Kültür Sanat 05.04.2017 12:57 Güncelleme: 05.04.2017 13:02

'Antika Kemal'den eski eşyalara hayat veren dokunuşlar

Muğla'nın Bodrum ilçesinde antika eserleri onarıp yeni ürünlere dönüştüren Kemal Çavşak, 60-300 yıllık kapı, pencere, sehpa ve sandıklara ince dokunuşlarla yeniden hayat veriyor.
'Antika Kemal'den eski eşyalara hayat veren dokunuşlar

Muğla'nın Bodrum ilçesinde, antikaları onarımdan geçiren ve bunlardan farklı tasarımlar yapan Kemal Çavşak'ın çalışmaları arasında en büyük ilgiyi, İç Anadolu Bölgesi'ndeki eski konakların dikmelerinden yaptığı taht görüyor.

Hayatını antika eserlere adayan Kemal Çavşak, İstanbul'da çeşitli ustaların yanında çalıştı. Çıraklık ve kalfalık dönemlerinin ardından antika eserler üzerinde tasarım ve uygulamalar yapmaya başlayan Çavşak, bir süre önce Bodrum'un Mumcular Mahallesi'ne yerleşti.

Küçük bir atölye açan Çavşak, İç Anadolu, Karadeniz ve Ege bölgelerindeki tarihi konakların sahiplerinden ve bu işle uğraşan kişilerden satın aldığı, yok olmaya yüz tutmuş antika eserlerin üzerinde, orijinalliğini bozmadan uygulamalar yapıyor.

İlçede "Antika Kemal" olarak anılan 56 yaşındaki Çavşak, kapı, pencere, sehpa, sandık gibi 60-300 yıllık antika eserlere, ince dokunuşlarla yeniden hayat veriyor.

"Odun olmasın diye mücadele veriyorum"

Kemal Çavşak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin farklı bölgelerinden getirttiği antika ürünleri değerlendirdiğini, özellikle konaklarda kullanılmış, çürümüş kapı ve pencerelerin yakacak olmaması için mücadele ettiğini dile getirdi. Antika eserlerin onarımlarını yapıp, yeniden hayata döndürdüğünü anlatan Çavşak, "Sobaya gidecek, odun olacak antika malzemeler, orijinal hale geliyor." dedi.

Tarihe ince dokunuşlar ile hayat vermeye çalıştığına değinen Çavşak, kendisini "Hastaya iyi gelen doktor" olarak nitelendirdi.

2,5 ayda taht yaptı

Çavşak, gelin ve damatların oturması için taht yaptığını, bunun yapımında İç Anadolu Bölgesi'nden getirttiği malzemeleri kullandığını kaydetti. Yaklaşık 2,5 ayda tamamladığı tahtın yüzde 100 el emeği olduğunu aktaran Çavşak, şöyle konuştu:

"Yaptığım tahtın aynısını internet dahil her yerde araştırdım ama bunun gibisini bulamadım. İç Anadolu Bölgesi'nden getirdiğim, ardıç ağacından yapılmış bir taht. Eski konaklardan çıkma dikme ağaçları buldum. Onları temizleyip, biçip bu ağaçları kullandım. Garanti veriyorum, bu taht 500 sene yaşar. Ne çürür, ne de başka bir şey olur."

Çavşak, tahtına 16 bin 500 lira değer biçtiğini kaydetti.