Röportaj 14.07.2017 15:05

​'ABD CELİLOV'A GÜLEN'LE GÖRÜŞME AYARLADI'

​'ABD CELİLOV'A GÜLEN'LE GÖRÜŞME AYARLADI'

SEMA SEZEN

Kırgızistan Gölge Hükümeti üyesi Dilmurat Yuşayev, Yenibirlik'e yaptığı açıklamada Kırgızistan Cumhurbaşkanı Atambayev'in yakın adamlarından Çubak Celilov'a ABD'nin Fetullah Gülen'le görüşme ayarladığını belirtti.

Kırgızistan Gölge hükümeti, FETÖ'nün Kırgızistan hükümetinin desteği ile serbest hareket ettiğini önceden ifade etmişti. Gölge Hükümet üyelerinden Dilmurat Yuşayev, Türkiye'nin sadece Orta Doğu'da değil, Orta Asya'da da kendisine karşı oluşturulan bir güç birliğiyle (ABD, FETÖ, Suudi Arabistan ve Kırgizstan) karşı karşıya olduğunu belirtirken, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in FETÖ'yle iş birliği içinde olduğunu ve en yakın adamlarından biri olan Kırgızistan Eski Müftüsü Çubak Celilov'un yakın tarihte Amerika'nın davetiyle Fetullah Gülen'le görüşmeye gittiğini bildirdi. 

-Çubak Celilov kimdir? Kırgızistan'da nasıl bir konuma sahiptir?

Calilov Kırgizstan'da büyük etkiye sahiptir. Dindar olmakla birlikte Kirgızistan'ın dindar kesimi tarafından büyük bir kitleyi etkisi altına almış bir durumdadır. Cumhurbaşkanı Atambayev'in adamı Çubak Celilov, Temmuz ayının başında ABD'nin Ohio eyaletine resmi davet ile 10 günlük seminere konuşmacı olarak davet edildi. Orada Fetullah Gülen'le bir araya geldi. 

Önceleri Amerika karşıtlığıyla biliniyordu. Ancak bir anda Amerika Calilov'a Fetullah Gülen'le görüşmesi için vize verdi. Yani bu vize siyasi amaçla verilmiştir. Sempozyum bahanesiyle Gülen'le görüşme ayarlandı. Bu görüşmenin ortaya çıkmasından hiçbir çekince hissetmeden fotoğrafla da tescillediler. Bu fotoğraf Rus basınına da yansıdı. 

Yani Kırgızistan'da kurulmuş Gölge Hükümetinin tespit ve tahminleri doğru çıktı. Eğer Calilov'un Suudi Arabistan'ın da yakın ilişkilerde olduğu kişi olarak  dikkate alınırsa bu FETÖ, ABD ve Suudi Arabistan'ın birlikte hareket ettiği anlamına geliyor.

- Calilov'un Arabistan'la ilişkisi nedir?

Calilov uzun yıllar Suudi Arabistan'daydı. Eğitimini orada aldı ve uzun yıllar siyasi çalışmalarda bulundu. Arabistan'daki siyasilerle arası oldukça iyi. 

- Calilov'un Gülen'i sempatik göstermek için Kırgızistan'da çalışmalar yaptığını da belirttiniz. Neler yapıyor?

Calilov, Kırgızistan halkına Fetullah Gülen'in büyük bir din alimi olduğunu ve onun örnek alınması gereken bir din lideri olduğunu aşılıyor. Hatta sosyal medyada da bu yönde çalışmalar yapıyor. En son Rus basınına da yansıyan Calilov'un Facebook hesabından yaptığı bir paylaşımı var. Açıklamasıda şöyle sözler var: "Fetullah terörist değil, Fetullah'a 'terörist' demek bizim cumhurbaşkanımıza (Atambayev) terörist demek anlama geliyor. Çünkü başkanımız açıkça Fetullah'ı destekliyor"

Öte yandan Calilov'un Temmuz ayında bir anda Gülenci olması, Gülen'le fotoğraf çektirip, bu tür övgülerde bulunması ve 15 Temmuz Darbe Girişimi haftasında bunları yayınlaması manidar. Şu ana kadar FETÖ'nün Kırgızistan'dan temizlenmesi için uğraş veren Kırgızistan Gölge Hükümetinin çabalarına Türkiye Cumhuriyeti hükümeti destek vermedi. Türkiye Cumhuriyeti'ne çağrımız bakidir. Gelin Kırgızistan'ı sömüren FETÖ'yü ve Türkiye'nin ve bizim düşmanımız olan terör örgütü PKK'yı birlikte temizleyelim. İki devlet bir millet olma vakitidir.