Siyaset - Politika 18.01.2018 03:00

​Adalet Bakanı Gül'den ittifak açıklaması: "Hayırlı işlerde acele etmek lazım"

MHP'yle birlikte oluşturulan komisyonda, ittifakın yasal imkana kavuşacağı bir çalışmayı değerlendireceklerini belirten Adalet Bakanı Gül, milli ve yerli olan tüm unsurların şemsiyesi altında buluşacağı bir milli mutabakat çalışması yapacaklarını kaydetti.
​Adalet Bakanı Gül'den ittifak açıklaması: "Hayırlı işlerde acele etmek lazım"

ANKARA (YENİBİRLİK)

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, AK Parti ve MHP’nin oluşturduğu İttifak Komisyonu’nun “milli ve yerli olan tüm unsurların şemsiyesi altında buluşacağı bir milli mutabakat çalışması” olacağını söyledi. Gül, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi kapsamındaki uyum düzenlemelerine yönelik AK Parti tarafından oluşturulan komisyonun parti genel merkezinde yapacağı toplantı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

“BU BİR MİLLİ MUTABAKAT BULUŞMASIDIR”

İttifak Komisyonu’nun yapacağı toplantıyla ilgili soruyu yanıtlayan Gül şunları söyledi: “Bu bir milli mutabakat buluşmasıdır. Milli ve yerli, Türkiye’ye dair, Türkiye’nin geleceğine ve ufkuna dair bir mutabakat zemini anlamında bir süreç yaşanacak. Süreci zaten sizler de takip ettiniz, Genel Başkanımızın görevlendirilmesiyle çalışmalarımıza da başladık. Milletimizin, ülkemizin birlik, beraberliği ve çoğulcu katılımcı bir demokrasi ve uyum süreci anlamında çok önemli bir gelişme olacağına inanıyorum. Türk demokrasi hayatı için çok önemli gelişmelerin, birlikteliğin ve bir mutabakatın gerçekleşeceğine inanıyoruz. Bu, milli ve yerli olan tüm unsurların şemsiyesi altında buluşacağı bir milli mutabakat çalışması olacak.”

“YASAL İMKANA KAVUŞACAĞI ÇALIŞMAYI DEĞERLENDİRECEĞİZ”

“İttifaka ilişkin Siyasi Partiler Yasası’nın önündeki engel kaldırılacak mı?” sorusu üzerine Gül, “Bildiğiniz gibi Siyasi Partiler Kanunu, Milletvekili Seçim Kanunu’nda bu hususla ilgili bir yasal alt yapı bulunmamaktadır, imkan bulunmamaktadır. Hatırlayacağınız gibi 1991’de ve yakın zamanlarda bazı partiler, bir parti merkezinde ittifak yaparak bu süreci fiili olarak yaşıyorlardı. Ama bunun yasal imkana da kavuşacağı bir çalışmayı beraber değerlendireceğiz. Kamuoyu ve milletimizle paylaşacağız.” diye konuştu.

“GENİŞ KATILIMLI OLACAK, HERKESİ KUCAKLAYACAK”

MHP lideri Bahçeli’nin oy pusulasının ittifaklara göre düzenlenmesi önerisiyle ilgili soruyu da yanıtlayan Gül, “Bunların hepsini, demokrasinin gereği itibarıyla ve ittifakın da gerektirdiği teknik imkanlar, ihtiyaçlar doğrultusunda hep beraber değerlendireceğiz.” dedi. Abdulhamit Gül, “Toplantı öncesinde Sayın Cumhurbaşkanı ile bir görüşme yapacak mısınız?” sorusuna, “Şimdi partide toplantı için geldik, önce bir başlayalım ama en kısa zamanda... Hayırlı işlerde acele etmek lazım, milletimizin mutabakatını sağlayacak şekilde geniş katılımlı, herkesi kucaklayacak ve ülkemizin geleceğine emin adımlarla bakacağı daha güçlü bir demokrasi ve Türkiye için çalışmamızı çok geniş perspektifte yapacağız.” karşılığını verdi.