Halkbank web
Ekonomi 17.02.2017 03:00 Güncelleme: 16.02.2017 22:38

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü: Bir ay içinde piyasalara 10, 3 milyar lira girecek

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü: Bir ay içinde piyasalara 10, 3 milyar lira girecek

Türkiye’nin geleceğini şekillendirecek en önemli bakanlıklardan birisi Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, aslında bakanlığına, “Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı” isminin verilmesinin daha doğru olacağı görüşünde. 

Bakan Özlü ile bir araya geldik. Türkiye’nin referandum gündemine yoğunlaştığı bu günlerde, stratejik öneme sahip konularda detaylı bilgileri ve yaptıkları çalışmaları bizimle paylaştı. TÜBİTAK’ın yeniden yapılandırılması, Ar-Ge destekleri, Üretim Reform Paketi, Dördüncü Endüstri Devrimi gibi konular da bunlar arasında yer alıyor.

12

AR-GE İÇİN 12,5 MİLYAR LİRALIK FON KURULACAK

Özlü’nün üzerinde durduğu en önemli konu, GSMH içinde yüzde 1’i yeni geçen Ar-Ge harcamalarının,  daha etkin yapıya kavuşturulması oldu. Toplam Ar-Ge harcamasının yarısını yapan kamu, yaklaşık 12.5 milyar lirayı bulan bu parayı, artık tek elden dağıtacak. Bunun için Başbakan’ın başkanlığında, Bilim, Teknoloji ve Sanayi İcra Kurulu oluşturulacak. Kurul’un diğer doğal üyesi Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı olacak. Toplantılara ise destek verilecek konu hangi bakanlıkla ilgiliyse o bakan katılacak. Halen faaliyette olan ve 21 üyesi bulunan Bilim, Teknoloji ve Yüksek Kurulu ise kaldırılacak. Yani, devletin Ar-Ge harcamaları artık tek elde yapılacak.

Türkiye’de Ar-Ge  harcamaları, patent sayısı ve Ar-Ge personelindeki artışa karşılık, gerek ihracatta gerekse imalat sanayi üretiminde yüksek teknolojili ürün miktarının artmadığını belirten Bakan Özlü, yapılacak dönüşümle birlikte bu oranı yükselteceklerini aktardı.

Sanayide yapısal dönüşümün özünü, yüksek katma değerli üretimin oluşturduğunu ifade eden Faruk Özlü, bu dönüşüm programı için Türkiye’de faaliyet gösteren yabancı bir danışmanlık firmasından hizmet aldıklarını söyledi.

YAPISAL DÖNÜŞÜM PAKETİ

Yeni yaklaşım çerçevesinde sanayinin içine teknoloji enjekte etmek istediklerini ifade eden Faruk Özlü, Türkiye’nin 11 dolar ihracat için 10 dolarlık ithalat yapmak zorunda kaldığını, halen herkesin üretebileceği ürünleri ihraç edebildiğimizi kaydetti.  Türkiye’nin genç nüfusu ile teknoloji üretme konusunda avantajlı olduğunu aktaran Özlü, 10 dolarlık ithalatla 20 dolarlık ihracat yapacak yapısal dönüşüm paketi hazırlandığını vurguladı.

Ar-Ge desteğinin, TÜBİTAK, Kalkınma Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı gibi çok sayıda kurum tarafından verildiğine dikkat çeken Faruk Özlü, bu dağınık yapıda yeterince verim alınamadığını bildirdi.

Artık Türkiye’nin bütçeden Ar-Ge için ayıracağı paranın, daha bütçe hazırlanmadan belirleneceğini dile getiren Özlü, bugünkü rakamlarla bunun 12.5 milyar lira civarında olduğunu kaydetti. Söz konusu paranın Ar-Ge ve Teknoloji Fonu aracılığıyla dağıtılacağını anlatan Özlü, her sektörün desteklenmeyeceğini, biyo teknoloji, nano teknoloji, bilişim teknolojileri gibi belli alanlara odaklanılacağını söyledi.

ARAŞTIRMA ENSTİTÜLERİ TEK MERKEZDE TOPLANACAK

Yeni dönemde bütün bakanlıkların bünyesindeki araştırma enstitülerinin merkezi bir yapı altında birleştirileceğini dile getiren Faruk Özlü, bunların aynı zamanda ortak çalışma yürüteceğini belirtti. Aynı şekilde TÜBİTAK bünyesindeki araştırma enstitülerinin de ele alınacağına değinen Özlü, özel sektörde karşılığı olanların kapatılacağını, kalanların da sadece yüksek teknolojili ürünlere odaklanmak üzere tek çatı altında toplanacağını dile getirdi.

ÜRETİM REFORMU PAKETİ HAFTAYA EKK’DA

Bir süredir çalışmaları sürdürülen Üretim Reformu Paketi’nin de tamamlandığı bilgisini veren Faruk Özlü, önümüzdeki hafta Ekonomi Koordinasyon Kurulu’na ( EKK) onun ardından da Bakanlar Kurulu’na sunulacağını bildirdi.

17 MİLYAR LİRALIK HARCAMAYLA SANAYİ SİTELERİ ŞEHRİN DIŞINA TAŞINACAK

Şehir içinde kalan sanayi sitelerinin belirli bir plan dahilinde şehre makul uzaklıklara taşınacağını açıklayan Bakan Özlü, bunun için 17 milyar liralık harcama öngörüldüğünü ifade etti. Bakan Özlü, bu taşınma maliyetinin, şehrin içindeki mevcut alanların değerlendirilmesi ile kendi kendisini karşılayacağının altını çizdi.

SİNGAPUR MODELİ ENDÜSTRİ BÖLGELERİ KURULACAK  

Pakette özel şahısların uygun arazisi bulunması halinde endüstri bölgesi kurabilmesinin önünün açılacağını aktaran Faruk Özlü, bir diğer önemli konunun da büyük endüstri bölgeleri olduğunu aktardı.

Türkiye’nin artık OSB’ler yerine Singapur’da olduğu gibi 50 milyar dolarlık gelir sağlayan büyük endüstri bölgelerine ihtiyacı olduğunun altını çizen Bakan Özlü, limanı bulunan Trabzon, Filyos, Çandarlı ve Ceyhan’da 4 adet büyük bölge kurulmasının öngörüldüğünü söyledi.

101

DÖRDÜNCÜ SANAYİ DEVRİMİ İÇİN STK’LARLA PROTOKOL 

Türkiye’nin Dördüncü Sanayi Devrimi konusunda da önemli çalışmalar yapması gerektiğini belirten Özlü, bu kapsamda TOBB, MÜSİAD, TÜSİAD, TİM, YASED ve TTGV  ile protokol yaptıklarını ve alt çalışma grupları oluşturduklarını aktardı. Bakan Özlü, Türkiye’nin birinci sanayi devriminde 100 yıl geride kaldığını ancak dördüncü sanayi devriminde böyle bir fark olmadığını, 3-4 yıllık geride kalmışlığın kapatılabileceğine işaret etti. Sanayi devriminin öngörülenin aksine istihdamı daraltmayacağı ve yeni iş alanlarının ortaya çıkacağı değerlendirmesinde bulunan Faruk Özlü, verimlilikle birlikte GSMH’da da artış olacağının ortaya çıktığını dile getirdi.

PİYASAYA 10,3 MİLYAR LİRA GİRECEK

KOSGEB aracılığıyla KOBİ’lerin finansman ihtiyacının karşılanması için başlatılan programa yoğun ilgi olduğunu ifade eden Faruk Özlü, bu kapsamda yılbaşına kadar 206 bin başvuru yapıldığını, Ocak ayından bu yana ise 264 bin başvuru geldiğini söyledi. Şartları taşıyan tüm şirketlerin destekleneceğini bildiren Özlü, değerlendirmenin bilgisayar tarafından yapılacağını ve Mart ayı sonuna kadar piyasaya 10.3 milyar lira sıcak para gireceğini belirtti. Özlü, 50 bin liralık finansmandan yararlanacak KOBİ’lerin güvenlik taramasından geçirileceğini, imalat sanayinin öncelikli olacağını vurguladı. 

YERLİ ELEKTRİKLİ OTOMOBİLİ ÖZEL SEKTÖR YAPACAK

Türkiye’de yerli elektrikli otomobil üretimi konusunda da büyük aşama kaydedildiğini belirten Faruk Özlü, mevcut şartlar göz önünde bulundurulduğunda, bunun teknolojiden çok ticari yönünün ön plana çıktığını, bu yüzden markanın özel sektör tarafından oluşturulmasının önemli olduğunu anlattı. Buna göre, otomobil ile ilgili çalışmalar artık özel sektörün oluşturacağı bir konsorsiyum tarafından takip edilecek, gerekirse devlet buna yüzde 49’a kadar ortak olacak. Bakan Özlü, ilk etapta ticari taksi üretimine yoğunlaşılacağı bilgisini paylaştı. 

CAZİBE MERKEZLERİNİN ARSA TALEBİNİN KARŞILANMASINDA SIKINTI YOK

Kocaeli’nde yapımı sürdürülen Bilişim Vadisi Projesi’nin ilk etabında inşaatın yüzde 95 oranında tamamlandığını dile getiren Özlü, diğer etaplarda kamulaştırma maliyetlerini de göz önünde bulundurarak yeni bir finansman modeline geçileceğini söyledi.

Cazibe Merkezleri programında ise bakanlık olarak sanayicilere arsa temini görevleri bulunduğu bilgisini veren Bakan Özlü, şu ana kadar gelen taleplere göre 400 hektarlık fabrika arazisine ihtiyaç olduğunu ellerinde ise bin 400 hektarlık arazi bulunduğunu ifade etti. 

TÜBİTAK’TAKİ FETÖ TAHRİBATINA KALICI ÇÖZÜM

TÜBİTAK’taki FETÖ yapılanması ile ilgili çalışmalar hakkında da bilgi veren Bakan Özlü, “Bunu iğne ile kuyu kazar gibi çalıştık. Bugüne kadar binin üzerinde personel çıkardık. Tam emin olamadığımız ama takip ettiklerimiz de var, kanaatlerimiz kesinleşirse işlem yapacağız. TÜBİTAK BİLGEM’de 20 personel bugün (dün) gözaltına alındı Gebze’de. Yönetici kadrosundan kimse yok.  Mevcut yapı, FETÖ örgütlenmesinin kontrol edebildiği bir yapı. Fonlayan TÜBİTAK, projeyi üreten TÜBİTAK, Ar-Ge yapan yine enstitüler. Yeni yapıda bunu kırıyoruz. Fon kısmını bakanlığa alıyoruz. TÜBİTAK uygulamacı olacak, sadece işveren konumunda olacak. İşi yapan, yeni yapıda şirketler olacak. Teknolojinin ticarileştirilmesi ciddi zaman gerektiriyor. O yüzden öncelikle şirketlere iş vereceğiz. Gebze’deki teknoloji merkezini TÜBİTAK’tan koparacağız. Bu yapısal dönüşümün bir amacı da geçmişte FETÖ yapılanmasının hem insan kaynağı hem de kuruluş bazında meydana getirdiği tahribata kalıcı çözüm bulmak” diye konuştu.