Vakıf Katılım web
Gayrimenkul 20.08.2019 16:40

Aydınlatmada Tasarımının İlham Veren Projeleri

Antik çağda Antakya'da dünyanın ışıklandırılan ilk caddesine sahip olan ülkemiz,20-21 Eylül'de IstanbulLight fuarı kapsamında düzenlenecek olan 3. Aydınlatma Tasarım Zirvesi'nde dünyaca ünlü aydınlatma tasarımcılarını ağırlayacak. Zirve'de aydınlatma tasarımına dair ilham veren proje deneyimleri paylaşılacak.
Aydınlatmada Tasarımının İlham Veren Projeleri

Aydınlatma tasarımının geleceği, gelişen teknolojilerin ışığında geleneksel çözümleri geride bırakarak akıllı, tasarruflu ve mekanların dekorasyonuna veya mimarisine katkıda bulunan akıllı aydınlatma sistemlerine evrilmeye devam ediyor. Teknolojinin tasarımla birleşiminden doğan aydınlatma tasarımı ise ülkemizde de dünyada olduğu gibi bir meslek olarak yaygınlaşıyor. Dünyayla rekabet gücünü arttırmayı hedefleyen ülkemiz ise son dönemde yüksek katma değerli üretimi hedefleyerek özellikli ve özel sipariş üretimlere ağırlık veriyor.

Aydınlatma Tasarımında İlham Verici Projeler, 3. IstanbulLight Aydınlatma Tasarım Zirvesi’nde konuşulacak

Antik çağda Antakya’da dünyanın ışıklandırılan ilk caddesine sahip olan ülkemiz,20-21 Eylül’de IstanbulLight fuarı kapsamında düzenlenecek Aydınlatma Tasarım Zirvesi’nde dünyaca ünlü aydınlatma tasarımcılarını ağırlayacak. İstanbul Fuar Merkezi’nde yapılacak IstanbulLight, 12. Uluslararası Aydınlatma & Elektrik Malzemeleri Fuarı ve Kongresi ev sahipliğinde düzenlenen Zirve’ye; Jason Bruges Studio, Liz West Studio, ONOFF Aydınlatma, LAB.1, Arup, ZKLD Light Studio, Sevenlights, PLANLUX, MCC Aydınlatma, NA Light Style, SLD Studio, Dark Source, Steensen Varming – UTS, The Lighting Institute ve Ağustos Teknoloji gibi firmalardan aydınlatma tasarımcıları ve profesyonelleri konuşmacı olarak ağırlayacak. Zirve’de aydınlatmada tasarımındaki son trendler, ilham verici projeler ve tasarımda yeni yaklaşımlar ele alınacak.

İngiliz tasarımcı Jason Bruges, kentsel ölçekteki robotik müdahalelere ilişkin son araştırmasını paylaşacak

Eserlerinde mimariyi, etkileşimli tasarımlarıyla birleştirirken manzarayı, zamana dayalı müdahaleleri ve dinamik uzamsal deneyimleri keşfetmek için ileri teknoloji, karma medya paletinden faydalanan Londralı Sanatçı Jason Bruges, Aydınlatma Tasarım Zirvesinde ilgi çekecek konuşmacılar arasında yer alıyor. Bruges, “Yaklaşan Yeni Mekansal Deneyimler” başlıklı sunumunda kentsel ölçekteki robotik müdahalelerine ilişkin son yaptığı araştırmalardan bazıları da dahil olmak üzere Jason Bruges Studio’nun çeşitli proje ve süreçlerine yönelik bir sunum yapacak. Son projeleri arasında Londra’daki Doğal Tarih Müzesindeki Karanlıktaki Yaşam ekspozisyonuna ilişkin kapsamlı deneyimleri ile Texas’taki Dallas Love Field Havalimanı için etkileşimli dijital tente bulunan John Bruges, 2020 Olimpiyatlarıyla aynı zamanda Tokyo’da gerçekleştirilecek heyecan verici yeni bir projede görev alacak.

Sanatçı Liz West, eserlerinde izleyicide coşkun bir duyusal farkındalık yaratmayı amaçlıyor

Sahaya özgü enstalasyonlar, heykeller ve duvar bazlı sanat eserlerini içeren geniş yelpazede sanat eserleri üreten Liz West, aydınlık renklerle parlak ışıkları karıştıran canlı ortamlar yaratan bir sanatçı. Zirvede “ Renk Algınız” başlıklı çok özel bir sunum yapacak olan Liz West Studio’nun kurucusu İngiliz sanatçı, eserlerinde izleyicide coşkun bir duyusal farkındalık yaratmayı amaçlıyor. West, renge karşı gösterilen psikolojik ve fiziksel tepkilerin nasıl uyarıldığı ile ilgilenirken, renklerle oynayarak uzamsal düzenlerini yoğunluğunu ve kompozisyonunu ortaya koyuyor. Sanatçının Piccadilly’deki tarihi Fortnum & Mason mağazasının avlusunda 150 iskelet-çerçeve küpün asılı olarak düzenlenmiş Iri-Descent eseri, son dönemde tasarım dünyasında ilgi toplayan eserler arasında yer alıyor.

Müze aydınlatma projelerinin geleceği nereye gidiyor?

Genelde büyük devasa mekanlar olan müzeler hem yapıları hem de içlerinde barındırdıkları eserler ile çok özel aydınlatmalara sahiptirler. SLD Studio’nun kurucuları ve tasarımcıları Duygu Çakır ve Gürden Gür, 2019 yılı sonunda ziyarete açılacak “Antrepo 5 - MSGSÜ İstanbul Resim ve Heykel Müzesi” projesinden hareketle sergileme aydınlatma tasarımı alanındaki deneyimlerini ve devam eden müze projelerini anlatacaklar. Stüdyonun bugüne kadar gerçekleştirdiği ve devam eden projeleri arasında Dalaman Havalimanı Yeni Dış Hatlar Terminali, T.C. Ulan Bator Büyükelçiliği, Çimtaş Yönetim Binası, Quasar İstanbul ve Torun Center Çok Amaçlı Kompleksi, ODTÜ Araştırma Parkı, Manisa Büyükşehir Belediyesi Ofis ve Kültür Parkı, İBB İstanbul Kent Müzesi, MSGSÜ Antrepo 5 Resim ve Heykel Müzesi gibi projeler yer alıyor.

Işığa dair ilham verici bir yolculuğa çıkmaya hazır mısınız?

Türkiye'de doğup büyümüş ve şu anda Sydney'de hayatını sürdürmekte olan tasarımcı, sanatçı ve akademisyen Emrah Baki Ulaş, ışığın sanatta, mimaride, tarihi mekanlar ve şehir planlamada kullanımı üzerine otorite kabul ediliyor. Yüzlerce aydınlatma projesine liderlik eden ve bir çok ödül kazanan sanatçı, Sydney Teknoloji Üniversitesi'nde öğretim üyesi ve aynı zamanda Alanında saygın bir firma olan Steensen Varming’in ortaklarından biri. Aydınlatma tasarımına özeleştirel ve felsefi yaklaşımlarıyla tanınan Emrah Baki Ulaş, "Işık hakkında..." başlıklı sunumuyla, katılımcıları doğadan teknolojiye, evrimden yıkıma ve gerçeklikten illüzyonlara, ışığın etrafımızdaki her şeyle nasıl bir bağlantısı olduğuna dair ilham verici bir yolculuğa çıkaracak.

Aslında gündüz için tasarlanmış kentsel mekanlar, geceye nasıl adapte oluyor?

Artık kentler gündüzün ötesinde geceleri de aktif durumda. Peki aslında gündüz için tasarlanmış kentsel mekanlar geceye nasıl adapte oluyor? Londra merkezli ve 35 ülkede 92 ofis ve 14 binden fazla çalışanı bulunan mimarlık, plan ve mühendislik hizmetleri şirketi ARUP’un İstanbul Ofisi’ni yöneten tasarımcı Şebnem Gemalmaz, kentsel aydınlatma konusunda uzman.Yıldız Teknik ve İsveç Kraliyet üniversitelerinde kentsel aydınlatma üzerine yüksek lisans yapan sanatçı, Stockholm Belediyesi bünyesinde Stockholm Aydınlatma Master planı öncesi çalışmalarına yön veren iki kentsel ölçekli projenin yürütücülüğünü gerçekleştirdi. Şebnem Gemalmaz, “Görünenin

Ötesinde: Kentler ve Aydınlatma” başlıklı sunumuyla şehir plancısı ve aydınlatma tasarımcısı gözüyle, geçmişten günümüze gece kentleri ve bir araç olarak aydınlatma masterplanları ile beraberinde ortaya çıkan yeni tanım ve kavramlara değinecek.

Aydınlatma Tasarımı marka değerini arttırır mı?

Aydınlatma Tasarım Zirvesi’ne Planlux Aydınlatma Tasarımı’ndan katılan tasarımcı Başak Okay Tekir, otel, alışveriş merkezi, anıt, ofis, sinema, spor salonu gibi değişik içeriklere sahip birçok projede tecrübe sahibi. Özellikle tasarım geliştirme ve proje yönetimi konularında uzman olan kıdemli aydınlatma tasarımcısı, Türkiye’nin pek çok şehrinde bulunan ve “herkes” için tasarlanmış bir sağlık kulübü konsepti olan MACFit projesine aydınlatma tasarımcısı olarak dahil olarak, aydınlatma tasarımının, markanın önemli bir parçası olmasını sağlamış. Aydınlatma Tasarım Zirvesi’nin ilk gününde gerçekleşecek “MACFit Spor Salonları: Kurumsal Kimlik Olarak Aydınlatma Tasarımı” sunumuyla Başak Okay Tekir, hızlı proje tasarım süreçleri ve düşük bütçe gereksinimlerine rağmen, temel aydınlatma kalitesi ihtiyaçlarını göz önünde bulunduran ve pratik çözüm yolları izleyen sürdürülebilir bir aydınlatma şeması detaylarını ve deneyimlerini paylaşacak.

Aydınlatma tasarımı nasıl tanınmış bir meslek haline gelir?

Doğu ve Afrika için OSRAM'ın önde gelen Dinamik Aydınlatma İşleri bölümündeki mevcut rolüyle birlikte gelecekteki düzenlemelerin şekillendirilmesinde MELA ile birlikte çalışan Yenal Gül, kendini diplomat, girişimci, mühendis ve lider olarak tanımıyor. Nihai hedefi aydınlatma tasarımını tanınmış bir meslek haline getirmek olan Yenal, Zirvede Orta Doğu ve Afrika'daki İlk Aydınlatma Tasarım Okulu olan Aydınlatma Enstitüsü aracılığıyla, aydınlatma okuryazarlığını arttırmak, sektördeki tüm profesyonellerin pazarını üreticiden tasarımcıya yükseltmek için yapmakta oldukları çalışmaları anlatacak.

Otel aydınlatması nasıl olmalı?

İş ya da tatil amaçlı olarak kısa ya da uzun seyahat ediyoruz. Amaçlar ve gezginler çeşitlendikçe doğal olarak mimari tasarım, çözüm ve kurgu da bu parametreler ile değişiyor. Ve elbette tatil için tasarlanan bir otel ile şehrin merkezinde iş için tasarlanan bir otelin mimari tasarımı da aydınlatması da birbirine benzemiyor. Tasarımcılığın firmalara bağlı kalmadan yapılması gerektiği fikri ile Marka Bağımsız Aydınlatma Tasarımı amaçlı ilk ofisin kurulmasında öncülük eden NA Light Style’ın kurucusu Nergiz Arifoğlu, Aydınlatma Zirvesi’nde “Otel, Mimari ve Aydınlatma Tasarımcısı” sunumunda son dönemde tasarımcı olarak yer aldığı otel projeleri üzerinden, otel, konaklama ve ışık etkileşimi üzerine düşüncelerini ve tecrübelerini paylaşıyor. Nergizoğlu, Aydınlatma Türk Milli Komitesi’nde, Yönetim Kurulu Üyesi olarak tüm faaliyetlerde aktif olarak görev alıyor.

İnsan Odaklı Aydınlatma: Pazarlama mı yoksa gerçek mi?

Aydınlatma Tasarımı Avukatı ve Endüstri mühendisi kökenli Emre Güneş, Türkiye’de aydınlatma tasarımı alanında gerçekleşen bir çok ilkte insiyatifi bulunan bir isim. 2005 yılında o dönemde Türkiye’nin ilk ve tek mimari aydınlatma tasarımı dergisi PLD Türkiye’nin yayınlanma sürecinde yer alan ve halen Genel Yayın Yönetmenliğini yürüten Güneş, inovatif aydınlatma teknolojilerini Türkiye pazarı ile tanıştıran Ağustos Teknoloji’nin kurucusu. LIGMAN markasının dünya çapında iş geliştirme direktörü görevini üstlenen Emre Güneş, Türkiye’de mimari aydınlatma tasarımının bir meslek olarak kabul görmesine, sektörün niteliğinin yükselmesine yönelik katkılarıyla tanıyor. Güneş, IstanbulLight kapsamında düzenlenen Aydınlatma Zirvesi’nde ışık ile sağlık arasındaki ilişkiyi bilimin bulguları ile tanımlayacak ve sektörün cevabını aradığı soru olan "İnsan Odaklı Aydınlatma: Pazarlama mı Yoksa Gerçek mi? Sorusunun cevabına odaklanacak.

Tarihi yapılar, aydınlatma projeleriyle eski görkemli günlerine dönüyor

Tarihi yapılar, aydınlatma tasarımcılarının elleriyle yeniden hayat buluyor, eski görkemli günlerine dönüyor. Koruma ve restorasyon başlığında tarihi yapıların mevcut durumları, önemi ve ihtiyaçları tasarım süreçlerini ve çözümlerini farklılaştırıyor. Türkiye’de ve Almanya’da çeşitli projelerde görev alan Seven Lights ‘tan Seda Sezen, "Aydınlatma masterplanı perspektifinden tarihi eser aydınlatmaları" sunumunda stanbul’daki farklı ölçek ve tipteki tarihi yapıların aydınlatma tasarımı süreçlerini karşılaştıracak ve tecrübelerini paylaşacak.

İnsanoğlu varoluşunun hiç bir evresinde geceye bugün ki kadar hakim olmadı

“Karanlık Koruyucusu” ünvanına sahip Kerem Ali Asfuroğlu, Kariyeri boyunca Covent Garden ve Battersea Power Station Masterplan’ları, City Point, Shakespeare’s New Place ve Medius House gibi pek çok projede çalıştı. 2019’da sosyal ve çevresel değerlere ağırlık veren Dark Source aydınlatma tasarımı ve içerik stüdyosunu kuran Asfuroğlu, Red Dot, PLDC, LAMP ve benzeri pek çok ödülün sahibi. Işıkla olan ilişkimize karanlık bir perspektiften bakmaya teşvik eden bir çizgi roman olan Dark Source hazırlayan sanatçı, 2017’de karanlığı savunmayı amaçlayan hizmetleri için IDA tarafından "Karanlık Koruyucusu" ünvanı ile ödüllendirildi. Aydınlatma Tasarım Zirvesi’nde karanlık tutkunlarının ilgiyle takip edeceği Asfuroğlu, "Görüş ve Öngörü" sunumunda varoluşunun hiç bir evresinde geceye bugün ki kadar hakim olmayan insan oğlunun yolculuğunu ve aydınlık ile karanlık arasındaki ince çizgiyi anlatacak

Bir aydınlatma tasarımcısı esasen karanlığı tasarlar

Son yüz yıldır, Dünya'nın her köşesine ışık ve aydınlatma götürerek modernleştiriyoruz. Ama ne yazık ki son 20 yılda aydınlatma kullanımı konusunda ölçüyü kaçırarak ışık kirliliği gibi yeni kavramlar ile tanıştık. “Bir aydınlatma tasarımcısı esasen karanlığı tasarlar. ”diyen tasarımcı Ali Berkman, “Karanlığı tasarlamak” sunumunda bir yandan sizi korktuğunuz "karanlık" ile yakınlaştırmaya ve dost olmaya çağıracak, diğer yandan karanlığı tasarlarken nelere dikkat ettiğini örnekler ile paylaşacak. Londra’da aydınlatma tasarımı alanında düzenlenen Lighting Design Awards 40 yaş altı 40 aydınlatma tasarımcısı arasında yer alan Ali Berkman, Türkiye, Kazakistan, Kongo, Senegal, Katar ve Dubai’de farklı ölçek ve tipolojide 80’nin üzerinde projenin aydınlatma tasarımını üstlenen ONOFF Aydınlatma Tasarımı’nın Kurucusu. Haliç Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak aydınlatma tasarımı üzerine ders veriyor.

İstanbul Havalimanında 26 duty free mağazasının aydınlatılma sürecinde neler yaşandı?

2019 yılının başında IALD profesyonel üyesi olan ve aynı yıl Lighting Design Awards 40 yaş altı 40 aydınlatma tasarımcısından birisi seçilerek Londra’da ödülünü alan ZKLD Studio’dan Mustafa Akkaya, İstanbul Havalimanı’nda 53 bin m2 alana sahip duty free alanlarının aydınlatma tasarımını gerçekleştirdi. Bir çok farklı detay ve konsepti içerisinde barındıran ve toplamda 26 adet mağazadan oluşan projenin aydınlatma tasarımı danışmanlığını ZKLD Studio üstlendi. Akkaya, 3 yıl süren bu zorlu sürecin detaylarını, "İstanbul Havalimanı - UNIFREE / Duty Free Mağazaları" sunumuyla paylaşacak.

Girişimci Adayı Genç Tasarımcılar, Sorularına Cevap Bulacak

Dünyada daha eskilere dayansa da girişimcilik ülkemizde özellikle son 10 senede çok hızlı bir şekilde popülerleşen ve gelişen bir iş yapış şekli oldu. Daha önce Philips Aydınlatma’da birlikte çalışan MCC Aydınlatma’nın kurucusu Canan Baba ve tasarımcısı Funda Ataylar’dan bir aydınlatma tasarımı ofisinin kuruluş hikayesini dinleyeceğiz Baba ve Atay, “Aydınlatmayı Tasarlıyoruz. Bir Girişimcilik Hikayesi” sunumlarıyla kendi yollarını nasıl aydınlattıklarını" paylaşarak böyle bir niyeti olan genç tasarımcıların kafasındaki sorulara cevap vermeyi umuyorlar.

ArchIST Awards For Interior Design 2019 Birincilik Ödüllü Proje: “İstanbul Kültür Üniversitesi, Basın Ekspres Yerleşkesi”

İstanbul Kültür Üniversitesi'nin basın ekspres yolu üzerinde bulunan yeni yerleşkesinin iç mekanları Modern Mimarlar tarafından tasarlanırken, aydınlatma tasarımı danışmanlığı LAB.1 tarafından yapıldı. Aydınlatma ve enerji tasarım/danışmanlık konularında hizmet veren LAB.1’in kurucusu Faruk Uyan, 2019 yılında düzenlenen ve iç mimarlık projelerinin değerlendirildiği ArchIST Awards For Interior Design 2019’da "Eğitim ve Kültür Yapıları" kategorisinde birincilik ödülünü kazanan projesi ve süreçlerini “İstanbul Kültür Üniversitesi, Basın Ekspres Yerleşkesi” sunumunda anlatıyor. Uyan, bugüne dek aydınlatma tasarımcısı görevini yürüttüğü farklı firmalarda birçok yurtdışı ve yurtiçi büyük ölçekli projelerin aydınlatma tasarımlarını gerçekleştirdi ve projeleri ile uluslararası ödüller almaya hak kazandı.