Türkiye - Gündem 19.11.2017 23:09

'Beni annem doğurdu Türkiye yetiştirdi'

Türkiye'de 1993-1999 yılları arasında burslu olarak üniversite eğitimi alan Yemenli el-Humikani, İstanbul'da aile hekimliği yapıyor.
'Beni annem doğurdu Türkiye yetiştirdi'

Türkiye'de 1993-1999 yıllarında burslu olarak tıp eğitimi alan Yemenli Muhammed el-Humikani, "Benim iki annem var. Biri beni doğuran annem diğeri de beni yetiştiren Türkiye. Sağ ve sol göz gibi, hiç farkı yok benim için. Gönlümde ikisinin de sevgisini taşıyorum." dedi.

Türkiye'ye 1993 yılında gelen Humikani, Türkçe eğitiminin ardından İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesine girdi. Üniversiteden 1999 yılında mezun olan Humikani, bugün İstanbul'da aile hekimliği yapıyor.

Humikani, Türkiye'de okumuş olmaktan duyduğu memnuniyeti anlattı.

"Herkes Türkiye'de okumak istiyordu ama sadece 4 kişilik kontenjan vardı"

Yemen'de liseyi başarılı şekilde tamamlayanlara yurt dışında okuma imkanı verildiğini, hem modern hem de Müslüman bir ülke olduğu için Türkiye'nin Yemenli öğrenciler tarafından tercih edildiğini söyleyen Humikani, "Yemen'de lise sonrası yapılan merkezi sınavda 9. oldum ve yurt dışında okuma imkanı oluştu. Yemen halkının Türkiye'ye karşı genel olarak sempatisi var. Herkes Türkiye'de okumak istiyordu ama sadece 4 kişilik kontenjan vardı. Ailemle oturup istişare ettik. Hem modern hem de Müslüman bir ülke olması sebebiyle Türkiye'de okumaya karar verdim. Başarılı bir öğrenci olmam nedeniyle seçilen 4 kişiden biri olarak Türkiye'ye geldim." ifadelerini kullandı.

"Türkiye, Yemenliler için örnek bir ülke"

Türkiye'deki öğrencilik döneminden bahseden Humikani, o dönemde aldığı burslarla hiçbir zorluk ve sıkıntı çekmeden eğitimini tamamladığını, Türkiye'ye geldiği dönemde Yemenli öğrenci sayısının 10 olduğunu, bugün ise bu sayının 1500'ü aştığını söyledi.

Humikani, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ben çok şanslıydım çünkü burslu olarak geldim. Yemenli arkadaşlarımızla okula yakın bir ev tutmuştuk. Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan o dönemde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanıydı. O dönemde burs veriyorlardı. Biz de başvurduk ve sağ olsunlar bize de verdiler. Rahmetli Necmettin Erbakan Hoca Başbakan olduğunda yabancı öğrencilerle görüştü ve hepimize ekstra bir burs daha verilmiş oldu. Bu sayede hiç zorluk çekmeden rahat bir şekilde eğitim aldım. Bugün de Yemenli öğrencilerin en çok tercih ettikleri ülke Türkiye. Ben de onların buraya gelmelerini çok temenni ediyorum. Şu anda 1500'ü aşkın öğrenci var. İkinci kez Türkiye'ye geldiğimde de burada Yemenlilerle ilgili dernek kurdum. Türkiye, Yemenliler için örnek bir ülke."

Humikani, 1999 yılında tıp eğitimini tamamladıktan sonra Yemen'e dönüp doktor olarak çalışmaya başladığını ve 2011 yılına kadar da Türkiye'ye gelemediğini dile getirdi.

"Sahra hastanesinde tek bir bayrak dalgalandı, o da Türk bayrağıydı"

"Arap Baharı"nın etkisiyle 2011 yılında Yemen'de de olayların başladığını belirten Humikani, şunları kaydetti:

"O dönemde Yemen'in gelişmesi için kendimize bir örnek aradık. Türkiye'nin nasıl geliştiğine şahit olmuştum. O dönem televizyonlara da çıkarak örnek almamız gereken ülkenin Türkiye olduğunu anlattım. İki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi için Yemen-Türkiye Kalkınma Vakfını kurdum. Devrimin yaşandığı meydanda kurulan sahra hastanesinde tek bir bayrak dalgalandı, o da Türk bayrağıydı. Mavi Marmara olayında Türkiye Müslümanlar ve Ortadoğu ülkeleri için şehitler verdi. Bizim en azından bir teşekkür etmemiz gerekiyordu ve Türkiye'ye destek için gösterilerde bulunduk. O dönemde Türkiye'den gelen heyetleri misafir ettik, ortak faaliyetlerde bulunduk. Mezuniyetimden sonra 2011-2012 yıllarında iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek için Türkiye'ye gelip gittim."

"Bazı ülkeler bize silah gönderiyordu ama Türkiye bize sahra hastanesi kurdu"

2011'de başlayan olayların ardından ülkesinin çok büyük zararlar gördüğünü dile getiren Humikani, en çok yardımı Türkiye'den gördüklerini söyledi.

O dönem ülkesinde yaşananları aktaran Humikani, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2011'deki olaylarda çok zarar gördük. Bazı ülkeler bize silah gönderiyordu ama Türkiye bize sahra hastanesi kurdu, gıda yardımında bulundu. Türk Kızılayı gelip yardımlarda bulundu. Türkiye, hep bizim yararımıza, faydalı işler yaptı. Arap Baharı sonrası çok sayıda kişi yaralanmıştı ve tedavi görmeleri gerekiyordu. Yemen'in sağlık imkanları olan zengin komşuları vardı ama götüremedik. Ancak Türkiye, Yemen'e uçaklar göndererek yaralıları alıp tedavi etti. YTB'ye hem kendi adıma hem de bütün Yemenliler adına çok teşekkür ediyorum yaptıkları çalışmalardan dolayı. Bu yardımların kesilmeden devam etmesini diliyorum. Çünkü Yemenlilerin ve Müslüman olsun olmasın tüm mazlumların umudu Türkiye. Yönelecekleri başka bir ülke yok. Bizim gibi ülkelerin gelişip kalkınması, savaşların durdurulması için eğitimden başka bir yol yok."

Darbeciler, kurduğu Yemen-Türkiye Kalkınma Vakfını kapattı

Arap Baharı döneminde Türkiye ile ilişkileri geliştirmek için kurduğu vakıf sebebiyle baskı görüp ülkesini terk etmek zorunda kaldığını bildiren Humikani, Türkiye'ye geliş hikayesini de şöyle aktardı:

"Yemen'de Arap Baharı sonrası çıkan olaylarda kurduğum Yemen-Türkiye Kalkınma Vakfı darbeciler tarafından ilk kapatılan kurumlardan birisi oldu. Benim evimi de bastılar. Darbeciler, özgürlük yanlılarına sahip çıkması ve gençlerin okumak için buraya gelmeleri sebebiyle Türkiye'ye karşılardı. Yemen'de baskı artınca ülkeden çıkarak Türkiye'ye geldim. Ailemin bir kısmı orada mahsur kaldı."

Humikani, Türkiye'nin yabancı doktorlara çalışma imkanı vermesi üzerine başvurusunun kabul edildiğini ve 4 aydır Esenyurt'ta aile hekimliği yaptığını söyledi.