Müzik 09.03.2016 21:48

Beatles'ın '5. Üyesi' öldü

İngiliz rock grubu Beatles’a “efsanevi” sıfatını kazandıran ünlü müzik yapımcısı George Martin 90 yaşında öldü. YENİBİRLİK-Martin’in ölümünü ilk olarak grubun davulcusu Ringo Starr duyurdu. Starr Twitter hesabında Martin’in…
Beatles'ın '5. Üyesi' öldü

İngiliz rock grubu Beatles’a “efsanevi” sıfatını kazandıran ünlü müzik yapımcısı George Martin 90 yaşında öldü.

YENİBİRLİK-Martin’in ölümünü ilk olarak grubun davulcusu Ringo Starr duyurdu. Starr Twitter hesabında Martin’in Beatles ile birlikte fotoğrafını yayınlayarak “Tüm sevgin ve nezaketin için teşekkürler George” diye yazdı.

Universal Müzik Grubu, Martin’in ölümünü doğrulamakla birlikte ayrıntı vermedi. Yapımcı George Martin, grubun albümlerine yaptığı katkılarla sıklıkla “Beatles’ın beşinci üyesi” olarak anılıyordu.

Beatles’a ‘Let It Be’ albümünde klavyeli çalgılarla destek veren Billy Preston için “beşinci üye” tanımlaması yapılsa da, grubun sağ kalan iki üyesinden biri olan Paul McCartney yayınladığı mesajda, Beatles’ın beşinci üyesi olarak anılmayı hak eden bir kişi varsa onun da George Martin olduğunu belirtti.

McCartney, Martin’i “ikinci bir baba gibiydi” ifadeleriyle tanımladı.

İngiltere Başbakanı David Cameron da Martin için “bir müzik devi” ifadesini kullandı.

Klasik müzik eğitimine sahip olan Martin, Parlaphone şirketinin başına geldikten sonra Beatles grubuyla ilki sözleşmesini 1962 yılında imzaladı. George Martin, “Love Me Do” parçasından itibaren prodüksiyonlarına yaptığı katkılarla Beatles şarkılarının dünya çapında başarılarına imza attı.

George Martin yalnızca temel müzik bilgilerine sahip olan John Lennon, Paul McCartney, George Harrison ve Ringo Starr’ın eksikliklerini kendi klasik müzik bilgisiyle doldurdu. Üne kavuşan birçok Beatles parçasındaki trampet soloları, yaylı çalgı ve piyano eklemeleri Martin’in tavsiyeleri doğrultusunda kaydedildi.

Beatles 1970 yılında dağıldıktan sonra George Martin; Elton John, Bob Dylan ve Sting gibi ünlü müzisyenlerle, hatta bazı solo ve düet çalışmalarında Paul McCartney’yle birlikte çalıştı. İngiltere Kraliçesi’nin şövalyelikle ödüllendirdiği George Martin’in adı 1996’dan itibaren “Sir” sıfatıyla anılmaya başladı. 2006’ta Beatles şarkılarından ilham alan Cirque de Soleil’in ‘Love’ adlı şovunun müziği, George Martin’e iki Grammy ödülü kazandırdı.

Guinness Dünya Rekorları kitabında George Martin’in adı, en başarılı “müzik yapımcısı” olarak geçiyor. Kariyerini 60 yıla sığdıran Martin, İngiltere ve Amerika’da bir numaraya ulaşan 50’den fazla albümün yapımcılığını da yaptı.