Sağlık 26.02.2016 22:36

25 bin hasta organ bekliyor

Organ Nakilleri Bilinçlendirme ve Geliştirme Derneği Başkanı Prof. Dr. Yalçın Polat, "Türkiye'de organ bağışının az olmasının nedeni bilgi eksikliği ve ön yargılar. Organ nakli bekleyen kayıtlı 25 bin, kayıtlı olmayan ise 50 bin civarında hasta var"…
25 bin hasta organ bekliyor

Organ Nakilleri Bilinçlendirme ve Geliştirme Derneği Başkanı Prof. Dr. Yalçın Polat, "Türkiye'de organ bağışının az olmasının nedeni bilgi eksikliği ve ön yargılar. Organ nakli bekleyen kayıtlı 25 bin, kayıtlı olmayan ise 50 bin civarında hasta var" dedi.

YENİBİRLİK-  Organ Nakilleri Bilinçlendirme ve Geliştirme Derneği, organ bağışı konusunda toplumsal farkındalık yaratmak ve çocukluk dönemi organ nakillerine dikkat çekmek amacıyla ünlülerin de yer aldığı "İyilik Bebekleri" projesini tanıttı. Tanıtım programında ünlü isimlerin tasarladıkları oyuncak bebekler sergide yer aldı.
Haldun Dormen, Ediz Hun, Nebahat Çehre, Gripin, Hande Kazanova, Pakize Suda, Selda Alkor, Selçuk Yöntem, Saba Tümer, Zeynep Beşerler gibi pek çok ismin desteklediği proje kapsamında, organ bekleyen çocuklar için dünyaca ünlü bebek tasarımcılarıyla birlikte oyuncak bebek tasarlandı.
Projeyle ilgili AA muhabirine açıklama yapan Prof. Dr. Polat, sosyal sorumluluk projeleriyle Türkiye’de organ bağışlarını gündeme getirmek istediklerini belirterek, bu seferki projede çocukları ön plana çıkardıklarını anlattı.
Polat, şunları kaydetti:
"Türkiye’de organ bağışının az olmasının sebebi bilgi eksikliği ve ön yargılar. Organ nakli bekleyen kayıtlı 25 bin, kayıtlı olmayan ise 50 bin civarında hasta var. Her yıl ortalama bin 500 kişi, organ beklerken hayatını kaybediyor, bu hastaların önemli kısmını çocuklar oluşturuyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de 22 bin böbrek, 3 bine yakın karaciğer, 3 bin 500 kornea, 600 kalp ile 60 akciğer hastası nakil olmak için bekliyor ve bu hastaların önemli bir oranını da çocuklar oluşturuyor. Tüm Türkiye’yi organ bağışı konusunda duyarlı olmaya davet ediyorum. Organ bağışının taşıdığı yaşamsal değeri anlamak için kendinizi hastaların yerine koyun. Bir saatinizi ayırarak bir diyaliz merkezine ya da organ nakli yapılan hastanelere gidin. Nakil öncesi ve sonrasında bu hastaların durumlarını görün. Eğer aradaki farkı kendi gözlerinizle görüp değerlendirirseniz, eminim bundan sonra organ bağışına daha sıcak bakacaksınız."