILAY’ı, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Türk Patent ve Marka Kurumu işbirliği ile düzenlenen organizasyonda, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Coştu, Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurul Üyesi & İVEK Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Ecz. Ahmet Selim Köroğlu, Cumhurbaşkanlığı Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu Üyesi Dr. Osman Coşkun, İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Ak Parti MKYK Üyesi & 23,24,25,26 26 ve 27. Dönem Malatya Milletvekili & İVEK Vakfı Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı Ecz. Öznur Çalık, Türk Kızılay Kan Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Saim Kerman, İVEK Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Ankara Üniversitesi Rektörü ve Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi Prof. Dr. Necdet Ünüvar, BIO Türkiye Organizasyonu Başkanı (2023) Dr. Sevgi Salman Ünver ise açılış konuşmalarını gerçekleştirdi.

Muhabir: Mina Özertan