Vakıf Katılım web
Güncel - Yaşam 17.10.2017 14:03

'Anadolu coğrafyası çok özel ve etkili bir mutfağa sahip'

Anadolu Halk Mutfakları Derneği Başkanı Şahin, "Çok zengin bir mutfağımız var. Tahıllardan deniz ürünlerine, tatlılardan zeytinyağlılara kadar çeşidimiz çok. 'Dünyanın en iyi üçüncü mutfağıyız' diyoruz ama korkarım öyle değiliz." dedi.
'Anadolu coğrafyası çok özel ve etkili bir mutfağa sahip'

Anadolu Halk Mutfakları Derneği Başkanı Adnan Şahin, "Çok zengin bir mutfağımız var. Tahıllardan deniz ürünlerine, tatlılardan zeytinyağlılara kadar çeşidimiz çok. Diğer ülkeler bizim gelişmemizi beklemiyor, onlar da ileri yürüyor. Dolayısıyla aradaki farkı kapatabilmek için çok daha hızlı ve güçlü davranmak zorundayız." dedi.

Şahin, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin gastronomi alanında hak ettiği yerde olmadığını vurguladı.

Türk mutfağının farklı lezzetlerinin dünyanın en ünlü restoranlarının menülerinde yer bulması gerektiğini belirten Şahin, bu coğrafyanın birçok uygarlığı ve kültürü barındırdığına işaret etti.

Şahin, "Kendi kendimize 'Dünyanın en iyi üçüncü mutfağıyız' diyoruz ama korkarım öyle değiliz. Bunun göstergesi ortada yok. Dünyanın önemli restoranlarında, farklı ülkelerde Türk mutfağı denildiğinde maalesef gerçek Türk mutfağını bulmakta zorlanıyoruz. Anadolu coğrafyası çok daha özel, güzel ve etkili bir mutfağa sahip." diye konuştu.

Uzun yıllar Türk mutfağının dünyaya tanıtımında başarısızlık yaşandığını söyleyen Şahin, şöyle devam etti:

"İki yıldır Kültür ve Turizm Bakanlığının, Türk mutfağının dünyaya tanıtılmasında özel gayreti var. Ciddi özveride bulunuyorlar. Bunun en somut göstergesi de bu seneki 3. Turizm Şurası'nda 'Gastronomi' başlığının açılmış olması. Şurada gastronomi başlığı altında, 'Gastronomik turizmi nasıl çeşitlendirebiliriz, hangi mecralarda olmalıyız, nasıl görünür oluruz ve dünya bizi hangi yönlerimizle kabul eder' gibi birçok başlık masaya yatırılacak."

Çin'de 2018 "Türk yılı"

"Türkiye'deki yerel yöneticiler de gastronominin sadece yemek yemek, karın doyurmak olmadığının, bundan çok daha fazlası olduğunun farkına varmalı." diyen Şahin, Türk mutfağının doğru tanıtımıyla ekonomiye büyük katkı sağlanabileceğini vurguladı.

Şahin, 2018'in Çin'de "Türk Yılı" olarak kutlanacağını anımsatarak, "Geleceğin turizm potansiyelinin en yüksek olduğu yer Çin. Özellikle burada yüksek sesle kendimizi ifade edebilmemiz lazım." değerlendirmesinde bulundu.

"Kendi organizasyonlarımızı yapabilmeliyiz"

Türk mutfağında çeşitlilik anlamında sorun yaşanmadığını dile getiren Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çok zengin bir mutfağımız var. Tahıllardan deniz ürünlerine, tatlılardan zeytinyağlılara kadar çeşidimiz çok. Diğer ülkeler bizim gelişmemizi beklemiyor, onlar da ileri yürüyor. Dolayısıyla aradaki farkı kapatabilmek için çok daha hızlı ve güçlü davranmak zorundayız. Dünyadaki sayılı etkinliklerde ülke olarak görünür olmalıyız. Türkiye, dünyada gastronomik anlamda önemli ülkelerden, İspanya, İtalya, Fransa'nın yanı sıra Güney Amerika ülkeleri, Çin, Japonya gibi ülkelerde farklı zamanlarda farklı şekillerde kendini ifade etmeli. Oralarda bir organizasyon yapılmasını beklemek yerine kendi organizasyonlarımızı yapabilmeliyiz."