Vakıf Katılım web
Röportaj 05.04.2017 03:00 Güncelleme: 05.04.2017 10:18

​Azaklıoğlu Necati Bay Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir SARIKAMIŞ: İŞİMİZ İYİLİK YOLUMUZ AŞK

'Piştera piştera can-ı men, Peyk-i der-i Hazret-i sultan men' yani 'Beri gel, biraz daha beri gel. Ey benim canımı hakiki sevgiliye götürecek olan sevgili, daha beri gel' diyerek ölüm meleği Azrail'e daha çabuk gel diyerek ölümü isteyen Mevlana'nın ağzından çıkan bu sözleri ona söyleten büyük aşk duyduğu Allah'a kavuşacağı andı' diyen Azaklıoğlu Necati Bay Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir SARIKAMIŞ 'Vakıf yardımlarımızı tıpkı Allah aşkı gibi bizde aşk ile yapıyoruz. Vakfımızda her yıl 300 öğrenciye burs veriyoruz. Eğitimde hedefimiz, üniversitemizi kurmak. Ayrıca Kızılay, IRCICA gibi büyük kuruluşlar ile iş birliklerimiz var, onlara da destek oluyoruz ve bundan sonrada olmaya devam edeceğiz' dedi.
​Azaklıoğlu Necati Bay Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir SARIKAMIŞ:  İŞİMİZ İYİLİK YOLUMUZ AŞK

Neşe BERBER

Vakıf denince benim aklıma hemen Kanuni Sultan Süleyman Vakfiyesi ve "Her kimse ki; Vakıflarımın bekasına özen ve gelirlerinin artırılmasına itina gösterirse, bağışlayıcı olan Allahu Teâlâ'nın huzurunda ameli güzel ve makbul olup, mükâfatı sayılamayacak kadar çok olsun, dünya üzüntülerinden korunsun ve muhafaza edilsin..."sözleri ile vakıf duası gelir. Herkesin bu duayı alacak kadar ister vakıf içinde ister kendi hayatında olsun herkese elinden geldiğince yardımcı olmasını dilerim. Azaklıoğlu Necati Bay Vakfı'nın öğrencilere burs vermesinin yanısıra, yaptıkları birçok proje ile topluma fayda sağladıklarını gördüm. Kızılay, IRCICA, Fatih Belediyesi, İlim Yayma Cemiyeti gibi Türkiye’nin büyük kuruluşlarına ise destek olarakta adını duyurmuşlar. Azaklıoğlu Necati Bay Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir SARIKAMIŞ projelerini, merak edilenleri YeniBirlik’e anlattı.

Vakıf nasıl kurulmuş? Kurulum amacı ne olmuş?

Vakfımız 2007 yılında Azaklıoğlu Necati Bay ve eşi Aynur Bay tarafından kurulmuştur. Vakfımızın kuruluş amacı insanların aile bağlarını kuvvetlendirmek ve sosyal dayanışmalarını artırmak; vatan ve millet sevgilerini pekiştirip çoğaltmak; insanlarımızın sosyal, kültürel, eğitim ve ekonomik gelişmesine katkıda bulunmak.  Bununla birlikte ülkemizin kalkınmasına, milli, ahlaki, dini, manevi, kültürel değerlerimizi benimseyen, sahiplenen, koruyan, geliştiren, vatanını, milletini, bayrağını seven, sağduyulu, yenilikçi, duyarlı, bilgiyi temel alan, üretken bir toplumun yetişmesine katkı sağlayacak eğitim ve kültür faaliyetlerinde bulunmaktır.

Bundan sonraki hedefleriniz nelerdir?

Eğitim ve kültür alanında uluslararası standartlarda kaliteli ve modern hizmet veren, ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşları arasında kendine güvenen, çok boyutlu, bağımsız, etkili  ve saygılı bir kurum haline gelmektir. Türkiye’de ki yardım kuruluşları ile birlikte çalışıyoruz bunu daha da büyütmek istiyoruz. Amacımız daha çok insana dokunabilmek, yardım edebilmek. Eğitimde bir üniversite ve öğrenci yurdu yapmayı planlıyoruz ve gerçekleştirmek için ilk adımlarımızı attık.

Vakıf kurmanın amacı nedir? Osmanlı'da vakıflar çok önem taşımış o zaman nasıl bakılırmış vakıflara?

Vakıf kelime anlamı olarak, durmak veya durdurmak anlamına gelmektedir. Bu kavramı biraz daha açarsak, bir insanın sahip olduğu gelir kaynaklarını, kendi şahsi menfaatinin dışında, Allah’ın rızasını kazanmak amacıyla, toplum için hayırlı işlerde kullanılması için durdurması anlamını ifade eder. Bizler dünyaya hükmetmiş bir imparatorluğun evlatları olarak, batılı gezginlerin tarihe düştüğü şu notlarla karşılaşmaktayız. “Osmanlı'da bir vakıf hastanesinde dünyaya gelen çocuk, bir vakfın beşiğinde büyür, bir vakfın okulunda eğitimini tamamlar, bir vakfın dükkânında geçimini kazanır, vefat ettiği zaman bir vakfın camisinde namazı kılınır, bir vakfın tabutu ile taşınır ve bir vakfın mezarlığına defnedilir.” Tarihe düşülmüş olan bu bilgiler, bir anlamda sivil toplum kuruluşlarının, sosyal hayatı nasıl sahiplendiğini, paylaşmanın ve kaynaşmanın nasıl sağlandığını, toplumda yaşayan bireylerin, kişisel menfaatleri yerine, toplumun menfaatlerini düşünce merkezlerine oturtmuş olduklarının güçlü birer göstergesidir. Osmanlı'da vakıflar çok değerli. Düşünün hayvanların üşümemesi için vakıflar kurulmuş, hatta yerlerin temizlenmesi için vakıflar var. Çevreye bu kadar duyarlı imişler.

Osmanlı'da vakıflara padişah dahi olsan dokunamazmışsın...Nasılmış o zaman vakıf çalışmaları?

Evet, buna bir örnekle cevap vermek isterim. Yıldırım Beyazıd tarafından yaptırılan görkemli Bursa Ulu Camii inşaatı tamamlanır. Caminin minarelerinin yapımı aşamasına gelinir. Doğu tarafındaki minarelerinin inşaatı esnasında ciddi bir problemle karşılaşılır ve inşaat başlamadan durdurulur.  Bunun nedeni ise, Orhan Gazi tarafından vakfedilmiş olan Emir Han'ın ahırının bulunduğu noktaya minarenin yapılmasının gerekmesiydi. Ancak, bu camiyi yaptıran bir padişah olsa da, bir vakfın arazisi üzerine inşaat yapması mümkün değildi. Bir padişah, dedesinin vakfına el süremedi. Yapılan uzun istişareler sonucunda, minare yapılacak alana karşı, mevcut vakfa 5 köy bağışlanması karşısında, bu alana minare inşaatı yapılmasına izin verildi. 

Ne mutlu bize ki, Peygamber Efendimizle başlayan ve bugüne kadar sönmeden yanan VAKIF ocağı etrafında, bu topluma hizmet etmenin gururunu ve heyecanını yaşıyoruz. Bu noktada, topluma örnek olan, şahsi imkânlarını Allah rızası için topluma hayırlı işler yapmak için vakfeden Azaklıoğlu Vakfı kurucusu ve Mütevelli Heyeti Başkanı Saygıdeğer Necati Bay beyefendiyi ve kıymetli eşi Aynur Bay hanımefendiye şükranlarımı arz ederim.

Faaliyetleriniz nelerdir neler  yapıyorsunuz?

Vakfımız tarafından yurt içinde ve yurt dışında doktora, yüksek lisans, lisans ve ön lisans eğitimi gören ortalama 300 öğrenciye her yıl burs verilmektedir. İstanbul Aksaray’da bulunan vakıf merkezimizde, temmuz, ağustos ve eylül ayları hariç her ayın ilk haftası cumartesi günlerinde İstanbul bursiyerlerimizin katılımı ile yemekli toplantılar düzenlenmektedir. Bu toplantılarda ülkemizin önde gelen bilim adamları, akademisyenler, belediye başkanları, sivil toplum kuruluşu önderleri ve iş adamları tarafından konferanslar verilmektedir. Vakfımız tarafından fakir ve yardıma muhtaç kimselere ayni ve nakdi yardımda bulunulmakta, bakıma muhtaç hastalara tedavi yardımı sağlanmaktadır. Vakfımız tarafından eğitim ve kültürel amaçlı geziler, kaynaşmayı ve dayanışmayı sağlayacak  faaliyetler yapıyoruz.

"YURTDIŞINDA YARDIMLARIMIZ DEVAM EDİYOR"

"Bulgaristan’da Gerlova Vakfı’na destek veriyoruz, oradaki halka bin adet Kuran-ı Kerim gönderdik. Bulgaristan’da yaklaşık onbir adet cami yıkılmıştı, onların onarılmasını ve yeniden yapımını gerçekleştirdik. Suriyelilere destek veriyoruz.  Sevdiğimiz şeylerden Allah için harcamadıkça tam hayra erişemezsiniz..."

"İHH'ya destek verdik"

"Suriye’de yaşanan insanlık dramına seyirci kalamadık.  İHH’nın battaniye projesine katkıda bulunarak orada savaş mağdurlarının bir nebze ısınabilmesi adına elimizden geleni yaptık. Onlara battaniye gönderdik."

"Benim de gönlüme vakıf 
tohumlarını atan kişi Remzi Gür beyefendi'dir"

"Yüksek lisans eğitimi için İngiltere’ye giderken  Korkut Özal bana bir mektup verdi ve o mektubu Remzi Gür’e vermemi istedi. Remzi Gür İngiltere’de yaşayan Türklerin abisidir. Herkese destek olur, ben de gider gitmez o mektubu kendisine götürdüm. Böylece tanışmış olduk ve her cuma İngiltere’de olduğum süre içerisinde Remzi ağabey ile buluşur önce Cuma namazına sonra yemeğe giderdik. Onunla vakit geçirdikçe orada neler yaptığını insanlara nasıl destek olduğunu gördüm."

Mustafa Demir Fatih Belediye Başkanı

"Mustafa Demir vakfımızın her türlü organizasyonuna katılır. Fatih Belediyesi’nin ilçedeki engellileri sokağa çıkartıp hayata katarak üretime dahil etmek amacıyla başlattığı tekerlekli sandalye kampanyasına destek verdik. Her yıl iftar programı yapıyoruz. Mustafa Demir başkanıma teşekkür ediyorum. Bizim öğrencilerimizin genel ve kültürel bilgisini artırmak için hepsine birer müze kartı verdi. "

HALİT EREN IRCICA Genel Direktörü

"IRCICA Genel Direktörü Halit Eren bey babamın öğrencisiydi, ben doğduğumdan beri tanırım. Sağolsun vakıfımızın çalışmalarını kendisine anlatınca çok mutlu oldu. Öğrencilerimizin Yıldız Sarayı'ndaki kütüphaneye gidebilmeleri için bize destek oldu. IRCICA kütüphanesi dünya milletlerinin ve ağırlıklı olarak İslam ülkelerinin tarihi, kültürleri, dilleri, sanatları, folkloru, kalkınma durumu vb. konularda ve genel anlamda İslam kültür ve medeniyeti alanında koleksiyonunda 60.000 cilt kitap, 1460 süreli yayın, 186 elyazması kitap, 4000 makale ayrı basımı, 4000 gri yayın, 1000 harita bulunmaktadır. "

DR. Kerem Kınık Türk Kızılayı Genel Başkanı

"Tam bir vakıf insanı Kerem bey, ona bakınca şunu söylüyorum, "bu insan cennetlik bir insan". Türk Kızılayının yapmış olduğu faaliyetlerde öğrencilerimiz gönüllü olarak çalışıyorlar. Kerem Kınık ile sürekli görüşürüz, ne zaman ihtiyacımız olsa yanımızdadır. Öğrencilerimiz ile  Türk Kızılay’ın yapmış olduğu kan bağışı kampanyasına 
katıldık. Kan bağışında bulunduk.

YUSUF TÜLÜN İlim Yayma Cemiyeti Başkanı

"Vakfımız ile ilgili yaptığımız çalışmalarda İlim Yayma Cemiyeti Başkanı Yusuf Tülün 
bey’in tecrübelerinden çok faydalandım. Yusuf Tülün bey sağolsun her zaman yanımızda, birlikte çalışıyoruz."

Lokman ÇAĞIRICI Bağcılar Belediye Başkanı

"Vakfımızın üniversite kurma projesi var. Bu projemize en büyük destekcimiz Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı. Öğrenci yurdu projemizi de başlattık."

"Bu millete ne yapsak azdır, öğrencilerimizin sayısını 500’e çıkarmak istiyoruz."