Röportaj 19.01.2018 04:00 Güncelleme: 23.01.2018 18:55

​Balıkesir BÜYÜKŞEHİR Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu: Yatırım Üssü olacağız

Zekai Kafaoğlu: Balıkesir; maden, tarım, hayvancılık, konut, turizm ve sanayi alanında yatırım için kaçırılmaz fırsat. Pozisyon almak isteyen herkes acele etmeli, yarın çok geç olabilir. İddialıyız, Balıkesir kısa sürede Türkiye gibi yatırım üssü olacak.
​Balıkesir BÜYÜKŞEHİR Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu: Yatırım Üssü olacağız

Neşe BERBER

Fotoğraf: Şafak GÜVEN

İstifa süreci ile gündemde bir hayli yer bulan, son günlerin en çok konuşulan ili Balıkesir.. Ve en çok konuşulan yeni belediye başkanı Zekai Kafaoğlu.. Kafaoğlu, 2017 Şubat’ta Altıeylül Belediye Başkanı iken yaptığımız röportajla sayfalarımıza konuk olmuştu. Başkan Kafaoğlu 9 ay gibi kısa bir süre içerisinde, hem kendi partisinin hem de muhalefetin desteğini alarak Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçildi. Başkan Kafaoğlu ‘Enerjimizi işimize harcamalıyız. Siyasetçi güçlü insanlar ile çalışmalı. Başarılı ve akıllı insanların aklını kullanmalı, onlardan korkmamalı ve çok çalışarak, hak ederek bir yerlere gelmeli. İnsanın kendisi pozitif olursa, etrafına enerji verirse başaramayacağı şey olmaz.’ sözleriyle bir manada insan olmanın ve kendine güvenen insanın özetini yapıyor. “Hayatımda tevazuyu elden bırakmam” diyen Balıkesir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu ile Balıkesir’i, 2018 projelerini ve belediye başkanı seçilme sürecini tüm samimiyeti ile konuştuk.

IMG_31282

7 Kasım’da göreve geldiniz… Siz görevi teslim aldıktan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan Balıkesir’e geldi.. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile eskiye dayanan bir tanışıklığınız var. Dava arkadaşlığı diyebilir miyiz?

Balıkesir’de bir Susurluk olayı ile çok anıldı, bir de benim başkan seçildiğim süreç çok konuşuldu. Başkanlık için önce genel merkezimizin temayül yoklaması yapması sonrasında cumhurbaşkanımızın da isteği ile başkan adayı gösterildim. Meclis’te MHP ve dört bağımsız meclis üyelerininde tamamının oylarını alarak başkan seçildim. Sayın Cumhurbaşkanımızın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçildiği tarihten beri aktif siyaset içerisindeyim. Aynı partilerde siyaset yaptım. Sayın Cumhurbaşkanımız bir çığır açtı, nelerin yapılabileceğini, nelerin başarılabileceğini bize gösterdi. Ta gençlik kollarından geliyor düşünün, tabi bir kader çizgisi bu. İstanbul Belediye Başkanlığı zamanında yepyeni bir İstanbul oluşturdu. Türkiye o dönemde daha yakınen tanıdı cumhurbaşkanımızı. Dediler ki ‘İstanbul’un sorunlarını çözen adam, Türkiye’nin sorunlarını da çözer.’ Biz o zaman tabii siyaset yapıyoruz. Bizim partiden olmayan adamlar şunu demişti. ‘Recep Tayyip Erdoğan bir parti kurarsa biz onun partisinde siyaset yapacağız.’ Cumhurbaşkanımız işi ehline verir. Takip eder, hiç yılmıyor, insanları sonuna kadar dinler. Ama karar verdiği zamanda kararının arkasında dimdik durur. Biz daha çocuklarımızın küçüklüğünden beri tanışıyoruz. Sevgimiz, muhabbetimiz fazla. Biz bu davaya memleket meselesi olarak bakıyoruz. Doğduğumuz topraklara hizmet etmek istiyoruz. Makamlar geçicidir, yeter ki bizim davamız iktidar olsun. Cumhurbaşkanımız Erdoğan Balıkesir’e geldiğinde konuşmasında ‘Biz Zekai kardeşimize güveniyoruz, yolumuza onunla devam edeceğiz’ dedi. Bu beni çok mutlu etti.

Balıkesir’de siyaseten tansiyon düştü diyebilir miyiz? Göreve gelir gelmez neler yaptınız?

Büyükşehir BASKİ ve şirketlerde makam araçları saltanatı var deniyordu. Gelir gelmez 100 tane makam aracını fazladan tespit ettik hemen iptal ettik. Yıllık 8 milyon kaynak elde ettik. Eski başkan sahaya çok çıkamadığı için ‘Başkan Sizinle Projesi’ yapmış. Başkanın adına otuz beş kişilik bir grup kurulmuş onlar halkı ziyaret ediyorlardı. Ben geldikten sonra başkan olarak ben zaten halkın içindeyim, halk buraya gelip bana ulaşabiliyor. Bu yüzden bu projeyi iptal ettik. 2.5 milyon TL de buradan tasarruf ettik. Şoför esnafı çok tedirgindi neredeyse gitme noktasına gelmiş. yüzde 7 pay alınıyormuş ve bizde yüzde 5’e çekerek onlara katkı sunduk. Onları da mutlu ettik. Sonra hal esnafını ziyaret ettik. Çok güzel bir hal yapılmış gerçekten yapanlara teşekkür ediyoruz. Ama kiralar çok yüksekti. İşyerlerinin kiralarına  hemen indirim yaptık herkes mutlu oldu.

Tarım ve hayvancılıkta nasıl bir yerdesiniz?

Balıkesir Türkiye’yi doyuran bir il. Balıkesir tarım ve hayvancılığın başşehri. İlimiz maden, tarım, hayvancılık, konut, turizm ve sanayi alanında yatırım için kaçırılmaz fırsat. Balıkesir iki tane denizi, jeotermal kaynakları, dağları ve ovalarıyla tam bir yaşanacak turizm şehri. Yatırım yapmak isteyen, Balıkesir’de pozisyon almak isteyen herkes acele etmeli. Yarın çok geç olabilir. Çünkü artık Balıkesir, büyükşehir olduktan sonra keşfedildi. Bu zamana kadar hakikatten bu güzellikleriyle, bu zenginlikleriyle keşfedilememişti. Tanıtımı, reklamı, lansmanı yapılmamıştı. Bundan sonra Balıkesir’de iş adamlarımızla, bürokratlarımız ve sivil toplum örgütlerimizle beraber Balıkesir’in önemini, Balıkesir’in taşıdığı değerleri hak ettiği yeri alma noktasında hareket edeceğiz. Bu gayretimizin sonucunda plakası gibi Türkiye’nin 10 numaralı ili olacak.

‘Hukuki sorunları çözdük’

Belediyeyi mahkemeye veren kurumlar vardı, benim göreve geldiğim günden bu yana bütün bu sorunları benim bu kullandığım sevgi dili ile çözmeye başladık. Cumhuriyet Halk Partili ilçe belediyelerimiz ile bir araya geldik. Büyükşehirde muhatap bulamadıkları için, çözüm bulamadıkları için zaman zaman büyükşehiri mahkemeye vermişler. Onlarla da görüştüm. İki belediye başkanı bir konuyu kendi aralarında konuşarak çözemiyorsa bu bizim ayıbımızdır. Utanırım dedim. Onlar da “sayın başkan bugüne kadar muhatap bulamadığımız için derdimizi çözemediğimiz için mahkemeden aradık hakkımızı.” dediler. Şimdi davaları geri çekiyorlar. Oy kaygısı ile hizmet etmiyorum, ben herkesin başkanıyım Balıkesir ilinin en ücra köşesi de benim en merkezi de benim. Oy karşılığı ile hizmet edilmez. İnsana insan olduğu için hizmet ederim. 

“Mutlu ve huzurlu şehir Balıkesir”

Balıkesir 1milyon 200bin nüfuslu şehir. Balıkesir’in merkezinde 350 bin nüfusu var geri kalanı ilçelerde ve kırsalda. Geniş bir arazimiz olduğu için hizmeti götürmekte ciddi bir sorunumuz var.  22 adamız var. Üç yüz km kıyı şeridi ile Türkiye’nin ikinci büyük iliyiz. Balıkesir 20 ilçesi 900 tane kırsal mahallesi var.

“SUYA BÜYÜK İNDİRİM YAPTIK”

Bir belediye başkanının yapacağı projeleri halkın istekleri ve ihtiyaçları doğrultusunda olmalıdır. Ben göreve gelir gelmez hatta daha önceden tespit etmiştim. Halkın su faturalarından ciddi sorunları vardı. 900 kırsal mahallemiz var, ilk defa su faturası giden yerler buralar. Özellikle bağ ve bahçe sulamasında kullanıldığı için faturalar çok ciddi sorun yaratmaya başlamıştı. Gelir gelmez şehir merkezinde yüzde 25, kırsal mahallelerde yüzde 50 su indirimi yaptık. İnsanlar çok mutlu oldu. Bununla sadece Balıkesir’e değil tüm Türkiye’ye örnek olduk.

Belediyelerin görevi insanların hayatını kolaylaştırma, onları mutlu etmek olmalı. Balıkesir’in sloganını değiştirdik. ‘Mutlu ve huzurlu şehir Balıkesir’ dedik. Bu yönde de çalışmalarımıza devam ediyoruz.

“2018’i asfalt yılı ilan ettik”

1500 km. yolu olmayan kırsal mahallelerimiz var bunu hala yapmamışsak bu bizim ayıbımızdır. Suyu akmayan köyümüz varsa onu da yapmalıyız. Bu yıl yolu olmayan yerimiz kalmayacak. Balıkesir’in mesire alanı yeterli değil, 450 dönümlük İkizce tepeler barajımız var, oraya harika bir mesire alanı yapıyoruz. Şehire dokunuşlarımız devam edecek tabi bunu yaparken aynı zamanda insanlarımızın da gönlüne dokunmaya devam edeceğiz. Enerjimizi işimize harcamalıyız. Siyasetçi güçlü insanlar ile çalışmalı. Başarılı ve akıllı insanların aklını kullanmak lazım. Çalışarak hakederek bir yerlere gelmek lazım. İnsanın kendisi pozitif olursa, etrafına enerji verirse başaramayacağınız şey olmaz.

“Cumhurbaşkanımız iki tavsiyede bulundu”

Biz Balıkesir’i seviyoruz. Liderimizi seviyoruz. Kendilerini örnek alarak yapıyorum bütün çalışmalarımızı. Sabah namazında her gün farklı bir ilçeye gidiyoruz. Sivil toplum örgütleri ile toplantılar yapıyoruz. Biz halkın ayağına gidiyoruz. Sorunları yerinde tespit ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız ‘asıl işimiz insanların gönlüne dokunarak yaptığımız yatırımlardır’ der hep. Biz samimiyiz, herkese gönlümüzü, kapımızı açtık. Sayın Cumhurbaşkanımız bana bu görevi tevdi ederken iki tavsiyede bulundu: Biri, “Kibir asla yok”, ikincisi de tam üç kez tekrar ettiği “Tevazu, tevazu, tevazu.” Sadece bunlara riayet ederseniz aşamayacağınız şey yok. Kibir olmayacak. Biz bu milletin hizmetkarıyız.

“İnsanları seviyorum”

Sevdiğinizi söyleyin. Sevgi tılsımlı bir kelime, sevginin açamayacağı kapı yoktur. Hacı Bektaş-i Veli ne güzel söylemiş; sevgi muhabbet kaynar yanan ocağımızda bülbüller şevke gelir gül açar bağımızda, hırslar kinler yok olur aşkla meydanımızda, aslanlarla ceylanlar dosttur kucağımızda. Dil, din, ırk, kuzeyli, batılı, doğulu, güneyli hiçbirimizi birbirimizden ayırmamalıyız. Seksen milyon hep birlikte biz Türkiye’yiz. Hep beraber olunca güçlüyüz. Farklı düşüncelerimiz elbette olacak ama mesele vatansa gerisi teferruattır. Sevmeden siyaset olmaz. İnsanları sevmelisiniz. Vaktimin yüzde kırkını hizmete ayırıyorsam, yüzde altmışını insanlara ayırıyorum. Halka dokunmaya gönül almaya çok önem veriyorum. Nasılsa bana oy veriyorlar diye insanları unutmamalısınız. Mevlana ne demiş, ‘İstiyorsan Hakk’a varmayı, meslek edin gönül almayı... Bırak saraylarda mermer olmayı, toprak ol bağrında güller yetişsin. ’Biz bu millete toprak olmaya geldik. Oy versinler diye insanlara hizmet edilmez, insan olduğu için hizmet edilir. Sen önce gönlünü vereceksin halka, oy sonradan gelir. Halkın bileceği birşey bu. Ben işimi iyi yapmayı hep hedefledim.