Röportaj 19.07.2017 13:48 Güncelleme: 19.07.2017 23:32

​12 DEV ADAM EV SAHİPLİĞİNİ AVANTAJA ÇEVİRMEK İSTİYOR

31 Ağustos – 17 Eylül tarihleri arasında Finlandiya, İsrail, Romanya ile birlikte ev sahipliğini üstlendiğimiz Eurobasket 2017 için hazırlıklarına başlayan ve yeni bir yapılanmaya giden '12 Dev Adam'da hedef ev sahibi olmanın avantajı ile en iyi dereceyi elde etmek.
​12 DEV ADAM EV SAHİPLİĞİNİ AVANTAJA ÇEVİRMEK İSTİYOR

Haber: Bertan ERMAN / Fotoğraflar: Şafak GÜVEN

Avrupa’nın ülke bazındaki en büyük turnuvası olan Eurobasket, bu yıl Finlandiya, İsrail ve Romanya ile birlikte ülkemizde düzenlenecek. A Milli Takımımız, maçlarını Fenerbahçe Ülker Sports Arena’da oynayacağı D Grubu’nda Rusya, Sırbistan, Letonya, Belçika ve Büyük Britanya ile karşılaşacak. Milliler, turnuva öncesi yoğun bir hazırlık sürecine girdi. 12 Dev Adam’ın aday kadrosunda yer alan Semih Erden, Göksenin Köksal, Mehmet Yağmur, Kenan Sipahi ve Berk Uğurlu ile A Milli Takımı yardımcı antrenörlerinden Ertuğrul Erdoğan turnuva öncesi YeniBirlik’e  açıklamalarda bulundu.  

m4

‘En önemli nokta adım adım gitmek’

Geçtiğimiz sezon, baş antrenörlüğünde İstanbul Büyükşehir Belediyespor’u Avrupa’ya taşıyan deneyimli antrenör ve A Milli Takım’ın yardımcı antrenörlerinden Ertuğrul Erdoğan, ev sahibi avantajının önemini vurgulayarak, “Bu önemli bir avantaj. Ama her şeyden önemlisi, yeni bir ekip, yeni yüzler, yeni oyuncular. Herkesin takip ettiği yeni, genç yüzler var aday kadroda şu anda. Asıl kadro nasıl olacak; kamp döneminde bakacağız ona. Buradaki en önemli nokta, adım adım gitmek, maç, maç düşünmek. Bu turnuvanın sonunu düşünerek hareket etmek, baskıdan başka bir şey getirmeyeceği için en önemli nokta bu. Bizim adımıza en önemli etap, bu haftaki kampın birinci etabı. Sonra da adım adım düşünerek devam edeceğiz.” dedi.

m3

‘Kadroda olmak için elimden geleni yapacağım’

 A Milli Takım’ın aday kadrosunda yer alan Galatasaray Odeabank’ın kaptanı Göksenin Köksal, 12 Dev Adam’ın Eurobasket 2017’deki kadrosunda olmak için elinden geleni yapacağını belirtti. Başarılı oyuncu, “Kendi seyircimizin önünde olması çok avantaj. Daha önce kendi seyircimizin önünde Dünya ve Avrupa ikincisi olduk. Sonuçta ben yine aynı avantajın, aynı fırsatın elimizde olduğunu ve neticesinde bir başarı geleceğini düşünüyorum. Baktığın zaman çok geniş bir kadro var burada. Coachumuz, stafımız.  Sonuçta 12 kişi seçilecek bu kadro içerisinden ve inşallah ben de o kadroda olurum. Kadroda olmak için elimden geleni yapacağım. Çok çalışacağım. Ve neticesinde, burada kendi evimizde, kendi seyircimizin önünde gerek hücumda, gerek savunmada katkı vererek Milli Takımımıza yararlı olacağım inşallah. Ama her şeyden daha önemlisi, sakatlık olmadan bir kamp dönemi geçirmemiz. İnşallah çok iyi bir kamp dönemi geçiririz ve neticesinde bu kamp döneminden sonra istediğimiz başarıyı elde ederiz.” ifadelerini kullandı.

m1

‘Seyirciyle bütünleşirsek  mutlu sona ulaşabiliriz’

Geçen sezon Darüşşafaka ile Euroleague’de çeyrek final oynama başarısı gösteren Milli oyuncu Mehmet Yağmur, “Bir kere ev sahibi olmak çok büyük bir avantaj. Bunu maksimum şekilde kendi lehimize çevirmemiz lazım. Taraftarımızla bir olup, burada maksimum şampiyonluk seviyesini, şampiyonluk derecesini almamız gerekiyor bence. Zaten ev sahibi avantajlı oluyor böyle Avrupa Şampiyonaları’nda. İyi bir enerji yakalarsak, seyirciyle bütünleşirsek, bence mutlu sona ulaşabiliriz diye düşünüyorum.” dedi. Oyun kurucu pozisyonunun önemine de değinen deneyimli oyuncu, “Ben oyun kurucuları her zaman antrenörün yardımcısı olarak görüyorum. Bizim de oyun kurucu kadromuz gayet iyi. Bence bu oyun kurucu konusunda hiçbir problem yaşamayız diye düşünüyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.

m2

“Daha dinç bir kadro olacak”

 Fenerbahçe Doğuş formasıyla Basketbol Süper Ligi ve THY Euroleague’de şampiyonluk sevinci yaşayan genç oyuncu Berk Uğurlu ise Milli Takım’daki jenerasyon değişikliğine dikkat çekerek, “Öncelikle bir jenerasyon değişimi var. Takım gençleşiyor ve genç oyuncular olarak diğer takımlara göre daha tecrübesiz kalıyoruz. Ama aynı zamanda biraz avantaj. Hem kendi sahamızda oynayacağız. Saha avantajımız var. Aynı zamanda daha dinç bir kadro olacak. Sezon boyunca oynamış çok önemli oyuncularımız var. Cedi ile Furkan NBA yaptı; oradan gelecekler. Çok tecrübe kazandılar. Bize avantaj sağlayacağını düşünüyorum. Aynı zamanda, grubumuzda ekol takımlar var; Rusya ve Sırbistan gibi çok zor iki takım. Ama dediğim gibi, saha avantajını kullanırsak ve akıllı oynarsak, onlara kafa tutabiliriz ve grupta ilk 3 içinde yer alacağımızı düşünüyorum.” dedi. Milli Takım’da oynamanın, kulüpte oynamaktan daha farklı olduğunu söyleyen Uğurlu, “Sonuçta hem ülkenizi temsil ediyorsunuz ve daha çok sorumluluk gerektiriyor. Antrenör size sorumluluk verdiği takdirde, oyun kurucu pozisyonu için yer alacak 3 oyuncunun da, bence gerekli sorumluluğu alacağını düşünüyorum. Ama tabii ki ön planda Bobby Dixon gelecek. Onunla bu sene beraber oynadık. Çok önemli bir oyuncu. Yine çok büyük sorumluluklar alacağını düşünüyorum. Onun dışında rotasyonda dediğim gibi, diğer oyuncular da savunmada ve oyunu kurma açısından büyük bir iş düşecek.” diyerek sözlerini tamamladı.

‘Herkes için çok önemli bir turnuva’

 2013 yılında, Avrupa şampiyonu olan Genç Milli Takım formasıyla MVP olma başarısı gösteren Kenan Sipahi, aynı başarıyı A Milli Takım ile de yaşamak istiyor. Beşiktaş Sompo Japan ile Basketbol Süper Ligi’nde final oynama başarısı gösteren başarılı oyuncu, “Öncelikle yeni bir kadroyuz aslında. Değişen bir kadro. Çünkü gençlerin ağırlıklı olduğu bir kadrodayız şu anda. Evimizde oynadığımız için güzel bir başarı sergilemek istiyoruz. Güzel bir performans sergilemek istiyoruz. Tabii, daha kampın başı… Bu süreç nasıl gösterecek? İnşallah kendimizi iyi geliştirir ve halkımız önünde onları gururlandıracak maçlar oynarız. Bizim için, herkes için çok önemli bir turnuva. Bunun da farkındayız. İnşallah güzel geçer.” ifadelerini kulandı. A Milli Takım’ın, altyapıdan farkını belirten Sipahi, “Altyapıdayken yaşıtlarınla oynuyorsun. Buraya geldiğin zaman abilerin var. Yaşı daha büyük olan oyuncular var. Zaten seviye olarak farklı bir seviye. Daha zor bir seviye ama daha da eğlenceli. Çünkü herkesin odak noktası A Milli Takımı.” diyerek sözlerini tamamladı.

m5

‘Güzel bir basketbol şöleni olacak’

Milli Takım formasıyla, ülkemizde düzenlenen 2010 Dünya Kupası’nda ikincilik yaşayan yıldız oyuncu Semih Erden, “Şanslıyız. Basketbol severler için güzel bir basketbol şöleni olacak. Herkesi bekleriz.” dedi. Geçtiğimiz sezonu yaşadığı sakatlıktan dolayı erken kapatmak zorunda kalan başarılı oyuncu,  “Ben yaklaşık 18 yaşından beri Milli takımdayım. Takımsız kalmamın sebebi de sakatlıktı zaten. Sıkıntı yok şu an. Her şey güzel gidiyor. İnşallah daha iyi olacak.” diye konuştu.