Teknoloji 02.08.2017 16:28 Güncelleme: 02.08.2017 16:33

​6G'nin temeli Medipol'de atıldı

TÜBİTAK, SSM ve BTK gibi kamu kurumlarından üst düzey yöneticileri Turkcell, Aselsan, Argela, Netaş, Ericsson, TAI, Savronik ve Ctech işletmelerle ve akademisyenlerle buluşturan "Haberleşme Teknolojileri ve Uygulamaları Çalıştayı" Medipol Üniversitesinde yapıldı.
​6G'nin temeli Medipol'de atıldı

TÜBİTAK, SSM ve BTK gibi kamu kurumlarından üst düzey yöneticileri Turkcell, Aselsan, Argela, Netaş, Ericsson, TAI, Savronik ve Ctech işletmelerle ve akademisyenlerle buluşturan “Haberleşme Teknolojileri ve Uygulamaları Çalıştayı” Medipol Üniversitesinde yapıldı. Çalıştayda ülkemizdeki 6G çalışmaları masaya yatırıldı.

Kamu, üniversite ve endüstriden katılımcıların yer aldığı “Haberleşme Teknolojileri ve Uygulamaları Çalıştayı” Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesinin organizasyonuyla Kavacık Güney Kampüsünde yapıldı. Medipol Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Aydın ile Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Arslan’ın açılış konuşmalarını yaptığı çalıştayda; Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı C. Sami Tüfekçi, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Orkun Hasekioğlu ve BTK Teknik Düzenlemeler Dairesi Başkanı Ramazan Yılmaz’ın da aralarında olduğu isimler konuşmacı olarak yer aldı.

“6G ÇALIŞMALARI HIZLA BAŞLAMALI”

İlk konuşmayı yapan Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Arslan, 5G çalışmalarının 2012 yılından beridir devam ettiğini söyledi. 6G çalışmalarının hızla başlaması gerektiğini kaydeden Arslan, çalıştayın amacının kamu kurumlarını, endüstriyi ve üniversiteleri bir araya getirmek olduğunu belirtti.

“HABERLEŞMEDE ‘SAĞLIK’ UNUTULMAMALI”

Arslan'ın ardından konuşan Medipol Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Aydın ise disiplinlerarası çalışmalar yapmanın önemine değindi. Aydın, haberleşme sistemleri üzerine araştırmalar yaparken sağlık faktörünün de unutulmaması gerektiğine dikkat çekti. Teknolojinin gelişimiyle birlikte sağlık sektörünün büyük yollar kat ettiğini belirten Prof. Aydın, bu gelişimin desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi.

“AKADEMİK ÇALIŞMALAR UYGULANMALI”

Akademik çalışmaların uygulamaya geçirilmesinin önemine değinen Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı C. Sami Tüfekçi ise yabancı firmalarla işbirliği yaparak Türkiye için en yüksek katma değerin oluşturulması gerektiğini savundu. Tüfekçi, 5G ve 6G’de fikri mülkiyet konusunda söz sahibi olabilmek için bilgi ve teknoloji havuzunun oluşturulmasının çok önemli olduğunu söyledi.

"TAKİP EDEN DEĞİL, TAKİP EDİLEN OLMALIYIZ"

Türkiye’nin bilimsel gelişmelerde Avrupa Birliği’ni takip eden değil, takip edilen bir ülke olması gerektiğini belirten TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Orkun Hasekioğlu de, 6G’nin ihmal edilemeyecek bir konu olduğunu söyledi. Hasekioğlu, bu gibi teknolojik araştırmaların yeni çalışmalara da kapı araladığına işaret etti.

“5G VADİSİ ÇALIŞMALARI BAŞLATILMALI”

Eğlence, finans ve sağlık gibi sektörlerin 5G’nin geliştirilmesiyle büyük kazançlar sağlayacağını ifade eden BTK Teknik Düzenlemeler Dairesi Başkanı Ramazan Yılmaz da üniversitelerin işbirliğiyle ‘5G Vadisi’ çalışmalarının başlatılması gerektiğini savundu. Yılmaz ayrıca haberleşme sistemlerinin gelişimiyle ortaya çıkan toplumsal faydalara değindi. ‘6G’ ve ‘İletişim Güvenliği’ panellerinin de yapıldığı çalıştayda öğrenci posterleri de sunuldu.