Beyaz Perde 28.02.2018 22:39

16. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali: Kadınların Film Festivali Başlıyor

16. Filmmor Kadın Filmleri Festivali'nde izleyiciler "kadın yönetmenlerin" "kadın filmlerinden" öte, sinemaya ve hayata farklı kadrajlar açan kadınların, 21. yüzyılın ustalarının "sinemayla dansını" izleme olanağı bulacak.
16. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali: Kadınların Film Festivali Başlıyor

Türkiye ve dünyadan 48 filmle birlikte söyleşiler, atölyeler, toplu gösterimlerle dolu dolu bir program sunacak festival bu yıl: "Ne Söz Biter, Ne Yol, Ne de Düş" diyor.

16. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali, 10 Mart'ta sinemaseverlerle buluşacak.

Festivalin programını hazırlayan Alin Taşçıyan, festivalin 16.'sının gerçekleştirileceğinin altını çizerek, "Gerçekten elimizde büyüyen bir festival. Ben ilk yıllarından itibaren gönüllü olarak katılıyordum. Son 10 yıldır hep birlikte yapıyoruz." dedi.
Taşçıyan, festivalin sıkı prensipleri olduğunu belirterek, "Kadınların sineması dediğimiz zaman oldukça seçici davranıyoruz. Bir yandan gerek içeriği gerek de biçimiyle bu meseleyi yeterince iyi kavramış, yansıtabilmiş, belirli bir yetkinliği yansıtan filmlere önem veriyoruz. Öte yandan da Türkiye'nin neresinde olursa olsun kadınlara ulaşmayı çok önemsiyoruz. Gerçek şu ki İstanbul'da çok fazla etkinlik var ve belki İstanbul'daki kadınların çok da ihtiyacı yok. Bu bir kurumsal kimlik olarak İstanbul merkezli başlıyor. Daha sonra batısından doğusuna, kuzeyinden güneyine Türkiye'nin birçok iline gidiyoruz. Her sene aynı illere gitmiyoruz. Büyük ölçüde değiştiriyoruz." ifadelerini kullandı.

Festivalde 48 film gösterilecek

Festival Koordinatörü Melek Özman da önceden kayıt yaptırma koşuluyla filmlerin ve etkinliklerin ücretsiz olarak izlenebileceğini söyledi.
İstanbul'da 17 Mart'a kadar sürecek festivalin daha sonra Diyarbakır, Adana, Mersin, Antalya Bodrum, İzmir ve Trabzon'da izleyiciyle buluşacağını dile getiren Özman, "6 Mayıs'a kadar festival devam edecek. Festivalde, kadınların eli, sözü ve kamerasından 48 film var." ifadelerine yer verdi.
Özman, festivalde film gösterimlerinin yanı sıra söyleşi ve atölye çalışmalarının da gerçekleştirileceği farklı bölümler olduğunu aktararak "Komşu Komşunun Filmine Muhtaç bölümü var. Suudi Arabistan'dan Tunus'a, İran'a coğrafya komşularının filmleri var. Bu ülkelerin kadınlarının sinemasıyla zamanlarının, yaşadıkları coğrafyalarının filmleri derledik." diye konuştu.
10-17 Mart'ta İstanbul'da yapılacak etkinlik, 23-25 Mart'ta Antalya'da, 30 Mart-1 Nisan'da İzmir'de, 6-8 Nisan'da Trabzon'da, 13-15 Nisan'da Bodrum'da, 20-22 Nisan'da Mersin'de, 27-29 Nisan'da Adana'da ve 4-6 Mayıs'ta Diyarbakır'da sinemaseverlerin karşısında olacak.

Bu yıl da ücretsiz

Filmmor Kadın Kooperatifi, İzmir Kadın Dayanışma Derneği, Bodrum Kadın Dayanışma Derneği, Antalya Kadın Dayanışma Derneği, Karadeniz Kadın Dayanışma Derneği, İzmir Bağımsız Kadın İnisiyatifi, Kadın Emeği Kolektifi Derneği, Ortadoğu Sinema Akademisi Derneği ve Adana Kadın Platformu dayanışması ile 16. Filmmor Kadın Filmleri Festivali; 8 şehirde, 2 ay boyunca tüm gösterimler ve etkinliklerini, bu yıl da ücretsiz olarak kadınlarla buluşturacak.