Halkbank web
Ekonomi 29.06.2022 07:00

150'nci yılını kutlayan TÜV Austria'dan Türkiye'ye 25 MİLYON EUROLUK YENİ YATIRIM

TÜV Austria CEO'su Stefan Haas, bugüne kadar Türkiye pazarına 15 milyon Euro yatırım yaptıklarını ifade ederken, bu yıl hayata geçirilecek yeni yatırımlarla bu rakamın 40 milyon Euro'ya ulaşacağını ifade etti. Haas, TÜV Austria'nın Türkiye'de 4 yeni alanda da yatırıma başladığının altını çizdi.
150'nci yılını kutlayan TÜV Austria'dan Türkiye'ye 25 MİLYON EUROLUK YENİ YATIRIM

Gülay YÜCEL

Bu yıl kuruluşunun 150’nci yılını kutlayan, dünyanın önde gelen test, denetim ve belgelendirme firmalarından TÜV Austria, Türkiye’de yatırımlarını artırmak için kolları sıvadı. TÜV Austria ekosistemi için Türkiye’nin çok önemli bir ülke olduğunun altını çizen TÜV Austria CEO’su.

Dr. Stefan Haas, önümüzdeki dönemdeki ülkedeki yatırımlarını hızlandıracaklarının mesajını verirken, “Çok uzun yıllardır faaliyet gösterdiğimiz Türkiye pazarında çok önemli hedeflerimiz var. Biz Türkiye’yi sadece tek bir ülke olarak değil; Avrupa ve Asya arasındaki konumuyla, Orta Asya, Orta Doğu ve Afrika bölgelerindeki önemli pazarlara açılan bir ‘merkez ülke’ olarak görüyoruz. Türkiye’de yakın dönemde çok daha büyük başarılara imza atacağımıza inanıyoruz” dedi.

VAGON TESTLERİNİ TÜRKİYE’DE YAPACAĞIZ
Bugüne kadar Türkiye pazarında 15 milyon Euro’yu aşan bir yatırıma imza attıklarının altını çizen Haas, “Demir yolları, test hizmetleri ve siber güvenlik test merkezi gibi alanlarda gerçekleştireceğimiz yeni yatırımlarla da bu rakamı 40 milyon Euro’ya çıkarmayı hedefliyoruz. Toplam büyüklüğü 25 milyon Euro’yu bulacak bu projeleri de bu yıl içerisinde de hayata geçirmek istiyoruz. Özellikle Türkiye’de vagon testleri yapma konusunda çok heyecanlı ve istekliyiz. Bugün Türkiye’de bizim yapmak istediğimiz ölçekte bir test ve teknoloji merkezi yok. Böyle bir yapının Türkiye’deki demiryolu ekosistemine ve raylı sistemler endüstrisine de çok büyük bir katma değer yaratacağına inanıyoruz. Bu yatırım için öncelikle Eskişehir ve Ankara bölgesini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

DÖRT YENİ ALANDA YATIRIMLARIMIZI TAMAMLADIK
Bu projelerin yanında, TÜV Austria olarak Türkiye pazarında 4 yeni alanda daha yatırım yaptıklarını söyleyen Haas şöyle devam etti: “Türkiye merkezli Bodrum Denizcilik ortaklığıyla kurduğumuz TÜV Austria Marine şirketi ile tarihimizde ilk kez denizcilik ve yatçılık alanında da faaliyet göstereceğiz. Pazarda hem bir otorite rolünü üstlenecek hem de pazara yatçılığın önünü açacak yenilikçi ürünler sunacağız. Diğer yandan yine Bodrum Denizcilik ile birlikte kurduğumuz TÜV Austria Ekspertiz şirketimizle, ikinci el kara taşıtları pazarında ekspertiz hizmeti sunacağız. Bilişim teknolojileri ve siber güvenlik bizim uluslararası faaliyetlerimizin temel direklerinden. Hızla dijitalleşen dünyada bu alanın önümüzdeki dönemde çok daha önem kazanmasını bekliyoruz. Bu doğrultuda, Türkiye merkezli Sybercode şirketine ortak olduk ve burada ekipler arasında kapsamlı bir ortaklık ve teknoloji paylaşımı yapacağız. Son olarak TÜV Austria olara güvenliği ve kaliteyi artırmanın en iyi yolunun her zaman insan yetiştirmek olduğuna inandık. Bu kapsamda da yine Türkiye merkezli Mavi Akademi firmasını da TÜV Avusturya Akademi çatısı altına alarak bu alanda yaklaşık 600’den fazla hizmeti Türkiye’de istiyoruz.”

KAZANCIMIZI YENİDEN YATIRIMA DÖNDÜRÜYORUZ
TÜV Austria’nın bugün 30’dan fazla ülkede, 3 bine yakın çalışanı bulunduğunun da altını çizen Stefan Haas, “TÜV Austria Grubu, tamamen bir vakıf işleyişiyle çalışıyor. Herhangi bir kâr dağıtımı yapmadan, yıl boyunca sağladığı net kârının tamamını yeniden yatırıma ve üretime döndürüyor. Herhangi bir kredi veya finansman kaynağına dışarıdan ulaşmadığımız için de tüm finansmanımızı kendi bünyemizde sağlayarak bağımsızlığımızı ve tarafsızlığımızı her zaman koruyoruz. Ama bunun yanında faaliyet gösterdiğimiz pazarlardan kazandığımızı, yine bu pazarlara yaratarak ülkelere, iş ortaklarımıza sürdürülebilir bir fayda yaratıyor; ülkelerin ekonomik kalkınmalarına da destek oluyoruz” dedi.

2.500 kişilik bir denetim ordumuz var!
1872 yılında Viyana’da kurulan TÜV Austria, Türkiye pazarında, yüzde 100 iştiraki TÜV Austria Turk aracılığıyla faaliyet gösteriyor. Yaklaşık 25 yıldır Türkiye pazarında bulunan TÜV Austria Turk’un test, muayene ve belgelendirme gibi 300’den fazla hizmet alanında Türkiye’deki sanayi üreticilerine hizmet verdiğini ifade eden TÜV Austria Bölge Müdürü Yankı Ünal ise, “Türkiye, TÜV Austria ekosistemi için kilit ülkelerden bir tanesi. Türkiye üzerinden, bölgedeki 22 ülkeyi yönetiyoruz. Türkiye’deki ve bölgedeki tüm büyük projelerin içerisinde bir iş ortağı olarak yer alıyoruz. Bugün itibarıyla Türkiye’de kadrolu çalışan sayımız 700’e yaklaştı. Proje bazlı çalışanlarımızla birlikte bu sayı 2.500’e ulaşıyor. Bizim sektörümüzde, genelde çalışan sayıları 40’lı-50’lı sayılarla anlatılır. Bizim böyle bir çalışan sayısına ulaşmamız hem Türkiye’nin TÜV Austria için önemini hem de Türkiye’nin potansiyelini yansıtıyor” şeklinde konuştu.

TOGG projesine katkı sunmaya hazırız
Türkiye’nin yerli elektrikli otomobil projesi TOGG ile ilgili süreci de yakından takip ettiklerini sözlerine ekleyen Yankı Ünal, “Biz burada 150 yıllık bilgi birikimimizi ve tecrübemizi de bu proje için kullanmaya hazırız. Yerli otomobilin Avrupa’da yollara çıkabilmesi için gerekli denetim ve belgeleme süreçlerinin yanı sıra siber güvenlikle ilgili alanlarda da Türkiye’nin elektrikli araç seferberliğine katkıda bulunabiliriz” dedi.

Yerli bir firmayla, dünya ölçeğinde iş yapmak bizim için onur
TÜV Austria Ekspertiz ve TÜV Austria Marine şirketlerinde, TÜV Austria Grubu ile ortaklık yapan Bodrum Denizcilik şirketinin ortaklarından birinin Aydın Doğan olduğunu ifade eden Yankı Ünal, “Özellikle TÜV Austria Marine tarafında kendisinin ve ortaklarının koyduğu vizyon çok önemli. Zaten aslında proje teklifi de onlardan geldi ve bizim de çok içimize sinen bir yaklaşım oldu. Bugün yatçılık, denizcilik sektöründe katma değeri en yüksek alanlardan bir tanesi ama kurumsal bir denetim mekanizması yok. Biz burada Türkiye’den başlayacak ama çok kısa zamanda dünyanın dört bir yanına genişleyecek bir iş fikriyle yola çıkıyoruz. Türkiye burada başlangıç noktası olacak ardından da öncelikle Yunanistan, İtalya ve Hırvatistan’da faaliyet göstermeyi planlıyoruz. Bizim gibi uluslararası bir kuruluşun, Türkiye merkezli yerli bir firmayla beraber yapacağı bu hizmet, bizim için de ayrıca bir onur kaynağı” şeklinde konuştu.