Seyahat - Turizm 27.06.2017 03:00

Bilinmeyen Çin'i keşfedin

Bilinmeyen Çin'i keşfedin

Binlerce yıllık tarihe ev sahipliği yapan Çin, Türkiye’den seyahat severleri kültürel bir keşfe davet ediyor. Tarihi, doğal güzellikleri, zengin mutfağı ve modern yüzüyle Çin’i görmeniz gereken ülkelerin en başında geliyor.

DSC_13952

ÇİN SEDDİNİ MUTLAKA GÖRÜN

2000 yıl süren yapım süreci sayesinde de bugün Çin Seddi'nin uzunluğu toplamda 6.700 km’yi bulmaktadır. Yüksekliği 4 ile 6 metre arasında, kalınlığı ise 6 ile 7 metre arasında değişmektedir. Bilinenin aksine duvarın tamamı aynı malzemeden yapılmamıştır. Bazı bölümleri kum, kerpiç gibi zayıf malzemelerden bazı kısımları ise taş parçalarından yapılmıştır. Set de 200 metrede bir gözetleme kulesi, 9 kilometre de bir ise fener kulesi bulunmaktadır.

ENFES ÇİN YEMEKLERİ

Çin yemekleri deyince çoğumuzun aklına “pirinç” gelir. Uçsuz bucaksız çeltik tarlalarıyla, ince çubuklarıyla yenilen Çin pilavıyla zihnimizde bir Çin mutfağı “imgesidir” pirinç… Oysa durum bundan çok farklı. Evet, pirinç Çin yemekleri için baş malzemelerden olsa da, gerçekte tavuktan makarnaya, deniz ürünlerinden sebzelere, kırmızı etten baharatlı çeşnilere, Çin mutfağının zenginliği ve genişliği tartışılmaz. Hatta Fransız ve İtalyan mutfağıyla birlikte dünyanın en zengin (Belki de birinci) mutfak kültüründen birine sahiptir  Çin yemekleri asıl karakteristiğini soya sosu, pirinç, Pekin ördeği-tavuk yemekleri ve hamur işleri (Çin böreği, mantısı ve Çin eriştesi noodle gibi) üzerinden damaklara sunar. Özel tekniklerle, sos, baharat katkılarıyla pişirilen bu yemeklerin lezzeti dünyayı da sarmıştır. Yanlız Türkiye’deki Çin lokantalarındaki yemeklerle ile Çin’de yediğiniz yemekler arasında çok fark vardır.

Denemeniz gerekenler yemekler: Peking Roast Duck, Steamed Dumpling, Noodle, Shanghai Peper Duck, Beggars Chicken

İNSANLAR VE YAŞAM

DSC_90062

Çin Halk Cumhuriyeti'nde hayat  bizim yaşam stilimize göre çok farklıdır. Şehirler arası farlılıklar gösterebilir.Ülkenin kıyı şeritleri modern şehir yaşamına ayak uydurmuş, ancak orta kesimleri ise hala bakir ve yalnız kalmıştır.Ancak son yıllarda yaşanan büyük inşaat hamlesi Çin'in çehresini çok değiştirmiştir. Mahalle mahalle yıkılan eski yapılar şimdi modern birer site kimliğine kavuşmuştur. Kıyı şeridinde yaşayan insanlar modern şehir hayatına ayak uydurmuştur. Ancak iç kesimlerinde yaşayanlar kıyıdaki yaşayanlara göre daha mütavazı bir hayat sürmektedirler.

YABANCILARA BÜYÜK İLGİ GÖSTERİYORLAR

Özellikle hiçbir yabancının yaşamadığı şehirlerde farklı bir yüz ve göz tipi Çinlilerin büyük ilgisini çekmektedir.Yarışma dolayısıyla iç bölgelerde gezdiğimiz bir çok şehirde yaşayan halk bizi büyük bir ilgi ve sevgiyle karşılamış büyük misafirperverlik sergilemiştir.İnsanların yakınlığı ve sıcaklığı bizim Anadolu insanına benzemekle birlikte yabancı ile fotoğraf çektirmek onlar için büyük önem taşımaktadır.

AİLE KAVRAMI ÇOK ÖNEMLİ

Çin’de aile kavramı çok önemlidir. Anne ve babaların çocukları için yapamayacakları şey yok gibidir. Onların giyimleri ve yetişmeleri için aileler ellerinden geleni yaparlar. Biraz utangaç yapıya sahip olsalar da iç bölgelerde yabancıya olan hayranlıkları üst seviyededir. Yeni yetişen genç Çinliler üniversite eğitimi almak ve İngilizce öğrenmek için büyük çaba sarf ederler. İlkokul çağlarında Çince yazma ve okuma eğitimiyle birlikte yabancı dil olarak İngilizce eğitim de verilmektedir. Büyük disiplin içinde eğitimlerini alan gençler yabancılarla İngilizce konuşmak için birbirleriyle yarışır.