Türkiye - Gündem 13.07.2019 09:30 Güncelleme: 13.07.2019 09:41

'S-400'ler muhteşem bir caydırıcılık üretir'

Güvenlik ve Strateji Uzmanı Abdullah Ağar S-400'lerin stratejik bir silah sistemi olduğunu belirterek, S-400'lerin nereye konuşlandırılacağının önemli olduğunu vurguladı.
'S-400'ler muhteşem bir caydırıcılık üretir'

Abdullah AĞAR

S-400’ler sayesinde, sistemlerin konuşlandırıldığı ve etki alanı içine giren bölgedeki durumun zaman içinde biriktirilen verilerle isabetli şekilde tahlil edilip analiz ve veri oluşturabileceğine dikkati çeken Ağar, “S-400’ler bu anlamda muhteşem bir caydırıcılık üretir.” dedi. Ağar, ayrıca S-400’lerle havadan gelen tehditlere gerçek zamanla müdahalede bulunulabileceğini belirterek, “Örneğin, (S-400’lerin) Doğu Akdeniz’deki ilgi alanına (600 kilometrelik çapa) giren her alandaki hava hareketliliğini bizim lehimize öncelikli olarak gözetleyecek sonra da etkileyecek bir kapasitesi var. Aynı şey Suriye, Irak için de geçerli” diye konuştu.

Ağar, bu kapsamda S-400’lerin kabiliyetleri çerçevesinde, konuşlandırılacağı yer iyi seçilerek, Türkiye’ye savunma alanında çok ciddi avantaj sağlayacağının altını çizdi.S400’lerin konuşlandırıldığı yere göre gerek radar yarı çapı üzerinden gerek vuruş çapı üzerinden bütün hava hareketleri üzerine bu anlamda çok önemli. Türkiye üzerine aleyhte bir şey varsa bunu bozmak ve lehine çevirme gücüne kavuştu.

ABD YAPTIRIM UYGULAR MI?

“Batı dünyası IŞİD ortaya çıktığından beri FETÖ’ye karşı tutumlarına baktığınızda zaten adı konulmamış bir yaptırım söz konusuydu. Bunu daha da derinleştirmek istiyorlar. Türkiye’yi istedikleri kıvama getirmek istiyorlar. Türkiye hem Batı dünyası hem de ABD ile onurlu bir ortaklığa her zaman varım dedi. ABD ve Batı dünyası Türkiye’yi kendi menfaatleri doğrultusunda kullanmak istiyor. Bu çok yanlış bir tavır. Türkiye de diyor ki “ Kendi hedef ve menfaatlerim doğrultusunda bir strateji gerçekleştireceğim” diyor. Kıyamet de bu yüzden kopuyor.

S400’LER NE ZAMAN HAZIR HALE GELECEK?

“Bunlar artık gelmeye başladı. Bu aceleye de getirilmemesi gereken bir durum. Mevzilerin yeri, altyapısının hazırlanması çok ciddi bir meseleden bahsediyoruz. Bu teknik heyetin çokluğuna da bağlı. Projeyi 10 adamla desteklersin 3 ayda yapar. 100 adamla yaparsınız 15 günde biter. Ama şu bir gerçek ki, projenin hayata geçirilmesiyle ilgili inanılmaz bir çaba var. Bunu nereden görüyoruz? Teslimat tarihi öne çekildi. Kara yoluyla değil hava yoluyla geldi. S400’leri Ankara’ya yerleşitirirseniz 600 km bir radar yarı çağı 400 km bir vuruş yarı çapı çizersiniz. Ankara merkezli bir alanı korursunuz. Mersin’e, Hatay’a, Şanlıurfa’ya yerleştirirseniz  o istikametten Ankara’ya gelecek bir tehlikeyi, sınırı aşacak tehlikeleri de bertaraf edersiniz, denklemleri bozarsınız. Oradaki bütün hesapları bozar, oradaki iradeyle ilgili bir caydırıcılık üretirsiniz.”