Vakıf Katılım web
Dünya Kaynak: (İHA) 26.03.2017 12:04 Güncelleme: 26.03.2017 12:49

3 bin 846 kişi öldü: 415 bin kişi kenti terk etti

3 bin 846 kişi öldü: 415 bin kişi kenti terk etti
Irak İnsan Hakları Gözlemevi, Musul’a ilişkin yayınladığı raporunda 415 binden fazla kişinin yaşadığı bölgeleri terk ettiğini, binlerce sivilin de yaşanan çatışmalarda hayatını kaybettiğini duyurdu.

Irak İnsan Hakları Gözlemevi, Musul’a ilişkin yeni verileri yayınladı. Kentin batısında 19 Şubat’ta başlatılan operasyonların ardından Musul’da hayatını kaybedenlerin sayısının 3 bin 846’yı bulduğu bildirildi. 415 binden fazla kişinin yaşadığı bölgeleri terk ettiği kaydedilen raporda, evlerini terk eden 2 bin 279 kişiye hükümet ve uluslararası kuruluşlar tarafından destek sağlandı. Musul’daki sağlık yetkilileri, Musul’dan ayrılan kişilere sağlanan ilaç ve tıbbi yardımın yetersiz olduğunu ve acil yardım ihtiyacını vurguladı.

Gözlemevinin açıklamasında, “Musul’un batısındaki binlerce sivil, Başbakan Haydar İbadi’nin 19 Şubat başlattığı operasyon kapsamındaki çatışmalar sonucu hayatını kaybetti” denildi. Yerleşimin olduğu bölgelere şiddetli bombalamanın tarihte herhangi bir zafere ulaştırmadığı belirtilirken, Hiroşima ve Nagazaki’de olduğu gibi kirli yöntemler kullanılmasının hızlı bir çözüm sağlamadığı ifade edildi.

Irak İnsan Hakları ve Gözlemevi, Irak ordusu liderleri ve destek verenlere kentin batısı için başlatılan operasyonda Uluslararası Savaş Hukukuna sadık kalınması ve Suriyelilere güvenlik çağrısında bulunan kuruluşlara yönelik tehlikenin azaltılması çağrısında bulundu. Gözlemevi, Irak güvenlik güçlerine DEAŞ’in hedefinin belirlenmesi konusunda kaynaklara güvenilmesine yönelik çağrısını yineledi.