Vakıf Katılım web
Kitap 21.01.2020 00:45 Güncelleme: 20.01.2020 20:04

Ayşegül S. Nesin yazdı: Palyaço Balık

Ayşegül S. Nesin'in "Palyaço Balık" adlı öykü kitabı Bellade Yayıncılık'tan çıktı. Nesin kitabı hakkında açıklama yaparken "Rahmetli kayınpederim Aziz Nesinden hikayeler dinlerken bir gün kendi hikayelerimi yazacağım pek aklıma gelmezdi." dedi.
Ayşegül S. Nesin yazdı: Palyaço Balık

Ayşegül S. Nesin'in kaleme aldığı "Palyaço Balık"ın sürükleyici öyküsüyle dikkat çeken kitabın tanıtım bülteninde şu ifadeler yer aldı: "Palyaço balığın hikayesini hiç duymamış gibi yapabilir miyiz.? Karakter karşımıza sirklerde janglörlük yaparak çıkıyor. 

Skalanın içinde ki öyküler ; kurulan düşler Beyaz,Kırmızı, Aşkın Rengi. Gri, Bulutların içinde. Gece Siyah, yol uzun. Bir o kadar sevdi Sarıyı. Pembe, düşler masum. Lila, son kez yolcu etti beş kırk beş vapurunu yüreğinden. Kahverengi boya sandığı üç renk,memlekette kaldı diğerleri . Mavi, birden üstüne bulut düştü, masalar dolu mu boş mu göremedi.Yeşil,isyanları ile doğruyu işaret ediyordu farkında olmadan. Her biri kendi yolculuğunda Beyoğluna gezintiye çıktığımızda farkında olmadan, geçmişimiz ile iç içe yürüyoruz anıların bizi götürdüğü yere kadar. Beyoğlu'da Suzanı beklerken.

"Burada kartvizit geçmiyor, önemi yok ismin sende söyleme ,öncesi de yok " der kulübedeki kumarbaz. Renkli Balonlar. Çünküler anlatı yaşanmışlıkları. Çünkü sen beni bu gün bıraktın sensiz. Çünkü bu gün soru yok. Bu gün cevap ta yok. Çünkü iyi ki doğdun.
İstanbul masalını "İbrahim Çallının adada gezintiye çıkan kadınlar tablosu" ile anlatır.
Ayrılıklar hep hüzündür sonu kavuşmak olsa diye bitirdiği şiirinde yolcu öyküsünün içinde postal, Bereli, Kapak, Mektepli vardır .
Hayatımızda olan Aşklar, hüzünler, ayrılıklar, iyi kiler keşkeler ile zamanın içinde yolculuğa çıkar okuyucuları ile buluşsun diye."

"KAYINPEDERİM AZİZ NESİN'İ DİNLERKEN BU KİTAP AKLIMA GELMEZDİ"

Emekliliğine kadar TIME dergisi Türkiye Temsilciliğini yapan Ayşegül S. Nesin, 1996 da Habitat -II de çekirdek kadrosun da görev aldı. 1990 yılında rahmetli Ateş Nesin ile yaptığım evlilik, Nesin ailesinin büyük gelini olarak devam ediyor.
Nesin, kitabı için şu açıklamaları yaptı: Rahmetli kayınpederim Aziz Nesinden hikayeler dinlerken bir gün kendi hikayelerimi yazacağım pek aklıma gelmezdi.

Ta ki sevgili eşim rahmetli olana kadar.Yalnızlığımdan sıkılmamak adına içimde var olan yazı sevdasını Jale Sancak hocamın yazı atölyelerinde devam etti. Çocukluk dönemine ait kilitli hatıra defteri ile başlayan karalamalar günlüğe,şiire, öyküye dönüştü zaman içerisinde.

İlk Öykü Kitabım Palyaço Balık , neden sonuç ilişkisi olarak olaylar benliğinizin içinde gözlemleri betimlemeye dönüştürüyor.
Bazende bu betimlemeler kitabımda yer alan minimal (küçürek) öykülere dönüşüyor.

Öykülerim mavinin içinde kocaman bir yaşam ,bu yaşamım içinde toplumsal olaylar hayatın farklı dönemlerinde karşımıza çıkıyor.
Bundan sonra bir roman olarak ikinci kitabım mavinin içinde yerini bulur. Kendimi ve kitabımı kısaca tanıtmaya çalıştım