Magazin 13.08.2019 00:30

Amerika'ya Ali'nin hikâyesini anlatacak: Türk'ün hikâyesini, Türk anlatacak

Bilgisayar mühendisliği yüksek lisansı yapmak için gittiği Amerika'da oyuncu olarak adından söz ettiren Yusuf Yıldız, kaleme aldığı "Not That Illegal" oyunu ile New York'ta tiyatro sahnesine çıkmaya hazırlanıyor. Yıldız'ın hedefi hem tam zamanlı oyuncu olmak hem de anadilinde de hikayesini anlatabilmek.
Amerika'ya Ali'nin hikâyesini anlatacak: Türk'ün hikâyesini, Türk anlatacak

Los Angeles’ta Amerikalı ünlü komedyen Paul Rodriguez ile birlikte 3 ay oynadığı Steambath (Sauna) ’in ardından bağımsız tiyatro sahnesinde adından sıkça söz ettiren Yusuf Yıldız, senaryosunu yazdığı “Not That Illegal”da başrol Ali Can karakterine de hayat verecek. 17 yıldır New York’ta düzenlenen The Strawberry One-Act Festival’de yarışacak olan oyunun 20 dakikalık versiyonu 16-29 Eylül tarihleri arasında New York’ta Broadway’de New York Tiyatro Caddesi’nde seyirciyle buluşacak. “Oyun yazarlarının American Idol’ı” olarak bilinen festivalde Yıldız, 30 oyun içerisinde en iyi oyun, en iyi erkek oyuncu, en iyi yönetmen, en iyi yazar kategorilerinde yarışacak. Yusuf Yıldız “Oyun bir Türk’ün hikâyesi, Türk yazar yazmış ve başrolü de bir Türk. İlk ağızdan bu hikâyenin anlatılmasını çok değerli buluyorum. Komedi türünde olması birçok göçmenin de kendisinden bir şeyler bulurken gülmesine imkân sağlayacak” dedi.

Festival sırasında birçok yapımın yatırımcı ve yapımcı bulduğunu dile getiren oyuncu “Amerika’daki temsillerinin ardından Ali Can karakterini anadilimde de oynayarak bu konuda insanların fikir sahibi olmasını çok isterim” diye konuştu.  

Bir yıldır Viola Davis, Riz Ahmed gibi önemli isimlerin oyuncu koçluğunu üstlenmiş Yale Drama profesörlüğü bulunan Gregory Berger-Sobeck’ten oyunculuk dersi alan Yıldız, yakın zamanda Türkiye’de de çalışmalarına hız kazandırmak istediğini söyledi ve ekledi: “Oyunculuk yapmanın dışında aldığım eğitimleri de Türkiye’deki oyuncularla ve oyuncu adaylarıyla paylaşmak isterim. Bu süreçte hem Türkiye’deki sektör hakkında bilgi edinmek hem de bildiklerimi paylaşmak önceliğim.”

 “Not That Illegal” oyununda Amerika’da Türk göçmen Ali Can’ın 10 yıl Amerika’da yaşamasının ardından yakın arkadaşının ikna etmesiyle Amerika Birleşik Devletleri Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri (USCIS)’ne karşı yaptığı riskli planı anlatılıyor.

Yusuf Yıldız kimdir?

İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra yüksek lisans için Houston Üniversitesi’ne burslu kabul edildi. Hem bilgisayar bilimleri yüksek lisansını tamamlamasının ardından okulda araştırma asistanlığı görevini üstlendi. Bu sırada Dallas’ta bulunan KD Studio’da iki yıl yazarlık ve oyunculuk eğitimi aldı. Lise dönemlerinde amatör olarak yaptığı oyunculuk ve yazarlığa Amerika’da da hobi olarak devam etti. Beş yıldır hobisine ağırlık veren bir yandan bilgisayar mühendisi olarak Los Angeles’ta çalışan Yıldız’ın amacı ise tam zamanlı oyunculuk yapmak.  

Tiyatro çalışmaları

2018- Steambath

2015- Supermodel Super Spies

2015- The Maltese Walter

2015- The Couch

2015- One Night in The Garden

2015- You Can’t Take it With You

Sinema çalışmaları

2017- 1917

2017- Velvet

2016- Cell

2016- Absorbed

2016- Cul De Sac

2016- Grey Shadows

2016- Undergroand Gallas

2012- The Package

2012- Crossing the Enemy

2012- Overpass Henderson

2011- Transcendence