Röportaj 01.06.2018 03:00 Güncelleme: 01.06.2018 00:32

'Araştırdıktan Sonra Saç Ektirin'

Türkiye'de git gide gelişen estetik cerrahide en sık uygulanan yöntemlerden biri de saç ekimi. Özellikle yurt dışından ülkemize bu işlem için akın akın insanlar geliyor. Bu yöntemi gerçekleştiren merkezlerden biri olan Estecenter'ın Medikal Direktörü İbrahim Çevik'e saç ekimi hakkında merak ettiğimi soruları yönelttik.
'Araştırdıktan Sonra Saç Ektirin'

Sema SEZEN

Saç ekimi gün geçtikçe daha sık uygulanmaya başlandı. Ancak ucuz olduğu için merdivenaltı işlem yapan merkezleri tercih eden kişiler daha sonrasında çözülemeyecek sorunlarla karşılaşabiliyor. Estecenter Plastik Cerrahi Merkezi Medikal Direktörü İbrahim Çevik, saç ekimi konusunu YeniBirlik için anlattı.

- Saç ekimini ucuza mal etmek için mahalle arası güzellik salonlarında bu işlemi yaptıran ve mikrop kapanlar var. Saç ekimi yaptırmak isteyen kişilere ne yapmalarını tavsiye edersiniz?

Saç ekimi yaptırmadan önce detaylı bir araştırma yapmak gerekiyor. Saç ekimi yaptırmayı düşünen kişinin öncelikli olarak saç ekimi yaptırmış olan kişilerden tavsiye alması gerekiyor. Daha sonra saç ekimi yaptırmaya karar verdiği kurumla ilgili internetteki yorumlar okunmalı ve bilgi alınmalı. Uygulamanın yapılacağı hastaneye karar verildikten sonra, saç ekimi yaptıracağınız yerin Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış bir merkez mi tıp merkezi mi hastane mi olup olmadığı araştırılmalı. Operasyondan önce hastanenin sterilliği ve doktorları incelenmeli. Ayrıca ne kadar fiyat ödeneceği de operasyondan önce kararlaştırılmalıdır.

- Saç ekimi acılı bir işlem midir? İşlem sonrasında hasta nelere dikkat etmeli? Nasıl yıkanmalı?

Saç ekimi, lokal anestezi ile yapılan bir uygulamadır. Son zamanlarda lokal anestezi dışında hastaların hiçbir ağrı ve acı yaşamaması adına, anestezi uzmanları tarafından damar yolundan birkaç miligram sedatif ilaçlar verilmektedir. Bu sayede lokal anestezinin neden olduğu ağrıyı ve acıyı tamamen ortadan kaldırılır. Saç ekimi operasyonu sırasında kişi zamanın nasıl geçtiğini anlamamakla birlikte, herhangi bir ağrı ve acı da yaşamamaktadır.

Saç ekimi işlemi sonrasında verilen ilaçlar düzenli bir şekilde kullanmalı. Yatış pozisyonu sırt üstü olmalı. Ekim yapılan bölgeyi yıkama işlemi anlatıldığı gibi olmalıdır. İşlemden hemen sonra ilk 1 aya kadar denize ve saunaya girilmemelidir. Saç ekiminden sonraki ilk ay ağır sporlardan da uzak durmak gerekiyor. Operasyondan 1 ay sonra ise kişi, günlük rutin hayatına dönebilir.

Saç ekimi sonrası ilk yıkama işlemi 3. günde yapılmakta. Medikal bir şampuan ve losyon, yıkama işlemini gerçekleştirmek için yeterlidir. Yıkama işleminde öncelikli olarak avuç içerisine bir miktar losyon dökülerek, ekim yapılan bölgeye hafifçe bastırılarak sürülür. Losyon, 1 saat bekledikten sonra ılık su ve dairesel hareketler uygulanarak durulanır. Ekim işleminden 2. hafta sonra Ekim yapılan bölgede herhangi bir kabuk kalmasını istemiyoruz. Hastalarımız İstanbul içinde yaşıyorlarsa, kabuk dökme işlemi için hastanemize gelmelerini bekliyoruz. Ancak il dışı ve yurt dışından gelen hastalarımız da doktorlarının direktifleri doğrultusunda, yıkama işlemlerini kendileri gerçekleştirebilmektedir.

-Saç ekimi yapıldıktan ne kadar süre sonra uzamaya başlar? Örneğin düğünü olan birinin normal görünümlü saç görüntüsü olması için düğünden ne kadar önce saç ekimi yaptırması gerekiyor?

Saç ekimi yaptırdıktan bir ay sonra, ekim yapılan bölgede herhangi bir kabuklanma ya da ekim yapıldığına dair bir iz kalmayacaktır. Saç ekiminden bir ay sonra ekim yapılmış olan bölge tıraş edilmiş gibi kısa saçlı bir hal alır. Bu nedenle ekimden yaklaşık 1 ay sonra gerçekleşecek düğün, önemli davet ve çekilecek fotoğraflarda estetik bir görünüm elde edilebilir.

- Saç ekimi için en çok ne zaman size başvuruluyor? Saç ekiminin mevsimi var mı?

Saç ekimi operasyonu yaptırmanın herhangi bir mevsimi yoktur. Saç ekiminin yapılacağı tarihi belirleyen faktör genellikle, kişilerin tatil ve istirahat dönemleridir. Genelleme yapacak olursak Türkiye'de yaşayan hastaların tercihi bahar ayları iken, yurtdışından gelen hastalar ise tatil dönemlerinden ötürü yaz aylarını tercih etmektedir.

-Saç ekiminden sonra saçların dökülme oranı yüzde kaç? Neden dökülür?

Saç ekimi operasyonundan yaklaşık bir ay sonra, ekilen saç telleri %80 - %90 oranında dökülür. Cilt altındaki saç kökleri 2. aydan sonra, ayda ortalama 1-1.5 cm uzar. Saçların uzaması ile ortaya çıkan sivilceler son derece normaldir. Ekilen saçların uzaması 2. ayda başlayıp, 45. aya kadar devam eder. Ortalama 1 yıl sonra ekilen saçların %90’ı çıkmış olur.

-Saç ekimi yapıldıktan sonra saçlara Mezoterapi veya PRP gibi saçları güçlendirici takviyeler gerekiyor mu?

Saç ekiminden sonra hastalarımıza birtakım medikal tedaviler öneriyoruz. Medikal şampuan ve losyon kullanımı, saç mezoterapisi ve PRP işlemleri bu tedaviler arasında yer almaktadır. Uygulanacak bu tedavilerin özellikle dökülmeye meyilli olan saçlara faydası vardır. Bu takviyeler ile saç dökülmesi ortalama %30 oranında azalacak ve ekim yapılan saçlar güçlenecektir.