Güncel - Yaşam Kaynak: (İHA) 04.04.2017 17:28 Güncelleme: 04.04.2017 20:08

"Avrupa'nın aptalca hareketleri bize oy getirdi"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 16 Nisan referandumu öncesinde Avrupa'nın tavrını eleştirerek, "Avrupa'nın belli başlı ülkelerin dışişleri bakanları 'Yüzde 60'a vardınız, bizim anketler böyle söylüyor' dediler.
"Avrupa'nın aptalca hareketleri bize oy getirdi"
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 16 Nisan referandumu öncesinde Avrupa’nın tavrını eleştirerek, "Avrupa’nın belli başlı ülkelerin dışişleri bakanları ‘Yüzde 60’a vardınız, bizim anketler böyle söylüyor’ dediler. Onlara ‘Sayenizde, katkılarınız da oldu. Aptalca hareketleriniz bize oy getirdi’ dedim" ifadelerini kaydetti.

Isparta’da Ekonomi Kulübü tarafından düzenlenen toplantıda konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 16 Nisan referandumu öncesi Avrupa’nın takındığı tavrı eleştirdi. Avrupa ülkelerinin ’hayır’ çıkması için çok çalıştığını aktaran Bakan Çavuşoğlu, Avrupa’nın Türkiye’nin büyümesinden rahatsızlık duyduğunu kaydetti. Şırnak Gabar’da 3 kahraman vatan evladının bugün şehit düştüğünü anımsatan Bakan Çavuşoğlu, "PKK terör örgütüyle mücadele ederken şehit düştü. Bu terör örgütü bilsin ki yaz kış fark etmez, şehir dağ fark etmez, yurt dışı içi hiç fark etmez nerede olursa olsunlar onların peşini bırakmıyoruz bırakmayacağız. Şehirlerde dağlarda inlerine gömüyoruz gömmeye devam edeceğiz. Bu onların son çırpınışı" diye konuştu.



"TÜRKİYE’NİN BAĞIMSIZ BİR DEVLET GİBİ GÖRÜNMESİNDEN RAHATSIZLAR"

Türkiye’nin ileri giden adımlar attığına dikkat çeken Bakan Çavuşoğlu "Çanakkale üzerinde dünyanın en uzun asma köprüsünü yapıyoruz. Avrupalıların anlayamadığı bir şey var. Sürekli soruyorlar. Boğazın altından bir tünel bitiyor ötekini başlatıyorsunuz. Bu parayı nereden buluyorsunuz? ’Üçüncü havaalanı için bu parayı nereden buluyorsunuz?’ diyorlar. Biz de diyoruz ki Türkiye’nin zenginliği var, potansiyeli var. Türk insanı çalışkandır diyoruz. Bizim Recep Tayyip Erdoğan gibi bir liderimiz var diyoruz. Türkiye güçlendikçe kendi kararlarını kendisi almaya başlıyor. Başkalarının aldığı karar yanlışsa onu da kabul etmiyor yanlış olduğunu söylüyor. Doğrunun ne olduğunu da güzel bir şekilde söylüyor Türkiye. Yıllardır Türkiye’ye talimat veren yönetmeye çalışan aldığı tüm kararları Türkiye’ye uygulatan ülkeler bugün Türkiye’nin bağımsız bir devlet gibi hareket etmesinden çok rahatsızlar. Ne çok yaklaştırmak istiyorlar ne de uzağa gitmek istiyorlar" dedi.



"APTALCA HAREKETLERİ..."

16 Nisan referandumunda Avrupa ülkelerinin hayır çıkması için büyük çaba sarf ettiğini aktaran Bakan Çavuşoğlu "Ama şimdi biraz ayakları yere basmaya başladı ve sakinleşmeye başladılar. Şimdi kendilerini 16 Nisan sonrasına hazırlamaya başladılar. Neden biliyor musunuz? Çünkü anket yaptırıyorlar ve anketlerde evet oyunun yüzde 60’ın üzerine çıktığını görünce çaresizlik içinde kabul etmeye başladılar. Geçen Brüksel’de Dışişleri Bakanları Toplantısına gittim. Oradaki Avrupa’nın belli başlı ülkelerin dışişleri bakanları ‘Yüzde 60’a vardınız bizim anketler böyle söylüyor’ dediler. Onlara ‘Sayenizde katkılarınız da oldu aptalca hareketleriniz bize oy getirdi’ dedim. Yani bunlar aynı Kılıçdaroğlu gibi içeriğini hiç okumamışlar. İhtiyaçta duymuyorlar. O yüzden içindeki bilgileri bilmeden hep eleştiriyorlar" ifadelerini kaydetti.



"HAZIMSIZLIKTAN ÇATLAYABİLİRSİNİZ"

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce’nin dün akşam katıldığı bir televizyon programında konuşmasına dikkat çeken Bakan Çavuşoğlu, “Muharrem İnce’yi dinlediniz mi? Onlar da okumamışlar. Ne diyor biliyor musunuz? Cumhurbaşkanı yeni sistemde muhtarlığı kapatacak bakkalları da kapatacak diyor. Ahmet Hakan da diyor ki ‘Tamam bu kadar olmaz diyor’ Şu anayasa kitapçığın içinde neresinde var hadi göster diyor. Bakıyor Muharrem İnce içinden çıkamıyor ve zaten okusa da millet bunu anlamaz diyor. Bunlarda çaresizlik içinde ne yapacaklarını şaşırdılar. İçeride ve dışarıda hazmedemeyenlere tavsiyemiz var. Hazmetme kapasitenizi genişletin hazımsızlıktan çatlayabilirsiniz" açıklamasında bulundu.



"GÜMRÜK BİRLİĞİ ANLAŞMASI GÜNCELLENİYOR"

Türkiye ekonomisinin sürekli büyüdüğünü belirten Bakan Çavuşoğlu, Gümrük Birliği Anlaşmasının yeniden düzenleneceğini açıkladı. Bakan Çavuşoğlu, "Tüm engellemelere rağmen ekonomimiz yüzde 3 büyüdü. Bu yılda gelecek yıllarda da çok daha istikrarlı şekilde büyüyecek. Çünkü işi bilen çalışan bir ekip var. Ekonominin iyi olması ülkemizin güçlü olması elimizi güçlendiriyor. Zayıfsanız çaresizseniz 90’lı yıllarda olduğu gibi Gümrük Birliği Anlaşmasını büyük bir zafer gibi gösterirsiniz. O sebeple Avrupa Birliği ile de Gümrük Birliği Anlaşmasını güncelleyeceğiz. Yanlış hatırlamıyorsam Ekonomi Bakanımız da önümüzdeki günlerde Isparta’da olacak. Ekonomik ilişkileri geliştirmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Girişimci dış politika önemli ama vicdani ve insani dış politikayı da kararlı şekilde sürdürmemiz lazım. Çünkü Türkiye’nin sorumluluğu 80 milyondan ibaret değil. Türkiye’nin sorumlu olduğu alanlar genişlemiştir. Bugün birçok ülkede insanlar açlıktan ölüyor. Şöyle dünyaya bakın Türkiye’den başka bu konuya duyarlılık gösteren onlara yardım elini uzatan ülke var mı?" diye konuştu.



"U SİSTEM TÜRKİYE’NİN SİGORTASIDIR"

Anayasa değişikliğiyle getirilmek istenen sistemin Türkiye için en iyi yol olduğuna dikkat çeken Bakan Çavuşoğlu, "Bu sistem aslında Recep Tayyip Erdoğan sonrası Türkiye’ye lazım olacak. Bazıları Recep Tallip Erdoğan’a güveniyoruz da sonrası’ diyorlar. Esas o zaman lazım. Bu sistem Türkiye’nin sigortasıdır" şeklinde konuştu.