MEHMET AKİF KARAFAZLI
Başarılı ressam Hülya Küpçüoğlu, sanatın her alanında gerçekleştirdiği söyleşileriyle özellikle YouTube kanalında en çok izlenenler arasında yer alıyor. Yaptığı söyleşilerden derleyerek çıkardığı Çağdaş Sanat Söyleşileri ve Çağdaş Sanat Söyleşileri 2 kitaplarının dışında yeni bir kitap projesi olduğunu da belirten Küpçüoğlu'na hakkında merak ettiklerimizi sorduk.
-Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde resim eğitimi aldınız. Sonrasında neler oldu?
Okul bitince kendimi sudan çıkmış balık gibi hissettim. Çünkü bu iktisat ya da mühendislik eğitimi değil ki hemen çıkıp bir yerlerde iş bulabilesin. Şimdi ne yapacağım? Nasıl para kazanacağım? Resim nasıl satacağım? diye düşündüm. 1990'ların ilk dönemleri ve henüz genç sanatçılar şimdi olduğu gibi desteklenmiyordu. Var olan galeriler hocalarla çalışıyordu. Kişisel sergi açmak istediğimde "biraz daha zaman geçsin" diyorlardı. Şimdi bakıyorum da sergi salonu bulmak ne kadar kolaylaştı! Öğrenciyken son sınıfta karma sergilere katılmaya başlamıştım. Genel yapı itibariyle çok girişken bir insan değilim. Atölye açamıyorum, param yok. İş arıyorum ama bulamıyorum. Yüksek lisans kazandım. Ona devam ettim. Çalışmaya sonraki yıllarda başlayabildim. Karma sergiler her zaman devam etti.
-O dönemin genç sanatçıları ne zaman desteklenmeye başlandı?
1990'ların ikinci yarısında başladı. Kırılma noktasını oluşturan sergi "Genç Etkinlik" sergileridir. 90'lı yıllardaki "Genç Etkinlik" sergilerinin ilki hariç hepsine katılmış bir sanatçıyım. "Genç Etkinlikler", sergiye katılımda eser seçimi olmaması sebebiyle çok eleştirilmiştir ki ben de eleştirenlerden olmuştum ama elbette gençler için büyük fırsattı.
-Ardından 2012'deki "Genç Etkinlik"te seçici kuruldaydınız. İlginç bir deneyim olmuş olmalı.
Gerçekten ilginç bir deneyimdi. Aynı şeyi düşünmüştüm ben de. 1998 yılından sonra Genç Etkinlik'lere uzun bir ara verilmişti. 2011 yılında Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği Yönetim Kurulu'ndaydım. Sergi MKM'de yapılacaktı ve mekan kısıtlı olduğu için seçim yapılmıştı. 1990'lı yıllardaki Genç Etkinlik'ler, o dönem Tepebaşı'nda olan TÜYAP'ta yapılıyordu. TÜYAP çok büyük bir alandı.
-Uzun yıllar sanat alanında röportajlar yaptınız, yazılar yazdınız. Şimdi kendi youTube kanalınızda yapıyorsunuz. Nasıl karar verdiniz youTube kanalı açmaya?
Aslında 2012 yılından bu yana açıktı kanal. Senede bir koyduğum birkaç video vardı. Salgın yasakları başladıktan birkaç ay sonra arkadaşlarımın önerisiyle instagram söyleşileri yapmaya başladım. Söyleşileri youTube kanalına koyuyordum. Sonra youTube için içerik üreteyim dedim çünkü instagram söyleşilerinde de bazı sıkıntılar olabiliyor. Mesela internet bağlantıları yüzünden yayın aniden donuyor, kesiliyor ya da bazen anlaşılmaz bir şekilde yayını kaydedemiyorsunuz..
-Youtube geçtikten sonra kanalla ilgili tepkiler nasıl oldu?
Çok olumlu tepkiler aldım. Etrafımdaki herkes yüreklendirdi beni. Sanat alanında insanların kendisini ifade edebilecekleri platformlar fazla yok. Biliyorsunuz gazetelerde sayfalar kaldırıldı ya da haber mantığıyla giden kültür sanat köşeleri oluşturuldu. İnternetteki bazı siteler ya da bazı bireysel çabalar da bu boşluğu doldurmaya yetmiyor. Dolayısıyla youTube gibi mecraların var olmasının ve sürekliliğinin önemli olduğunu düşünüyorum.
"YouTube hayatıma renk getirdi"
-Nasıl gidiyor peki?
Son yıllarda en keyif aldığım mecra youtube oldu. Hayatıma renk getirdi. Her hafta pazartesi günleri güncelliyorum kanalı. Eskiden sadece resim alanında röportajlar yapardım. Kanalla birlikte sanatın diğer disiplinlerini de kapsayacak şekilde söyleşiler yapıyorum. Resim elbette var ve aslında yine de en çok alanı o kaplıyor kanal içinde. Sonuçta kendi alanım. Resim dışında müzik, edebiyat, sinema, tiyatro gibi farklı sanat dallarından alanının önemli kişileriyle gerçekleştiriyorum söyleşilerimi.
-Kanalla ilgili planlar neler?
YouTube'a içerik oluşturmaya başladığımda zaten daha profesyonel bakmaya başlamıştık. Kanala hemen intro oluşturduk, kanalın eksik düzenlemeleri tamamlandı. Mikado Dijital Medya ve İletişim Ajansı'yla çalışmaya başladım. Geleceğe yönelik kanalla ilgili birkaç yeni projemiz var. Kanal içinde söyleşiler devam ederken yeni bölümler açacağız diyebilirim kısaca.
-Son olarak sormak isterim, iki söyleşi kitabınız var. Yeni kitap projeleri olacak mı?
Çağdaş Sanat Söyleşileri ve Çağdaş Sanat Söyleşileri 2 adlı kitaplarım geçmiş yıllarda yaptığım röportajlardan derlemedir. İlki sadece HaberTürk Gazetesi'nde yaptıklarımdan bir seçkidir. İkincisi ise farklı mecralarda çıkan röportajlardan oluşuyor. Bazı yeni kitap projeleri üzerinde düşünüyorum.